Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U srijedu 10. 5. u Velikoj dvorani V. Lisinskog održana je sjajna glazbeno-plesna večer, u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem dirigenta Pascala Rophea, te Baleta HNK Ivana Pl. Zajca iz Rijeke.

U prvom dijelu programa orkestar je izveo dvije kompozicije Mauricea Ravela: ''Menuet antique'', skladbu koju je Ravel originalno napisao za solo klavir 1895., a zatim orkestrirao 1929.g.,te famozni ''Bolero'' (Ballet en I acte 1928).

pp

Nakon pauze uslijedila je baletna izvedba jednog od ključnih glazbeno-scenskih djela 20. stoljeća – ''Posvećenje proljeća'' Igora Stravinskog, u koreografiji Maše Kolar i dramaturgiji Maje Marjančić. Suočene s globalnim i lokalnim elementarnim krizama, Kolar i Marjančić su se u pristupu vodile promišljanjem o prirodi i njezinu opstanku, pa tako i opstanku same ljudske vrste. Posvećenje proljeća je jedinstveno djelo koje i dandanas, nakon više od stotinu godina, odiše svježinom te uzbuđuje i nadahnjuje koreografe i plesače, kojima je izazov dati svoje čitanje ovog kanonskog djela.

DSC 0942

Iako su Stravinski i Njižinski svojim prvim baletom opisali žrtvu kao mladu ženu (ono „drugo“, „slabije“, ali plodnije biće), prinesenu od strane strogog patrijarhalnog ustroja kako bi „udovoljili“ Zemlji, danas je ta mlada žena zamijenjena novom žrtvom – Zemljom samom, koja je postala žrtvom ljudi, u istom onom društvenom ustroju koji nadzire, eksploatira, zagađuje i kontrolira sve čime je okružen.
Balet u koreografiji Maše Kolar inspiriran prirodom faunističkog svijeta predstavlja niz epizoda u kojima animalni vokabular u suigri s isprepletenim melodijama i neočekivanim kompulzivnim ritmovima partiture otvara slobodu u novom doživljaju skladbe Igora Stravinskog – kao one koja slavi život. Koreografija priziva živući prirodni svijet kao unikatno i spektakularno čudo koje blista isključivo u raznovrsnosti i bogatstvu jedinki, povezanih međusobnim podržavanjem i održavanjem.

DSC 0948
Kako su navele Maša Kolar i Maja Marjančić, ova interpretacija ne teži intelektualnom i filozofskom, već jednostavno slavi život, sinergiju prirode i čovjeka, pojedinca i društva.

Plesači su energično i nadahnuto izveli ovu vrlo zanimljivu i uzbudljivu koreografiju i još jednom podsjetili na činjenicu koliko domaćoj sceni nedostaje ovakvih kreativnih i smjelih plesnih interpretacija.

IMG 20230510 205658

IzvještajiBuč Kesidi na Šalati: rock koji rasprodaje dvorane


Povratak Josipe Lisac u Lisinski


Goran Bare i Majke „pokorili“ Split


Bluzy Threesome u Koprivnici predstavili debitantski album


Ansambl Lado i Borna Šercar's Jazziana Croatica nastupili u Splitu0


Sea Star 2023. - dan drugi


Sea Star 2023. - Dan 1.


"Queen: Bohemian Rock Symphony" u Zagrebu


Valley Of The Sun - High Priests Of Hellish Riffs


40 godina W.A.S.P.-a u Kinu Šiška


Bajaga i Instruktori vratili toplinu hladnom proljeću


Večer ugodnih glasova u Močvari


Donny McCaslin Quartet nastupio na 14. Jazzg


Sjajna glazbeno-plesna večer u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a


The Mission u Boogaloou


Roger Waters u Budimpešti


Repetitor u Tvornici kulture


Black Coffee nastupili u Šibeniku


Goran Bare & Majke bacili Karlovčane u trans


Gretta Iluzija ili povratak u stvarnost, nadam se drugome