Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Jedan od vodećih glazbenih talenata na domaćoj sceni i dobitnik brojnih glazbenih nagrada, J.R. August održao je koncert uz pratnju svog deveteročlanog benda u zagrebačkom klubu Sax u subotu 15. travnja.

J.R. August je multiinstrumentalist iz Zaboka čiji je debitantski album Dangerous Waters naišao na nepodijeljeno oduševljenje kritike, koja je J.R.-a proglasila glazbenikom svjetskog kalibra, kao i publike, koja je album prihvatila do te mjere da je u tjednu nakon objave bio najprodavaniji u državi – prvi put u povijesti da je album domaćeg izvođača koji pjeva na engleskom jeziku zauzeo to mjesto. Dangerous Waters nominiran je i za Impalu, europsku nagradu za indie album godine, a Coldplay je J. R.-a na svojoj stranici predstavio kao svjetski potencijal 2020. godine.

U travnju 2022. godine, J.R. August je objavio svoj 2. studijski album, Still Waters, koji je, kao i njegov prethodnik, naišao na oduševljenje kritike i publike. Album je nominiran za nagradu Porin u dvije kategorije i za nagradu Rock&Off u tri kategorije. Za jesen 2023. godine najavio je novi studijski album Deep Waters, s kojeg je odsvirao premijerno neke pjesme u Saxu.

Kao predgrupa nastupile su back-vokalistice benda, izvevši nekoliko obrada pop-rock hitova kao što su California Dreamin' i ostale. Nakon kratke pauze na pozornicu pristojno popunjenog Saxa izašao je čitav bend, a koncert su otvorili pjesmom Distort Reality, kojom često otvaraju nastupe. Uslijedile su jazzy The Womanizer (tekst je, neočekivano, morbidna priča o serijskom ubojici) i Lead the Way, snažna kompozicija spiritualne atmosfere, gotovo na tragu oratorija. Zatim su glazbenici najavili niz novih kompozicija: My Daisy, Human, The Great Disease – o suvremenoj ''bolesti'', odnosno ovisnosti o mobitelima i društvenim mrežama. Čuli smo još Deepest Oceans of My Mind, The Exorcist – pomaknuta priča o egzorcistu s obratom, The Misantrophist, Let's Get Together, melankoličnu Change of Seasons. Catchy stvar Black Limousine bend je izveo u skraćenoj verziji jer je originalna verzija imala 50 strofa. Pred kraj koncerta na red je došao i najveći hit J. R. Augusta – balada Crucify Me - pjesma koja ima najviše pregleda, kako je sam autor objasnio po čemu je smatra najvećim hitom. Nakon oduševljenog pljeska publike bend se vratio na bis i izveo When I Wake Up Tomorrow i The Existentialist.

J. R. August još se jednom potvrdio kao jedan od najzanimljivijih kantautora na domaćoj sceni – nudi ne samo prepoznatljiv autorski izričaj, intrigantne tekstove, već i neobično elaboriranu i raskošnu instrumentaciju – deveteročlani bend sadrži dvije klavijature, saksofon (sjajni Lujo Parežanin, svestrani glazbenik uključen u niz zanimljivih projekata), električnu gitaru, kontrabas, bubanj i tri ženska vokala. (Inače, ranije se bend sastojao od čak 16 glazbenika). Ovakvo bogato zvučno tkanje s prominentnim klavijaturama prava je rijetkost na domaćoj indie sceni. Upečatljivi i pomno osmišljeni kantautorski izričaj J.R. Augusta svakako ostavlja snažan dojam, ali treba pohvaliti cijeli bend, koji je tijekom nastupa dao mnogo sjajnih solaža i improvizacija.

IzvještajiBuč Kesidi na Šalati: rock koji rasprodaje dvorane


Povratak Josipe Lisac u Lisinski


Goran Bare i Majke „pokorili“ Split


Bluzy Threesome u Koprivnici predstavili debitantski album


Ansambl Lado i Borna Šercar's Jazziana Croatica nastupili u Splitu0


Sea Star 2023. - dan drugi


Sea Star 2023. - Dan 1.


"Queen: Bohemian Rock Symphony" u Zagrebu


Valley Of The Sun - High Priests Of Hellish Riffs


40 godina W.A.S.P.-a u Kinu Šiška


Bajaga i Instruktori vratili toplinu hladnom proljeću


Večer ugodnih glasova u Močvari


Donny McCaslin Quartet nastupio na 14. Jazzg


Sjajna glazbeno-plesna večer u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a


The Mission u Boogaloou


Roger Waters u Budimpešti


Repetitor u Tvornici kulture


Black Coffee nastupili u Šibeniku


Goran Bare & Majke bacili Karlovčane u trans


Gretta Iluzija ili povratak u stvarnost, nadam se drugome