Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Već nas sam ovaj naslov upućuje na nešto što se ne susreće kod nas često, tako nešto radili su Soul Fingersi, jer raditi koncert u kazalištu nije baš jednostavno. Puno je razloga koji bi mogli ići u onu stranu protiv, ali ako imate ono nešto i ako imate za ponuditi iskrenu glazbenu predstavu, onda fakat nemate kaj za izgubiti.

Već na ulasku u dvoranu bilo je uputa: "neka ovaj tekst bude objektivan". I to je to. Da, morao sam se nasmijati, objektivnost prije svega. A onda još jedno ugodno iznenađenje koje nam omogućuje sjajnu preglednost na sceni, visina u razini "stagea’’ točno na sredini malko ispod mix pulta. Da, vidi se da se vodilo računa da baš iz ovih stolaca ekipa ima doista poseban tretman i sjajan pregled. U dobrom društvu, kao i uvijek, lijepo smo odlučili dati sebi nevjerojatan novogodišnji poklon, i da, biti ću maksimalno objektivan, no, kod mene, kod ovih mojih tekstova ima pravilo: nikada neću i ne želim pisati o onome što mi se ne sviđa i to onako, već na prvu. I na kraju krajeva, čemu zapravo gubiti vrijeme.

Bosak & Second Hand Band već mi po treći puta pokazuju svoje "live" lice, koje nikada nije isto. Ovaj njihov novi pothvat govori puno više od puke informacije gdje će se koncert održati.

NASLOVNA stolice

Kazalište kod nas baš i nije neko mjesto za održavanje koncerata, osobito ovakve tematike "Southern rock ‘n’ blues", ali kada si Marko nekaj zapili teško da se to neće ostvariti. Naime, prije samo nekoliko dana Bosak & Second Hand Band otprašili su koncert u Rijeci i reakcije su bile doista iskrene. Ovaj bend "praši" ko’ rijetko tko i prije ili kasnije to jednostavno mora biti prepoznato. Kod nas je to borba koja traje od kad znam za sebe.

Kada se u publici nađu eminentna imena iz svijeta domaće jazz, rock n’ blues i pop scene to svakako pojačava težinu samog imena izvođača, ali i njegovu namjeru da sve to izvede baš na ovakav način i baš na ovakvom mjestu.

bb

Bosak & Second Hand Band odlučili su održati koncert u kazalištu Vidra kako bi zaključili ovu godinu nečim čime će ispuniti svoja srca, ali i srca svih onih koji su nazočili koncertu kojeg će definitivno pamtiti samo po dobrim stvarima. Nije u pitanju set lista, nisu u pitanju nevjerojatni pojedinici u bendu, nije u pitanju ni sam Marko. Ono što je bitno da kompletni bend odašilje i posjeduje nevjerojatnu vibru i energiju koju jednostavno disperziraju svima koji su ispred njih i nećete vjerovati kako se taj "feedback" vraća bendu i na kraju svi samo uživaju.

Preslušavajući njihove albume, slušajući njihove live nastupe, ostajem doslovno zatečen što još više ljudi i kompletna rock scena ne daju veću potporu ovako snažnom, osobitom i jedinstvenom bendu, koji već dugi niz godina radi i djeluje na ovoj našoj glazbenoj sceni.

322771384 1909565726050475 8879488566024274026 n

Bio sam na dovoljno koncerata i doma i vani, ali vrlo rijetko se događa da slušatelj primi toliko direktne energije i osjećaja i na kraju cijele priče ta specijalna furka naprosto te savlada i ostavi bez teksta.

Dana 26. svibnja 1967. diskografska kuća Parlophone objavljuje Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, kojeg sam prvi puta čuo možda tri ili četiri godine kasnije i već samo tri mjeseca kasnije sve sam znao napamet. Bila je to mjuza koja je tada za mene kao klinca bila nestvarna (drago mi je da su je tako doživljavali i puno stariji od mene). Ti teksovi, koje sam naučio napamet, svojim značenjem ostavljali su kod svakog preslušavanja duboke tragove na mom mladom biću. U 2’ i 44’’ With A Little Help From My Friends’’ i niz leđa prolazi mi zimica, ježim se po cijelom tijelu i trnci mi grče šake. Što se tek događa kada cijela ova pjesma dobije nadgradnju, kada ju Marko Bosak & Second Hand Band učine velikim finalom svog nastupa i daju joj još dva – tri plusa više nego Cocker i njegov live album "Mad Dogs & Englishmen". Bio je to kraj koji se rijetko čuje na ovim prostorima!

322948223 735473157599404 1278871950229019616 n

Mnogi će se zapitati: "kaj je ovaj lik zabrijal’, do kraja smo stigli a gdje je sve prije toga". E tu sam vas "čekal’", sve vas koji zapravo brijete da priča uvijek mora imati svoj prirodni, normalni tijek događanja. E ovdje to nije slučaj, jer kao i ovaj koncert, koji je trajao više od 2 sata, i osvrt jednako tako u sebi nosi tu nepredvidljivost. Zašto?!

Svi bendovi-izvođači nekako furaju live nastup na foru krećemo žestoko, raspaljivo, slijede laganice i onda opet idemo malo jako, furamo crescendo, idemo prema kraju i ponovo se stvar zahuktava, evo nas na kraju, bye, bye, slijedi bis ili dva i nema više! No, čak ni to nije isto kada je u pitanju Marko Bosak & Second Hand Band, kada svi očekuju ono "bum" na "stageu" uz akustičnu gitaru stoji Marko i otvara vam svoje srce, predaje vam svoje iskrene emocije i samo "gluhi" ostaju imuni na iskrenost i pozitivnu vibru koju nam pod noge prostire ovaj čovjek, glazbenik kroz lirične balade "Her Song" i "For You". Kazališna dvorana u Vidri puna je krijesnica koje stvara današnja mobilna tehnologija. Publika, slušateljstvo, ponovo, po tko zna koji put te večeri jednostavno vraća tu pozitivnu vibru ljudima na bini kroz svoj stalni feedback! Cijela dvorana je ispunjena izuzetnom atmosferom i to se osjeća, to se itekako osjeća. Uzajamna sinergija koja se može nožem na šnite rezati.

IMG 26de71dc76aeddcc75eb0808a35996ac V1

‘Ajmo sada još prema naprijed, prema početku koncerta. "Southern rock ‘n’ blues’& rock n’ roll" je sve ono što čini glazbenu ponudu ovog jedinstvenog benda iz Zagreba. Njihove obrade poznatih covera daju tim svim pjesmama novu dimenziju, i ono što je bitno, način na koje te iste stvari izvode, ukazuju i navode vas da vam se čini da te pjesme zvuče kao da su njihove. To postići nikako nije lako ni jednostavno. S druge pak strane, ako netko želi slušati muziciranje pojedinih glazbenika u bendu i tu imam puno detalja, jer gdje god "zabodete nos" slijedi "šus": klavijature Pale – čovjek koji na crno-bijelim tipkama čini prava mala čuda. Na istom mjestu povezati Leon Russella, Johna Gintyja i Richarda Manuela definitivno nije lako niti jednostavno, a Pale to sam čini tko od šale.

IMG 3a21ec92826474d6f8a6a12297ca67d4 V

Lovro Šicl i Saša Matej Munjas svojim gitarama doslovno vam ne daju disati, apsolutno ubitačna ritam sekcija Matko Benčić – Mac na bas gitari i Martin Kozina na bubnjevima raspršuju svaku vašu pomisao da bi možda malko predahnuli, dok back vokali svakoj pjesmi daju onaj kolorit koji joj baš treba, one su neponovljive: Monika Jakuš Jeršek, Petra Batelja Majić i Tajana Belina. Neću puno filozofirati, već ću samo napisati sljedeće: ako vam npr. gđa. Zdenka Kovačiček plješće, to itekako ima svoju težinu. Na kraju tu je "big boss" Marko Bosak koji nije samo veliki glazbenik već je on iskren čovjek, koji želi sa svojom publikom podijeliti neke svoje snove, neke njemu značajne trenutke, koji će definitivno ostati zabilježeni kao određeni vrhunci u radu i djelovanju Bosak & Second Hand Banda.

NAKLON 1326311724812300 64320161000106951 n

Sve u svemu boljeg poklona od ovog koncerta na kraju ove 2022. godine doista mi ne treba. Čini mi se da su moje baterije pune, da su moje glazbene težnje i priče u potpunosti ispunjene.

Kada bi ne netko upitao: "Kako je bilo?", ko’ iz puške bi odgovorio: "Ekipa je bila oduševljena!". Kada smo krenuli slijedi pitanje kuda dalje? Na neki drugi koncert, na neko drugo mjesto, no dečki su rekli "Nema potrebe, mi smo svoje dobili i sada zadovoljno možemo ići doma". To vam govori baš SVE!

Yours,
Mladen Lončar - Mike

IMG 0a806fee03338047ce1740353863cd9f V

IMG 063165a96d9cc81dd628de7d890d5d5a V

IMG 4a0f4269845d5ada78ee9aeb61ac630d V

IMG 585e3bfc077d0672da470d1264ff1e83 V

IzvještajiChui u Petom kupeu


Mjuzikl "Ljepotica i zvijer"


Lutke na koncu @ Tvornica kulture


Kratko i upečatljivo iskustvo


Bosak & The Second Hand Band Live In Vidra Theater


Lačni Franz u Hard-Placeu


Cinkuši u močvari obilježili kraj godine


Komemoracija u HNK za Massima


Urban&4 u Saxu - sutra ćemo pričati!


Slavonski božićni domjenak na malo drugačiji način


Zagorski pankeri proslavili kraj godine


Partibrejkers u Vintageu


Zeal & Ardor u Močvari


Zimski MUF rastopio Hard Place


Widowspeak supp. Camille Camille


Odinova večer južnjačkog rocka


Vojko V u Tvornici


Stoneraj na najjače


Kries užario prepunu Močvaru


Milky Chance održali koncert u zagrebačkoj Tvornici