Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Čim sam pročitao line-up rekoh sam sebi na ovo moram otići pogledati. Četiri vrhunska slavonska benda u adventno vrijeme. Di ćeš bolje? Pa kad se još nađeš sa starim prijateljima koji dolaze iz istog kraja kao i bendovi. Stvarno ne ide bolje! Sano i Anita hvala vam na pozivu, svaka minuta provedena s takvim prijateljima znači puno. Predugo se ne vidjesmo.

Uvod je klasika. Red pivice, red razgovora, hladna noć i okupljanje pred Močvarom. Nakon smrzavanja i postizanja radne temperature prepuna Močvara je postala poprište jednog malo drugačijeg Adventnog slavlja, jednog drugačijeg Božićnog domjenka…

sr

Smrt razuma su Osiječani i oni su možda bili jedino stilsko odstupanje u ovogodišnjem Fistu. Njihova kombinacija hardcorea i trasha tjera vas na pokret i šaku u zraku, na šutku i divljanje. Ako uz to dodamo i antifa ideologiju i njihove stavove koje pjesmama propagiraju – kako ih ne slušati i gledati. Začudo ovo im je bio prvi nastup u Močvari.

Bitno je reći da im je prvi album izašao pod imenom „Nova era mraka“ i da ga možete nabaviti na njihovoj Facebook stranici. Podržavajte lokalnu scenu.

Iz svakog dijela teksta i nastupa vidljiv je taj njihov angažman i poruka da otvorimo oči i razmišljamo svojom glavom. Kruno laje na nas i gleda nas direktno u oči i poručuje ne budite slijepi kraj zdravih očiju. Nastup kao šaka u glavu ili nogom u jaja. Čvrsto, jako i beskompromisno. Od prvog do posljednjeg takta opaki gitarski staccato i kotrljajuća ritam sekcija koja te jednostavno tjera na pokret, što je bio light motiv cijele večeri. Kruno i ekipa su ponosno i jako odradili svoj nastup, bolji početak je bio teško zamisliv. U laganoj izmaglici, omamljen što zvukom, što alkoholnim parama, što znojem kratka stanka i idemo dalje…

„Laž upakirana u osmijeh, propast u obećanje, izdaja ljudskih prava, Nova Era mraka!“ - Nova era mraka

Setlista
Intro
Carstvo sivila
Nova era mraka
Bombe naše, žrtve vaše
Ograde europske unije
Epidemija
Lomite nam kosti
Stid i bol
Prodano za ništa
Od kolijevke do groba
Krvožder
Metak u čelo

Iz Osijeka se selimo u Požegu. Dugovječni Loš primjer (nastao 1997.) je bio slijedeći na redu da nam razgali naša srca puna Božićnog duha i ljubavi…

Već od njihovog prvog albuma Pozdrav Dabru Loš primjer je uvijek imao svoj originalni pristup punku. A to je melodioznost sa primjesama hardcorea, pa bogami i metala. Nakon Dabra izašli su još Malo sunca i Slikovnica.

Njihov nastup obilježila je uigranost ekipe koja godinama svira skupa. Gubiti riječi i opisivati ih kao glazbenike i punkere nema smisla. Loš primjer imaju kultni punkerski status. I svaka njihova pjesma je znana i preznana i tko drži do sebe kao punkera zna tko je Loš primjer i zato dečkima kapa do poda. Oni se drže one krilatice „Ako kažeš da si bio punker, nikada nisi niti bio punker“. Oni su uvijek i vazda punkeri i točka.

Ona pusta isparavanja su postala još i intenzivnija i osjetilo se to u sve više raskalašenom plesu, šutki, diveanju, a počeo je i lagani surf tijela (začuđujuće uglavnom ženskih), što je kasnije poprimilo veći intenzitet.

Iako je cijeli nastup bio odličan istaknut ću sam finiš i punk klasike „Malo sunca“, „Ničija ovca“ i „E, ne“.

File, Zoka, Dena i Bjeki – hvala na odličnom nastupu. Čekamo neko novo izdanje!

„I daj probudi se jer ovo nije život, ma kakav život, ovo tu je zabluda. I ne boj se pokazat zube onima što prate nas, jer nisi sam. Kažu da imati ćeš sve, baš sve. Al sebe ne. Ni mene ne“! – E, ne

Setlista
Intro
Nišan
Čudna ljubav
God song
Emptiness
Ne želim
Malo sunca
Živ
D.B.N.T.M.Y.G.
Čekam dan
Generator
Malo sunca
Ničija ovca
E, ne

IMG 3256

Idemo u slijedeću seobu diljem Slavonije i dolazimo do Slavonskog Broda. I tu nalazimo još jedan bend sa kultnim statusom: Kriva istina.

I oni iza sebe imaju 20- godišnji staž i njihov hardcore punk ima stav i izjavu. Sjećam se jednog intervjua sa Krunom iz Smrti razuma i u potpunosti se slažem s njim da glazba, a naročito punk, mora biti politički, mora imati poruku. To je esencija punka.

I to je ono što gaji i Kriva istina. Politika i socijala u tri akorda. Kritika onog što ne valja u tri akorda. Zadnji vinilni uradak je Mural kolapsa po meni je genijalan.

Nastup je bio brz, žestok i energičan, što se i očekuje od hardcore punk benda i opet za mrvicu bolji i jači od prethodnika, što je i normalno da se ide prema crescendu i da se tenzije podižu kako se približavamo kraju večeri.

Klasik „Dok nas smrt ne rastavi“ , meni osobno vrlo mila „Ulica“ i naravno „Sawa“ i i“Manifest“ su samo neke od onih dobrih pravih starih (old skul – ha,ha,ha) stvari koje smo imali prilike čuti večeras.

Kriva istina praši i ako već ne znate što nam se događa u Lijepoj našoj slušajte ih, britko i konkretno seciraju sve naše probleme.

Šaka u zrak!

„Izbijaju afere korupcija vlada, Hdz zna se zadnja je nada,zašto je pravda tako daleko od nas, zašto je pravda tako daleko od nas“ - Ulice

Setlista

Nema povratka
Vječna borba
Dok nas smrt ne rastavi
Stoljetni san
Grad
Reforme
Ulice
Old skul stvar
Jedna obitelj
Sawa
Uvijek tu
Manifest

IMG 3264

I za sam kraj povratak u srce Slavonije – Osijek! Godina je 1993. – usred rata i sranja nastade Fat Prezident / Debeli precjednik. Legende, Bogovi hardcore punka u kojeg ugrađuju tu jednu melodioznu liniju koja ga čini sveprihvatljivim i za široke mase. A te široke mase su bile večeras u Močvari. Gledao sam Debelog valja 10 puta i svaki put sam izašao s koncerta i sam sebi govorio – da su bilo gdje drugdje u Svijetu vjerojatno bi bili megapopularni. I ovako su. Naše, a Svjetsko!!!!! Priznati i cijenjeni i izvan granica ovog našeg Balkana. I uvijek su negdje na turneji, sviraju bez prestanka i to se jednostavno vidi iz nastupa. Kakva je to mašina!

Kako je to već uobičajeno kod Debelog prvi dio koncerta je za stranu publiku i to praše na engleskom, a drugi je za našu domaću raju! Šala mala!

Od marionete do gubljenja vremena, preko utapanja i spremnosti za borbu, te savladavanje novog dana došli smo do jedne pjesme koja je premijerno izvedena – „Misery loves company“ – i evo to je jedna koja će biti na novom albumu s kojim su na kraju snimanja i uskoro će ugledati svjetlo dana. Već u tom internacionalnom dijelu vidljivo je bilo da će ludnica doseći svoj vrhunac. Vaš izvjestitelj je do tada već bio propisno izgažen, izudaran, ali sretan i zadovoljan. Bilo je ekipe koja je diveala i pjevala sa Tinom na pozornici, bilo je surfanja na sve strane i pjevanja iz petnih žila.

Ulaskom u hrvatski dio koncerta frenetično smo pozdravljali svaku pjesmu jer svi mi znamo te tekstove i svi smo zdušno pjevali i uživali u Pobuni i Zaboravi, a onda smo dobili i novu hrvatsku pjesmu sa već spomenutom novog albuma pod imenom „Nema me“.

Furiozna završnica Kićo i Slabinac, Puška, Moja su koljena umorna i naravno za sam kraj Kohortina himna i naša himna koji veze s nogometnom nemamo – Farmersko srce.

Mrtav umoran, ali tako sretan napustio sam arenu zvanu Močvara i zajedno sa mojim dragim suborcima krenuo u zadnju adventsku nedjelju preko Trnjanskog nasipa.

„Ponovo sam, činim sve što prođe dan. Zbogom, ostario sam, za jedan dan. Zadnji put, rekao sam zadnji put. Oba puta uzalud, a ja nemam kuda.“ – Subotom Kićo, nedjeljom Slabinac

Setlista

Marionette
Waste of my time
Drowning
Guilty conscience
Ready to fight
Another day conquered
Misery loves company
Nigths underneath your window
Pobuna
Zaboravi
Nema me
Subotom kićo, nedjeljom Slabinac
Puška ne ubija ljude
Moja su koljena umorna od moljenja
Farmersko srce

IzvještajiThe Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski


Rock propovijed: Goran Bare i Majke u Vintage Industrial Baru


Matijine vile igrom osvojile Tvornicu


Flaner i Colostrum razbudili Klub kulture


Hali Gali tulum u AKC Attack!


Održan je 3. Superval u Vintage Industrial Baru


Avalanche Kaito: Glazbena lavina u Močvari


Antun IDEM u Très Chic Caféu


U Lisinskom izveden sjajan balet Romeo i Julia


Sve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu