Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Jučer je u Boogaloou održan veliki koncert sastava Croatian Pink Floyd Show iz Karlovca. Nastup je trebao biti održan 23. rujna prošle godine, ali je zbog tehničkih poteškoća odgođen na 18. veljače. U svom dvosatnom nastupu kojega su popratili neizostavnim vizualnim efektima, proveli su nas kroz vrijeme i izuzetno kvalitetno izveli uspješnice ovoga, po mnogima, najvećega benda svih vremena.

U pola deset, kao što je bilo i najavljeno, na video zidu pojavio se veliki sat koji je odbrojavao vrijeme pet minuta unazad, a tijekom toga vremena deveteročlana postava benda u polumraku zauzela je svoja mjesta. Nastup su otvorili prekrasnim laganim uvodom na saksofonu na koju se silovito nadovezao „In the Flash“ s Floydova albuma „The Wall“. Damir Biondić, pjevač i gitarist, već je na prvu dokazao da bez imalo problema može otpjevati dionice Rogera Watersa. Nismo se morali dugo pitati kako će mu ići s onim zahtjevnijima Davida Gilmoura, jer je odmah nakon ove uslijedila izvedba „Another Brick In the Wall“ koju je također izveo odlično, odsviravši pritom i prvi dio solo dionice na gitari, a nakon zahtjevnog prijelaza na bubnjevima drugi je gitaristički solo odsvirao Ivan Leto Radočaj. Na video zidu izmjenjivali su se zanimljivi likovi iz istoimenoga filma, a efektno ih je dopunjavala izuzetno funkcionalna rasvjeta. Sve u svemu, već od samoga početka koncerta bilo je jasno da ćemo uživati u pravom ugođaju Pink Floyda. Lagani zvuk jeke na basu najavio je pjesmu „One of These Days“ s albuma „Meddle“, koja je u stvari bila jedini predstavnik rane, psihodelične faze Pink Floyda kojom je dominirao utjecaj Syda Baretta. Odsvirali su je perfektno, autentično, pri čemu se Ivan istaknuo svojim solo dionicama na lap steel gitari. Doživljaj pjesme vizualno su dopunjavali psihodelični uzorci koji su se vrtjeli na video zidu i paukova mreža rasvjete koja je obasjavala pozornicu.

cpfs

Nakon izvedbe, Damir nas je pozdravio u ime cijeloga benda te zahvalio što smo ih došli podržati u tolikome broju, jer kako je kazao – „konkurencija je jaka“. Rekao nam je da su podosta nastupali po Hrvatskoj i u susjedstvu, ali da u Zagrebu nisu bili već poprilično dugo te da im je ovo ukupno treći nastup u Boogaloou. Nije dugo pričao, jer čekalo nas je još štošta, a osim toga, glazba ionako govori više od riječi. Nastavili su pjesmom „High Hopes“ koju znamo s albuma „The Division Bell“. Prepoznatljivi zvukovi zvona, nekoliko nota na klaviru kojega je odsvirao Ante Polović i efektan bas u vještim rukama Luke Šafara, s Damirovim sigurnim glasom i kvalitetnim solom na poluakustičnoj gitari, uz adekvatne prateće vokale Ivane Kurs Podvorec i Sandre Golubić i Ivanovu steel gitaru, pratila je ponovno prepoznatljiva video projekcija koja je prikazivala gitare kako se spuštaju niz vodu i slično. Nakon ove, uslijedila je još jedna pjesma s albuma „The Wall“ - poluakustična „Hey You“. Nije potrebno naglašavati da su je izveli izuzetno emotivno i profesionalno, pri čemu je Damir svojim glasom definitivno nadvisio Rogera Watersa. Odsvirali su potom „Learning to Fly“, još jednu pjesmu iz treće, posljednje faze Pink Floyda koju znamo s albuma „A Momentary Lapse of Reason“. U njoj je do izražaja posebno došla ritam sekcija koju, uz već spomenutog Luku, čini naravno i osnovica - bubnjar Mario Klarić.

1676788306270 result

Dugi instrumentalni uvod u pjesmu „Shine On You Crazy Diamond“ kojega su fantastično odsvirali Ante Polović na klavijaturama i Ivan na svojem Fenderu Stratocasteru, veći je dio benda iskoristio za kratak predah. Uz kratke filmiće koji su se vrtjeli na video zidu vidjela se i slika Syda Baretta, osnivača i člana rane postave benda kojemu su članovi Pink Floyda posvetili pjesmu. One četiri note koje je David Gilmour jednom slučajno odsvirao i koje su kasnije postale jedan od najpoznatijih riffova u povijesti rock glazbe, kao da su pozvale na pozornicu drugi dio benda. Dvanaest minutna verzija ove pjesme bila je u pravom smislu užitak, tim više što su drugi dio izvedbe uz prateće vokale, dopunili i Danijel Vuković na drugoj solo gitari te saksofonistica Anita Gossain koja nam je podarila prekrasnu solo dionicu.

1676788577822 result

U sljedećem setu pjesama odsvirali su najpoznatije pjesme s Floydovog antologijskog albuma „The Dark Side Of the Moon“. Poseban dojam na publiku ostavila je pjesma „The Great Gig in the Sky“ u kojoj je Ivana Kurs Podvorec besprijekorno otpjevala onu izuzetno zahtjevnu solističku vokalnu dionicu te svojom izvedbom izazvala pravo oduševljenje svih nazočnih. Nakon što su nas prošetali „tamnom stranom Mjeseca“ (koje zapravo i nema osim u mašti umjetnika), vratili su se albumu „The Wall“ te odsvirali vrlo efektnu „Mother“. Doduše, Damir se gitaristički udaljio od osnovnog predloška, podario mu nešto svoje, ali zvučala je i ovako fenomenalno. Uslijedila je Watersova pjesma „Pigs“ s albuma „Animals“ koja govori o snazi lažnih „moćnika“ (što je apostrofirano slikama svjetskih političara na video-zidu) izuzetno se efektno pretvorila u prekrasnu pjesmu „Wish You Were Here“. Službeni dio koncerta završili su s još dvije pjesme s albuma „The Wall“ - „Comfortably Numb“ i „Run Like Hell“. Pri tome, ugodno nas je vokalno iznenadio i basist Luka koji je otpjevao one Wrightove vokalne dionice. Obje pjesme su izvedene perfekcionistički i savršeno do najmanjih detalja, a pratila ih je prepoznatljiva plesnu koreografija pratećih vokalistica na malenoj pozornici unutar velike pri kojoj im se pridružila i saksofonistica. Ivan je svoje veliko gitarističko umijeće potvrdio izvedbom završne Gilmourove solo dionice u pjesmi koja kao da je stvorena za zatvaranje koncerata. Nakon toga na video zidu se mogao pročitati i popis svih članova bendova kao i imena ostalih bitnih ljudi za ovaj, u pravom smislu riječi, pravi pravcati Pink Floyd show, a to su: producent Johnny Grudić i Dino Petrina zadužen za rasvjetu. Saznali smo da je Luka Šafar ujedno i autor onih efektnih i zanimljivih filmova koji su se projicirali tijekom nastupa.

1676789484002 result

Ipak, članovi ovog mnogobrojnog benda vratili su se još jednom na pozornicu, zahvalili se svima te zajedno s nazočnima otpjevali „Wish You Were Here“. Na kraju, uslijedilo je i slikanje s publikom za uspomenu. Iako, znamo da uspomena nije samo slika, već i obilje dobrih dojmova koje je s ovoga koncerta svatko mogao odnijeti kući. I ne sumnjam da će svatko od nas vrebati neku novu priliku da ponovi ovaj vrhunski glazbeni doživljaj.

Setlista:

1. Intro (Timer)
2. In the Flash
3. Another Brick in the Wall
4. One of These Days
5. High Hopes
6. Hey You
7. Learning to Fly
8. Shine On You Crazy Diamond
9. Breathe
10. Time
11. The Great Gig in the Sky
12. Money
13. Brain Damage / Eclipse
14. Mother
15. Pigs / Wish You Were Here
16. Comfortably Numb
17. Encore Call (intro)
18. Run Like Hell
19. Crew (outro)

Bis:
20. Wish You Were Here

IzvještajiThe Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski


Rock propovijed: Goran Bare i Majke u Vintage Industrial Baru


Matijine vile igrom osvojile Tvornicu


Flaner i Colostrum razbudili Klub kulture


Hali Gali tulum u AKC Attack!


Održan je 3. Superval u Vintage Industrial Baru


Avalanche Kaito: Glazbena lavina u Močvari


Antun IDEM u Très Chic Caféu


U Lisinskom izveden sjajan balet Romeo i Julia


Sve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu