Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Ovaj bend se piše malim slovima. Nije sad neka najnovija fora, ali čisto da čitatelj koji nije upoznat s ovim bendom zna da se ne radi o pravopisnoj grešci. Na nekim drugim mjestima pravopisnih i semantičkih grešaka jamačno ima, ali to je više plod nepismenosti autora teksta. Kod imena benda sam pazio. Osim naravno na početku rečenice kada moram poštivati veliko slovo. Dakle, dram!

Bend je nastao nekad 2017. godine i dosad su izdali dva albuma. U Srbiji, odakle dolaze, ih jako cijene. A ovog ožujka su se prvi put ukazali u Zagrebu. U Hrvatskoj su već imali prilike svirati, ali petak u KSET-u je bila premijera za zagrebačku publiku. Osobno, prije koncerta nisam bio previše upoznat opusom benda, više sam išao tragom ugodnog iznenađenja jer sam u sličnim okolnostima prije nekog vremena, na istom mjestu, prvi put doživio beogradskog Fantoma. A kako je dram surađivao s Petrom Wagnerom iz Fantoma na pjesmi „Ti me voziš”, odmah su me prošli trnci ugode. Znatiželju je pojačala najava drama da su uživo „mnogo žešći”, što je još dodatno pojačalo paralele s Fantomom.

dram

Imali su dečki nekih promjena u članstvu u kratko vrijeme pa nisam baš ulovio točno sva imena, a predstavljanje benda bi vjerojatno bolje odradio neki drugi SoundGuardian izvjestitelj (npr. I.D. - podaci poznati uredništvu), ali što je tu je. Prije samog dolaska u KSET imao sam mutnu predodžbu da se radi o nekoj jako mladoj ekipi. Nije sad da su dečki zreli ljudi, ali nisu baš ni balavurdija. Ili možda samo ozbiljno izgledaju u tim sakoima. Koliko god volim te pop arome iz osamdesetih, njihova glazba i vizualni identitet nekako me vuku na bendove tipa ABC ili, štajaznam, Spandau Ballet, a to opet prelazi moje pop afinitete. No nisam ja bitan. Važna je publika i to pogotovo ona živahna ženska publika koja je činila dominantni korpus prisutnih na koncertu. Ako vas cure vole, onda već imate nešto.

Svakako bi trebalo još pohvaliti klavijaturista Marka Arizanovića koji ima odličan vokal iako ga uglavnom koriste kao back vokal. A glavni vokal i gitara, Stefan Aćimović, je sjajan kao fokalna točka benda i odlično plovi kroz nastup. A nastup je doista trajao. Čini mi se preko dva i pol sata. Za bend koji ima iza sebe samo dva albuma to je za svaku pohvalu. Nema veze što su neke pjesme ponovili. Ionako su te pjesme bile tražene na bisu i opet su ih svi uglas pjevali. A za malo zbližavanja s domaćom publikom izveli su i pjesmu „Ljeto već je gotovo” Z++. Uopće nije bilo loše.

1678529310325 result

Dram je na nastupu uživo jako zabavan i umiju napraviti stvarno dobar štimung. Uopće ne sumnjam da ćemo ih ubrzo ponovo sresti. Sami za sebe kažu da neće promijeniti svijet, a toliko im malo treba. Za promjenu svijeta im treba puno, ali za hrvatsku publiku im ne treba još puno. Barem ne previše svega, kako kaže naslov njihovog zadnjeg albuma.

Upoznajte dram ako već niste. Bolje se osjećate nakon njihovih pjesama.IzvještajiAvril Lavigne i Kraj Programa u pulskoj Areni


Naelektrizirani spektakl Coldplaya u Budimpešti


"Man this Sax" održan prošle subote u Sax!-u


Brutalna iskrenost Body Counta na Šalati


Galerija fotografija: Grše na Terezijani


Galoop festival dan 2.


The Smile + James Holden u Malom rimskom kazalištu


Galoop festival dan 1.


Ril Tok Fest održan u klubu Boogaloo


Galerija fotografija: Jelusick na drugom danu Terezijane


Punk fiesta uz Bakterije i Nulu


Koncert Parnog Valjka na Terezijani


еksplozivni nastup Toola u Budimpešti


Engleska pop-punk ikona u prepunoj Tvornici


Dropkick Murphys na Šalati


Vrhunski koncert Crossesa u Tvornici


Tool audio-vizualno hipnotizirao Beč


Galerija fotografija: KSET Open Air


Spektakl Gibonnia


Dua Lipa nastupila u pulskoj Areni