Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Ova subota 2. prosinca bila je netipično za zimski period u Zadru. Naime pružala je zanimljiv koncertni izbor. Let 3 je žario i palio na službenom Zadarskom adventu, u Višnjiku se održao koncert naslovljen „Tragom Olivera“. Dok se najbolji live nastup održao u klubu D8. Tu su svoj prvi samostalni koncert u Zadru održali Po metra crijeva.

pmc

Svirali su oni dosad u na dva najbolja festivala u županiji, Vlajternativa (2019.) i Rock in Poljica (2023). Ti nastupi, ali i konstantan rad, novi album Boškarin 4 privukao je između 150 i 200 posjetitelja. Barem jedna četvrtina su došli spremni u majicama ovog ča metal benda. Bilo je dosta gužvasto, tako da je jedan dio publike gledao koncert kroz otvorni prozor. Nešto prije jedanaest započela je prava če-metal fešta i to pjesmom „Ča Je Trubilo“, pa se nastavili dobrih 80ak minuta bez prevelikih pauza. Redale su se pjesme sa sva četiri albuma s blagim naglaskom na Boškarin 4. Od PMC čudovišta s nama je večeras bila Djed Mrzica odnosno povremeni Kapitano Ožeguja. Originalni spoj Istarske ljestvice, sopila, istarskih napjeva, heavy metala, punka, tanca, hard cora, buke uz dobar broj mitskih istarskih bića koji se sastavni dio PMC poetike (malići, Jure Grando, slavenski Svarog, hihotići…).

20231202 230650

Mahanje glavanja, pjevanje s bendom, skakutanje, pa čak i crowd surfing (u kojem surfer dodiruje plafon) nisu prestajali od prvih taktova. Ne zaboravimo sva ona originalno osmišljena bića iz (od) Kastavske šume do Boškarina (Miha Zvončar, Zombie mega pedofil, Djed Mrz, Jednojacki Ok…). Brzo, žestoko, jako dobar zvuk, kratka ali konkretna komunikacija s publikom. Osobno vrhunac večeri „Hihotići“, „Boškarin IV“, „Jure Grando“ i veliko finale s pjesmom „Pust“. Ako ostanu u ovakvom smjeru budućnost PMCa je neupitna. Osobno, PMC su najoriginalniji i najkvalitetniji heavy metal bend na ovim prostorima. Prava metal fešta s naglaskom na on „Ča“. Sumnjam da je ijedan posjetitelj otišao s sinoćnjeg događaja otišao razočaran.

Nakon svirke malo smo popričali s gospodinom Č.R.U.om i gospodinom Armageljon Espaljonom.

20231202 230220

BĆ: Id fama per urbes kako se prema novi spot i to animirani. Kad ga možemo očekivati?
Č.R.U. : svakako negdje početkom iduće godine, još točno ne znamo. Samo mogu reći da ono što smo dosada vidjeli nadmašuje sva naša očekivanja. Saša Đuračić aka Undertoon rastura!
Armageljon Espaljon: Mogu reći da spot planiramo izbaciti u trenutku kada ga završimo sa Undertoonom, a to će biti najvjerojatnije početkom godine 2024. negdje u doba karnevala... Spot je svojevrsni nastavak Čižićke Rapsodije i prati nastavak avantura našeg glavnog lika nazvanog Drko (zbog brkova koje koristi)... Sve što ću reći je da se radnja odvija u mjestu zvanom Hihotići...

BĆ: Imate dosta svirki, evo sad ste odradili Zadar, Nova Gorica (SLO), RI rock, pa još jedna sviraka u Istri, Dobro se zakotrljalo.
Č.R.U. : Je i jako smo zadovoljni oko toga. Uživamo svirati uživo i svakim novim koncertom i publika i mi smo sve luđi. Ča metal fešta! Neka se kotrlja i dalje!

BĆ: Kako ste zadovoljni sa svirkom u Zadru? Publika vas je i na Vlajetrnativi i na Rock in Poljica dobro prihvatila. Kad se vračate u Zadar?
Č.R.U. : Apsolutni top! Zadar je bio rastur. Dobar je i taj moment kada si sa publikom oči u oči, pravi rock'n'roll. Nadamo se što prije posjetiti Zadar i okolicu, jer zbog takve energije koja nam je u subotu priredila publika u D8. Veselimo se skorom susretu.

20231202 232142

BĆ: Promovirali ste album Boškarin IV. Prošlo je osam mjeseci od njegova objavljivanja. Kako ste zadovoljni njegovom recepcijom od strane publike, kritičara?
Armageljon Espaljon: Album je zaživio i raspon ljudi koji ga je prihvatio je super! Imali smo dovoljno vremena za pripremu medijskih kampanja, snimanje adekvatnog broja spotova visoke kvalitete i zato smo osim šire publike dobili pažnju medija na razini na kojoj se to do sada nije događalo. Kritičari uključeni. Nakon angažmana oko promocije u medijima - na radiju, na socijalnim mrežama i internet portalima plan je bio i još je svirati u mjestima koja nismo do sada posjetili, a u mjestima gdje smo svirali - svirke podići na višu razinu i pokušati dostojno predstaviti ča metal.

BĆ: Č.R.U., odakle crpite inspiraciju za sva ta biča iz Kastavskih šuma. Neka od njih postoje u legendama i pričama, ali nekima ste i Vi autor?
Č.R.U. : Stripovi ala Dylan Dog, razni Horror i drugi filmovi oduvijek su mi bili velika inspiracija. Mislim da sam Vjevera izmislio još kao dijete od 10 godina, tu negdje. Kada smo krenuli sa PMC, takav band se pokazao kao odlična podloga za takvu vrsta priča. Ono što je najbitnije meni u cijeloj PMC priči da nema ograničenja što se mašte tiče. Naravno da moramo i možemo obuhvatiti legende koje su već dugo u Istri i Kvarneru, ali isto tako možemo vlastitom maštom nadograđivati tu priču.

20231203 001226

BĆ: Koliko vas sad ima ukupno u bendu sa svim čudovištima?
Armageljon Espaljon: Trenutno nas je osmero u stalnoj postavi. Šest članova benda i dva člana koji ulaze u uloge čudovišta. Jedan od njih je naš stalni ilustrator i dugogodišnji suradnik. Čovjek odgovoran za vizualnu ideju spota za Čižićku Rapsodiju i većine ostalih čudovišta, Hrvoje Silić, koji na pozornici utjelovljuje Franu Iznutricosjeka, a druga je osoba Sanja, koja na stage ulazi kao Djed Mrz i Kapitano Ožeguja, a tu ulogu dijeli s kolegom Romanom Dautancem, dugogodišnjim prijateljem i zagrebačkim klaunom. Jednojacki Ok, zadnje čudovište koje se povremeno pojavljuje na koncertima, rezervirano je za prijatelje koji se u pogodnom trenutku nađu u backstageu, a pogodan trenutak je onaj kad smo imali mjesta uzeti ogromnu masku (Jednojackog Oka) sa sobom na svirku

BĆ: Kuda plovi čudovišni PMC brod? Koja je sljedeća luka?
Armageljon Espaljon: Nadamo se proširiti zvučnu sliku novim instrumentima i žanrovski ju oplemeniti, probati se ubaciti u skladbe za kazalište/film. Osim toga postoji početna verzija stolne igre PMC-a, a nedavno smo u kombiju smišljali scenarij za film... urnebesan, beskompromisan... Do tada napadamo sva mjesta koja su dostupna za svirku i regionalne festivale! Pozdrav od Po' Metra Crijeva i vidimo se uskoro na pozornici negdje u blizini vas!

BĆ: Hvala vama na razgovoru, odličnim koncertom i pozdravljam vas starim dalmatinskim pozdravom „Zdravi bili!“

PMC D8

IzvještajiThe Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski


Rock propovijed: Goran Bare i Majke u Vintage Industrial Baru


Matijine vile igrom osvojile Tvornicu


Flaner i Colostrum razbudili Klub kulture


Hali Gali tulum u AKC Attack!


Održan je 3. Superval u Vintage Industrial Baru


Avalanche Kaito: Glazbena lavina u Močvari


Antun IDEM u Très Chic Caféu


U Lisinskom izveden sjajan balet Romeo i Julia


Sve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu