Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Tradicija je već pet godina da Cinkuši buče za kraj godine u Močvari. Kako nisu već dugo objavili nešto novo i kako se oslanjaju na provjerene i izvježbane stvari, tako je i ove godine bilo sasvim dobro. Strpali su ih u ladicu etno-punka. Postoje već 30 godina i još nikome nisu dosadili. Oslanjaju se na javna izvođenja, nemaju tremu. Nije da je neka moderna glazba, ali je beskompromisna i njena pozitiva baš fali u ovo postkovidno dob.

c

Počelo je s Zlim bubnjarima koji su jednostavno upali u publiku i lupali po bubnjevima. Što uglavnom i rade. Na prvi pogled pošteni gledatelj ima dojam da se radi o nekolicini ispodprosječnih glazbenika koji tu i tamo upiknu kakvu svadbu ili sprovod. Onda vam u oči padnu instrumenti koji nisu prosječni, onda aranžmani, izbor pjesama. Opet trbuhi govore da su muzičari proveli mnogo vremena u kletima, dobro, ne svi, a onda shvatite da su virtuozi, klimate glavom i pitate se koji je glazbeni amater ovu gomilu majstora prozvao punkom.

DSCF8861

Iako njihovi albumi izlaze dosta rijetko, posljednji "Krava na orehu" je objavljen 2017., osam godina nakon prethodnog, kultnog "Špiritus Sanctus", Cinkuši dosta rade na filmskoj i kazališnoj glazbi. Tako je prošle godine izašao film "The Raft" u režiji bubnjara Marka Meštrovića, dobitnika nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara Oktavijan za najbolji animirani film 2021. kao i Grand Prix-a na Supertoon International Animation and Comics Festivalu 2021. Cinkuši su naravno autori glazbe.

DSCF8911

Bilo je fantastično iskustvo slušati ih na obali rijeke Save, zaštićeni nasipom, između državne televizije i narodnjačkog turbo folk kluba. Nije bilo rezervacije stolova, jer u dvorani i nema stolova, animir dama, a ni političara koji zahtijevaju svoje vrijeme u mediju koji plaćaju građani. Cinkuši su se gurali oko svojih mjesta kod mikrofona. Ukratko, demokracija u nekakvom etno obliku. Punk, anarhizam, ma ne, samo su se derali u mikrofone i čekali da dojade publici, a ovi u mraku dvorane su ih obožavali, na opće čuđenje ekipe na stageu tražili bis.IzvještajiMariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici