Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Sinoć je u Klubu kazalište Komedija održana koncertna promocija albuma "Escape", kojeg je prošle godine objavila izdavačka kuća Dancing Bear. Kao što sam i pretpostavljao, tek uživo ove skladbe postaju još efektnije. Nema ništa bolje od onoga kada slušatelj vidi i čuje što sve glazbenici izvode, kako bi glazbi dali ono što svi očekuju, a to je efektnost, atraktivnost, punoću, putenost i snažnu vibru koja se samo pretače i prelazi od glazbenika do slušatelja i obrnuto.

Ovaj nevjerojatno opušteni, uigrani i glazbeno potkovani trio sinoć nam je priredio sjajan glazbeni program, koji je svojim sadržajem, kojeg dobro poznajemo s albuma, sada nadahnutom svirkom uživo dobio onu notu više. Tijekom koncerta osjeća se kako ta uzajamna vibra raste i svakim tonom postaje deblja, jača i strastvenija. Nije više upitno da je njihova glazba doista jedinstvena međuigra, da je to permanentna improvizacija, koja zbog atraktivnosti izvedbe postaje doista jedinstvena. O glazbenom umijeću ove trojice nevjerojatnih glazbenika uopće ne treba dvojiti, jer njihova svirka na neki čudnovat način je i svojevrsna glazbena predstava. Teško da se se mogli susresti sa sličnim načinom prezentacije, koja je pomalo i kulminirala osobito u skladbi iznenađenja koju je Star priredio kako bi pružio šansu da se Orko i Zmaj samo pridruže u ovom jedinstvenom putovanju kroz razne glazbene stilove i forme, kroz različita glazbena razdoblja i posebno je potencirana ta njihova međusobna glazbena igraonica, u kojoj je sve što čujete itekako ozbiljna "spika".

z

Ono što dodatno potiče slušatelje je i sjajan osjećaj, koji je na trenutke i toliko ugodan i strašan, toliko se preljeva raznih fragmenata koje ste možda i već negdje čuli, ali to su samo trunčice naznaka i nema veze ni s čim za što bi mogli kazati: "e to je iz one stvari, onog benda" ili "to je s onog albuma". O tome uopće nema govora, i kao što je moj "Kapo" nakon svega rekao, što je zapravo prava istina: puna mi je glava muzike, sve oko mene pleše i vrti se u nevjerojatnoj svirci bubnjeva, žičanih instrumenata i klavijatura.

Tek sada sam primio kompletnu zvučnu sliku onoga što sam preslušavao više desetaka puta s albuma "Escape". Sada, nakon preslušavanja svih stvari s albuma + ona skladba iznenađenja + bis postalo mi je jasno da je tek sada potpuna zvučna slika, "sound wall", zaokružena i potpuna i da ću tek sada biti u "banani" jer njihova svirka uživo itekako je životnija, prisnija i iskrenija od studijskih snimaka, koje se daju "peglati".

IMG 7885 result

ZMAJ ORKO STAR je trio koji će vas u svojoj i sa svojom glazbom i prezentacijskom formom voditi na izuzetno glazbeno putovanje s bezbroj glazbenih destinacija, gdje još zasigurno niste bili, a vi ćete samo gledati, slušati i uživati. Svi mi koji smo sinoć bili na ovoj koncertnoj promociji jednostavno smo doma otišli puni glazbe, puni tonova koji još uvijek igraju oko nas i kojih se nismo mogli samo tako otarasiti. Još dugo u noć u mom su biću strujali ti prekrasni trenuci i potom, oko pola tri ujutro, ustajem i sjedam u stolicu, stavljam "sluške" i puštam "Escape" i tako sve do pola šest. E sad mogu malo "ubiti oko" i onda priča kreće ponovo. Već doista dugo nisam slušao ovakav album, možda još tamo od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je u moju fonoteku ušao album: "Rock Encounter" (Polydor, 1970) Sabicas with Joe Beck i doslovno me oborio s nogu!

IMG 7894 result

Drago mi je da se to isto dogodilo s albumom "Escape" kojeg potpisuju ZMAJ ORKO STAR, trio u kojem ne znaš tko je bolji, a svaki na svoj osobiti način ovoj glazbenoj priči daje tu nevjerojatnu jedinstvenost. Zamislite samo kako je to sinoć zvučalo uživo, po mom skromnom slušateljskom sudu bilo je IZVRSNO!

Napomena:primjetili ste da nisam napisao tko su zapravo ZMAJ ORKO STAR, a to sam učinio namjerno, jer želim da, ako niste upućeni, sami otkrijete o kome se radi! Ma znam da znate, zezam vas!

Yours,
Mladen Lončar - Mike

IzvještajiThe Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski


Rock propovijed: Goran Bare i Majke u Vintage Industrial Baru


Matijine vile igrom osvojile Tvornicu


Flaner i Colostrum razbudili Klub kulture


Hali Gali tulum u AKC Attack!


Održan je 3. Superval u Vintage Industrial Baru


Avalanche Kaito: Glazbena lavina u Močvari


Antun IDEM u Très Chic Caféu


U Lisinskom izveden sjajan balet Romeo i Julia


Sve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu