Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Moram priznati da sam čekao ovaj dan. Nakon što sam vidio prvu Batushku prije cca. mjesec dana već sam se veselio usporedbi nakon ovog koncerta.

Idemo malo dati konteksta ovoj cijeloj priči koja je uzela maha u puno bendova, a u zadnje vrijeme i kod nas (pa imamo dvije Boe, dva Kazališta, dvije Jabuke… poludjeli ljudi). Batushka je dijete gore navedenog „Derpha“ Drabikowskog, te je stekla kultni status među fanovima diljem svijeta svojim posebnim glazbenim izričajem vezanim za pravoslavne crkvene tekstove kao i upečatljivim nastupima koji su stvarno imale sve elemente prave mise.

2018. godine Drabikowski i Krysiuk su se posvađali i od te cijele priče i raskola imamo dvije Batushke koje se preko sudova prepucavaju oko imena i prava. Naravno sve se vrti oko novca koji jedni uzimaju, a drugi gube i obratno.

Uglavnom, kako sada stvari stoje obojica (Derph i Barth) imaju prava na ime i tako se desilo da su prije pandemije izdali paralelno svaki svoj album.

Onaj od Derpha „Panihida“ je puno bolje prošao i kod kritike i kod publike, a Barth i njegova Batushka bili su vrlo aktivni pa su od raspada do danas izdali jedan album, jedan live album, jednu kompilaciju, te dva EP-a.

Ono što je bilo simptomatično na koncertu Barthove Batushke u Boogaloooo je bio veliki odlazak publike nakon Arkone. Nije sad da su svi otišli bilo je tu lijepo ljudi, no stekao sam utisak da je na Arkoni bilo više naroda. Kasnije se to ispostavilo točnim jer se po forumima pisalo kako su mnogi protestno otišli jer ovu Batushku ne smatraju „pravom“.

Eto, kontekst je tu. Vox populi je odlučio da je ovo prava Batushka, pa idemo vidjeti što će nam Derph i njegova ekipa donijeti na pozornicu Močvare.

L27A5684 result

Što se predgrupa tiče ja sam se oduševio. Kanonefieber je bend koji mi je stalno na play listi. Fantastični Nijemci oko projekta osobe pod imenom Noise.

Uburen su Norvežani koji će nam donijeti dašak nordijske mitologije pomiješane sa klasikom Skandinavije – crnim, najcrnjim metalom.

Ime Uburen znači odbačeni, a legenda kaže da su u stara vremena majke koje nisu imale nade da će na primjeren način uspjeti othraniti i odgojiti svoju djecu iste bacali s litice u more. Ta odbačena djeca su nazivana Uburen.

Sam bend postoji od 2010. godine i na ovu turneju nam donose svoj najnoviji, ovogodišnji nosač zvuka pod nazivom „Usurp the throne“.

L27A5896 result

Trojka u stilu Hendrixa – bas, bubanj, gitara, ništa drugo i ne treba - zauzela je poziciju na pozornici Močvare i krenula u žestokom stilu sa snom mrtvog čovjeka sa aktualnog albuma sa kojeg su odsvirali ukupno 6 pjesama. Koliko je to dobro neka vam bude činjenica da je vaš reporter kupio taj navedeni album i stvarno mi se čini da je to dobra priča – onako blekersko-mitska. Ekipa je suvereno vladala svojim instrumentima, a i glasovima. Da, dobro ste pročitali, glasovima. Jer pjevaju i gitarist i basist i često zajedno pa se dobiva ona lijepa punoća pjevanja. Bubnjar sa povezom preko očiju čvrst i konkretan. Nazočnost velikog broja poklonika ovog zvuka bio je znak da su Uburen odlični i da imaju svoju publiku bez obzira na anonimnost u ovim krajevima. Pogonska snaga Uburena su braća Ask i Bior Kjetilson koji stoje iza svih melodija i tekstova, uz naravno podršku svog bubnjara imenom Wrage. Sve u svemu izvrstan početak jedne, što će se kroz večer pokazati, izvrsne glazbene poslastice. Poslušajte i Uburen i njihov „Usurp the Throne“. Jako slušljivo i zanimljivo.

„Was therefore I
The betrayer,
Usurper of teh Throne,
Spillign blood of kings,
I, rebuild in firet
That wicht becomes a shadow of itself“

Setlista:
(Intro) Ein dod Mans Drom
Harken now
Oskoreia
When the river breaks
As sorrow turns to hate
Remambrance
Definace towards Futelity
Usurp the Throne
Blood Eagle

L27A6039 result

Kanonenfieber je dijete Noisea – jednog ljubitelja povijesti iz Bamberga koji je uz to i entuzijast black metala, a zarazio se povješću – naročito prvog svjetkog rata – preko svog prijatelja – pravog, pravcatog povjesničara i kroz svoje tekstove i glazbu u stvari prenosi njihove rasprave o različitim temama iz tog 1. Svjetskog rata. Već sam imao tu sreću i zadovoljstvo dvaputa nazočiti njihovim koncertima i mogu samo napisati – fantastično! Kombinacija pozadinskih zvukova mitraljeza, topova, govora raznih njemačkih političara iz tog razdoblja, uniforme, ikonografija, pokrivena lica… Sve je to spojeno u jednu izvrsnu mješavinu metala, dooma, deatha, blacka, sata povijesti…

Njihova diskografska aktivnost se ograničava za zadnje tri godine. Jedan album „Menschenmühle“, tri EP-a (Der Füsilier, Yankee Division i U-Bootsmann) i jedan singl.

Za moje pojmove sve super izdanja, ali to se morate uvjeriti sami.

L27A6378 result

A sad na nastup. Izlazak uz Vatreno kršenje i odmah se vidjelo da je publika uz njih i da poznaju njihov opus. Iskreno, nisam očekivao ovakvu reakciju publike koja se nabila na pozornicu i popunila Močvaru. Već prije spomenuta ikonografija sa uniformama vrlo je efektna i dodaje poseban štih njihovoj svirci. Njemački precizno i savršeno – odlično ukomponirana izvedba sa specijalnim efektima. Već na trećoj pjesmi, opet na moje iznenađenje (stvarno nisam mislio da osim mene ima toliko entuzijasta Kanonenfiebera), već se pjeva “Die Schlach von Tannenberg” i malo kasnije na “Grabenlied”. Onda jedna odlična digresija sa akustičnom “Verscharrt und Ungerümt“ gdje su samo Noise i gitarist ostali na pozornici. Onda je slijedila izmjena kostima za slijedeće dvije pjesme – koje su tematski vezane za mornaricu – Die Kriegsmarine – pa su tako bili i obučeni. I na samom kraju “The Yankee Division March” koja je dovela do usijanja i prave pravcate šutke (istinabog bilo je toga sporadično i prije tijekom koncerta), a onda sam doživio i svoj prvi “wall of death” u zatvorenom prostoru.

L27A6125 result

Sve u svemu fantastičan nastup, odlični efekti, top zvuk, performans koji samo poželjeti možeš. I da me ne bi fanovi Batushe krivo shvatili , za mene se vrhunac večeri sa završetnom nastupa Kanonenfiebera dogodio.

Setlista:
Die Feuertaufe
Dicke Bertha
Die Schlacht von Tannenberg
Der Füsilier I
Grabenlieder
Verscharrt und Ungerümt
Kampf und Sturm
Die Havarie
The Yankee Division March

L27A6522 result

Batushka Derpha Dabrikowskog je nakon podužeg intra stala na pozornicu. Šest zakrabuljenih spodoba krenulo je u svoju priču crnomisne predstave u dupkom punoj Močvari. I odmah ću vam napisati da je ova Batushka daleko bolja od one iz Boogalooa. A i ta je bila izvrsna. Znači, fanovi su u pravu! Dominantna prestava kroz predstavljanje cijelog novog albuma – Panihida, nakon čega su odsvirali četiri pjesma sa prvog, i po meni najboljeg albuma, Lythurgia.

Fanovi u deliriju što se vidjelo od prvog do posljednjeg takta. Fantastična gitarska podloga koja metronomski prezicno dominira zvukom. Iza njih grmljavina ritam sekcije koja daje podlogu ovoj crnoj misi, atmosfera u kojoj se izmjenjuju svjetla (a počelo je crvenom bojom) za svaku pjesmu, dim koji dodaje onu Batushki svojstvenu dozu opskurnosti i okultnosti.

L27A6554 result

Molim da ovo okultno stvarno shvatite kao dio atmosfere. Gledajući sve te prijepore koji su nastali oko njih kao benda, a naročito činjenicu da im je koncert u susjednoj Srbiji otkazan, zakopao sam se malo u tekstualnu priču Derpha i društva.

„Divan sam u svojim svecima: Bogu Izraelovu.
Oponašao u njihovim smrtima Moju smrt, u njihovim patnjama Moju strast.
Svi božanski i blaženi mučenici
Dobili su život.
Ja dajem počinak dušama Mojih preminulih slugu“

Ako je tu nešto bogohulno morate procijeniti sami, no meni se više čini kao slavljenje vjere. Usput, ne zamjerite neuku prevoditelju dao sam najbolje od sebe i moje lirične duše.

L27A6475 result

Poseban dio ostavio sam za pjevanje. Na jednoj strani je Derphov visoki, prodorni, vrišteći, demonima pogonjeni glas koji je meni i predivan i užasavajući, a na drugoj onaj dio glasova koji je meni bio posebice upečatljiv – kao što bend ima ritam i melodiju, tako je Batushka do savršenstva dovela ovaj pjevni dio. Taj ravni, baš crkveni napjev koji daje odličnu podlogu i temelj za glavni vokal.

Ponekad bi u svoj toj izmjeni melodičnih pasaža i žestokih gitarskih rifova, u moru bengerskih glava tijekom cijelog tog obreda izgubio pojam o vremenu, a ta sakralna vibra se najviše osjeti u tišini između pjesama koja djeluje teško i depresivno, no brzo ulaskom u novu Odu, novi Psalm, novi napjev, glave opet u ritmu njišu gore – dolje…

L27A6540 result

U cijelom tom obredu Batushka suptilno uvlači slavenski folklor koji upotpunjuje cijelu tu sliku što su nam je sinoć naslikali naši dragi Poljaci.

Koncert je baš brzo došao svome kraju. Kako god su započeli ovaj obred paljenjem svijeća uz podlogu opatskih napjeva staroslavenske liturgije, tako su ga i završili s istom podlogom ovaj put gašenjem svijeća (koje su i podijelili publici) i mirnim, ponosnim napuštanjem pozornice naše Močvare.

Wow, kakav koncertni doživljaj.

Usput budi rečeno Močvara puna kao šipak. Pero i Hangtime su ponosno objavili da je koncert rasprodan.

Batushka:
Pesn 1
Pesn 2
Pesn 3
Pesn 4
Pesn 5
Pesn 6
Pesn 7
Pesn 8
Yekteniya 1
Yekteniya 3
Yekteniya 5
Yekteniya 7

Još jedna notica vezana za merch. Već dugo nisam video toliki broj majica na ovako malom prostoru na jednom koncertu u Močvari. Odlična ponuda, a posebno atraktivna mi se činila majica sa turneje koja im je, kako mi rekoše Kanonenfieberi, došla upravo večer prije zagrebačkog nastupa.

Na merch štadnovima se moglo popričati i sa dečkima iz Uburena, kao i Kanonenfiebera, a i Batushka je prije i nakon koncerta bila uz svoje mnogobrojne fanove.

Kako mi se čini ovo bi mogao biti moj posljednji ovogodišnji koncert, a ako jeste neka je ovako završilo. Definitivno će dobiti poziciju u top 5 moji ovogodišnjih klupskih koncerata.

Up the horns!

IzvještajiThe Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski


Rock propovijed: Goran Bare i Majke u Vintage Industrial Baru


Matijine vile igrom osvojile Tvornicu


Flaner i Colostrum razbudili Klub kulture


Hali Gali tulum u AKC Attack!


Održan je 3. Superval u Vintage Industrial Baru


Avalanche Kaito: Glazbena lavina u Močvari


Antun IDEM u Très Chic Caféu


U Lisinskom izveden sjajan balet Romeo i Julia


Sve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu