Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

I ovaj je vikend po pitanju koncerata bio izrazito intenzivan, jer su se na više lokacija odvijala zanimljiva događanja. Srećom, za svakoga ponešto pa ipak nije bilo nekih žanrovski podudaranja. Zaljubljenici u indie-glazbu odabrali su ovoga petka Močvaru u kojoj se održao koncert beogradske indie-rock grupe Koikoi uz podršku grupe Proto tip. Zvijezde večeri već su više puta nastupale u Zagrebu u raznim prilikama, a njihova je predgrupa u Hrvatskoj nastupila po prvi puta.

pt

Prototip je svoj nastup započeo u devet sati. Ovaj četveročlani sastav čine Nikola Čučković (vokal i gitara), Damjan Nedelko (gitara, sintesajzer), Vuk Knežević (bas i vokal) i Vukašin Radić (bubnjevi), a do sada su izdali nekoliko singlova kao i ovogodišnji album prvijenac „Na ivici sanjanja“ kojega su ovom prilikom predstavili zagrebačkoj publici. Nastup su otvorili laganom ali ritmičnom pjesmom „Svet se menja“. Tekstovi pomalo podsjećaju na one EKV-a, a piše ih Nikola, dok glazbu stvaraju zajedno. Premda sebe opisuju kao noise-punk bend u pjesmama ima mnogo indie i proto-punk utjecaja: gitarama podsjećaju pomalo na Interpol, a glasom čak i na naše Pipse. Na pozornici su sjajni: svatko gradi svoju instrumentalnu priču, a svi zajedno čine savršenu cjelinu. Pjesme im započinju laganije da bi se potom postupno razvile i u svoj svijet uvukle publiku koja na njihov odlično reagira. U repertoar su ubacili i pjesmu „Pad“ koju su objavili na onoj zajedničkoj kompilaciji „Hali Gali“ (2019.), zajedno sa Šajzebiterlemonom, Sitzpinkerom, KOIKOI i drugima. Pjesma je glazbom nešto između psihodelije i proto-punka s kraja sedamdesetih, a u njoj robotski glas izgovara: „Sučeljavanje s boljitkom / Iziskuje petlju / Jer uljuljkanost vreba / I mami na dnu / Slavoljubive želje / Strmoglavi pad / Moj razvratni san / Koji vraća me dole…“ Svoj nastup su završili petnaestak minuta prije deset i pritom se zahvalili članovima Koikoi na pozivu i pruženoj prilici, a publici na svesrdnoj podršci.

03. KOIKOI

Proto tip je uistinu dobro zagrijao publiku za ono što je uslijedilo. U petnaestak minuta koliko je trajala priprema za nastup KOIKOI, moglo se skočiti po piće ili razgledati i odabrati ponešto iz bogate ponude mercha. Bilo je majica, CD-a pa i LP ploča po onih standardnih 20 eura. Tako da ukoliko se netko odlučio tijekom večeri ipak ne smrviti 5-6 piva, mogao si je s ovoga koncerta ponijeti i neku uspomenu trajniju od glavobolje.

KOIKOI, glavne zvijezde večeri, svoj su koncert započeli u deset sati. Nastupaju u sastavu: Marko Grabež (vokal i gitara), Emilija Đorđević (bas, gitara, sintesajzer i vokal), Ivana Miljković (bas, gitara, sintesajzer i vokal) te Ivan Pavlović Gizmo (bubnjevi i ritam mašina). Iako je atmosfera bila već dobro zagrijana predgrupom, pokazalo se da su je KOIKOI, ponajviše zahvaljujući dobro složenoj set listi ali i kvalitetnom izvedbom tijekom večeri, uspjeli ne samo zadržati već i dodatno nadograditi. Nastup su otvorili pjesmom „Ogledalo je zrcalo“ koja se u toj funkciji pokazala više nego odlična, a potom su nastavili skladbom „Plan“. U središtu pozornosti bila je temeljna bas dionica, dok su gitare zanimljivo gradile melodiju a sve je upotpunjavalo skladno višeglasje. Nizali su svoje stilski sad već prepoznatljive pjesme, nastale pod različitim glazbenim utjecajima u kojima ima uistinu raznih elemenata: od popa i ravea, preko postpunka pa do progresivnog rocka i etna. Izuzetno je upečatljiva bila izvedba pjesme „Hangar“, „Krinolina“ je dokazala čistoću zvuka i njihovo umijeće sviranja, a bend nam je predstavio i jednu novu skladbu – „Putem mimoza“.

06. KOIKOI 4

Vrhunac koncerta očekivano je bila pjesma „Misisipi“ u kojoj je do izražaja najviše došla sinergija publike i benda. Pjesmu su svirali punih devet minuta u žestokom ritmu u kojem se odvijao i poseban performans: Marko je u jednom trenutku skočio među publiku i nastavio svirku, a kada se vratio na binu pozvao je jednog dragovoljca iz publike da preuzme njegovu gitaru i dok se izabranik odlično snašao i nastavio svirku s bendom, pjevač Marko se odlično zabavljao s publikom i atmosferu užario do ludila. U savršenoj vrtoglavici zvuka, glasa i energije završio je i službeni dio koncerta. Ipak, izašli su čak dva puta na bis a pri izvedbi posebna je zanimljivost bila da su se članice grupe pri tome zamijenile svoje instrumente kao i mjesta na bini.
07. KOIKOI 5Publiku je pretežito činila mlađa populacija (ali našlo se ponešto i nas "zrelijih") no svi smo uživali u jednoj pozitivnoj 'vibri' koja se širila tijekom cijele večeri. I premda je Močvara bila temeljito popunjena, bilo je izuzetno veselo, ponekad i žestoko ali bez ikakvih incidenata, agresije ili naguravanja. Kad je publika KOIKOI na pozornicu pozvala još jednom, binu su ispunili fanovi i u frenetičnom plesu zajedno su privodili koncert kraju. U užarenoj atmosferi jedna je djevojka iz publike bendu dobacila: „Divni ste! Uljepšali ste mi dan!“ a Ivana je odgovorila: „Vi ste divni!“ i tako još jednom potvrdila blisku povezanost zagrebačke publike s ovim mladim i sjajnim beogradskim bendom. Koncert je završio petnaestak minuta iza jedanaest sati, ali druženje s članovima i članicama oba benda nastavljeno je i nakon što su se ugasila svjetla pozornice. Moglo se s njima porazgovarati, kupiti majicu, vinil ili CD pa i zatražiti njihov potpis.

08. KOIKOI 6

Ukratko, bilo je to jedno novo, nevjerojatno, nedoživljeno iskustvo koje je teško prepričati. Najbolje bi ga bilo iznova doživjeti. I premda je ona Markova najava o „koncertnom događaju“ godine zvučala pomalo bahato, vjerujem da bi se s ovom izjavom složili svi koji su te večeri nazočili njihovom nastupu u Močvari.

PROTO TIP – setlista:
01. Svet se menja
02. Duša u šaci
03. Izjutra / suton
04. Podražavanja
05. Sve što boli proći će
06. Pad
07. Kako ovde
08. Krećem se

KOIKOI – setlista:
01. Ogledalo je zrcalo
02. Plan
03. Dodol
04. Krinolina
05. Hangar
06. Hrast
07. Pozivi u stranu
08. One koje bole
09. Putem mimoza (*nova pjesma)
10. Misisipi

BIS:
11. Bog te ubio
12. Sutra
13. Kada ostari dan

IzvještajiPromocija nove knjige Vinka Barića u zagrebačkom Rockmarku


The Sherlocks @Tvornica kulture 2023.


Glazbeni kolorit Brune Mičetića u Lisinskom


Zmaj Orko Star predstavio "Escape" u Kontesi


Održan prvi LIFT festival


Eksplozija emocija u Tvornici uz Halestorm, Black Veil Brides i Mothicu


Batushka (Krzysztof Drabikowski) + supp. Kanonenfieber, Uburen


Ljepota skrivena u raznolikosti


Životna priča Tine Turner predstavljena u Zagrebu


Jazz festival na ponos gradu Dubrovniku


Drugo ukazanje Baylor Projecta u Lijepoj Našoj


KOIKOI + Proto tip u Močvari


Koncert Songkillersa u Zagrebu


Žestoka rođendanska metal večer u Tvornici


Drugi način u Hard Placeu


GALERIJA: Jonathan u Vintage Industrialu


Škotski pirati opustošili Boogaloo


Lauba je sinoć pjevala za Massima


GALERIJA: Enter Shikari u Tvornici


Zvjezdan Ružić, Neli Andreeva i Zbor Nusha osvojili Lisinski