Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Tradicija je već pet godina da Cinkuši buče za kraj godine u Močvari. Kako nisu već dugo objavili nešto novo i kako se oslanjaju na provjerene i izvježbane stvari, tako je i ove godine bilo sasvim dobro. Strpali su ih u ladicu etno-punka. Postoje već 30 godina i još nikome nisu dosadili. Oslanjaju se na javna izvođenja, nemaju tremu. Nije da je neka moderna glazba, ali je beskompromisna i njena pozitiva baš fali u ovo postkovidno dob.

c

Počelo je s Zlim bubnjarima koji su jednostavno upali u publiku i lupali po bubnjevima. Što uglavnom i rade. Na prvi pogled pošteni gledatelj ima dojam da se radi o nekolicini ispodprosječnih glazbenika koji tu i tamo upiknu kakvu svadbu ili sprovod. Onda vam u oči padnu instrumenti koji nisu prosječni, onda aranžmani, izbor pjesama. Opet trbuhi govore da su muzičari proveli mnogo vremena u kletima, dobro, ne svi, a onda shvatite da su virtuozi, klimate glavom i pitate se koji je glazbeni amater ovu gomilu majstora prozvao punkom.

DSCF8861

Iako njihovi albumi izlaze dosta rijetko, posljednji "Krava na orehu" je objavljen 2017., osam godina nakon prethodnog, kultnog "Špiritus Sanctus", Cinkuši dosta rade na filmskoj i kazališnoj glazbi. Tako je prošle godine izašao film "The Raft" u režiji bubnjara Marka Meštrovića, dobitnika nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara Oktavijan za najbolji animirani film 2021. kao i Grand Prix-a na Supertoon International Animation and Comics Festivalu 2021. Cinkuši su naravno autori glazbe.

DSCF8911

Bilo je fantastično iskustvo slušati ih na obali rijeke Save, zaštićeni nasipom, između državne televizije i narodnjačkog turbo folk kluba. Nije bilo rezervacije stolova, jer u dvorani i nema stolova, animir dama, a ni političara koji zahtijevaju svoje vrijeme u mediju koji plaćaju građani. Cinkuši su se gurali oko svojih mjesta kod mikrofona. Ukratko, demokracija u nekakvom etno obliku. Punk, anarhizam, ma ne, samo su se derali u mikrofone i čekali da dojade publici, a ovi u mraku dvorane su ih obožavali, na opće čuđenje ekipe na stageu tražili bis.

IzvještajiChui u Petom kupeu


Mjuzikl "Ljepotica i zvijer"


Lutke na koncu @ Tvornica kulture


Kratko i upečatljivo iskustvo


Bosak & The Second Hand Band Live In Vidra Theater


Lačni Franz u Hard-Placeu


Cinkuši u močvari obilježili kraj godine


Komemoracija u HNK za Massima


Urban&4 u Saxu - sutra ćemo pričati!


Slavonski božićni domjenak na malo drugačiji način


Zagorski pankeri proslavili kraj godine


Partibrejkers u Vintageu


Zeal & Ardor u Močvari


Zimski MUF rastopio Hard Place


Widowspeak supp. Camille Camille


Odinova večer južnjačkog rocka


Vojko V u Tvornici


Stoneraj na najjače


Kries užario prepunu Močvaru


Milky Chance održali koncert u zagrebačkoj Tvornici