Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Zagrebački klub Sax, koji broji par desetljeća postojanja, točnije 25 godina, je bio “poprište” jedne posebne proslave.

Naime, Cota G4, band koji njeguje onaj iskonski “old school” rock zvuk (i ako nisu jedini, onda su jedni od rijetkih koji to rade u današnje vrijeme), su upravo u Saxu odlučili proslaviti 25 godina postojanja prošle subote. Tako da su se dvije slučajnosti poklopile i stopile u idealan prostor i slavljenički event.

Svima nam je jasno da bilo koji band koji može u svoj opasač zarezati 25 recki iza sebe ima u najmanju ruku “slikovit” put, i da definitivno s punim pravom dobiva epitete poput “legendaran”, “kultni” i slično. I nema banda na ovoj kugli zemaljskoj koji ne bi sutra potpisao da će postojati 25 godina i dalje trajati, ma što god dobrog ili lošeg prošli u tim godinama.

Cota G4 je definitivno tijekom svog postojanja prošla sve i svašta, i kako je Marko uoči svirke u Saxu šaljivo dobacio: “Mi smo najpoznatiji nepoznati band u Hrvatskoj koji broji 25 godina postojanja”.

I iako bi se djelomično mogao složiti sa tom šaljivom dosjetkom iz nekakvog aspekta “šire publike”, što god da to značilo, i oni definitivno zaslužuju puniti daleko veće prostore od Saxa po svim kriterijima, od zvuka, kvalitete, svirke pa na dalje, ipak, oni “čru” rokeri jako jako dobro znaju tko je Cota G4.

A to je bilo vidljivo i u Saxu.

c

Cca. 120-130 prisutnih je uveličalo ovu proslavu na najbolji način. Među prisutnima je bilo svih dobnih skupina, od jedva punoljetnih pa možda i do pred penziju, što će reći da rock, onaj pravi rock, i dalje odzvanja posvuda, i stvara nove i nove generacije fanova. No prije svega, većina okupljenih se mogla na više načina ubrojiti u prijatelje banda, bilo da su u nekom periodu bili dio banda na ovaj ili onaj način ili su ih pratili kroz godine i desetljeća u njihovom radu kao fanovi.

Početak je bio zakazan za 22:00 h na FB eventu, ali naravno, sve je počelo kasnije. Niti jedan rock band sa imalo “rockerskog samopoštovanja” jednostavno NE SMIJE početi na vrijeme na vlastitoj proslavi četvrt stoljeća postojanja.

Pa je i Cota G4 tako počela oko 23:00, pred ekipom koja je to već jedva čekala.

IMG 20240122 WA0003

Otvorili su žestoko kao što i priliči ovako jednoj proslavi, sa pjesmom Za Nas Ne Postoji Kraj, i nastavili u istom tonu sa Ostavljen, Sam I Lud, te Ne Znaš Ti Šta Je Rokenrol. I naravno, nitko nije mogao biti na miru i sjediti u “kazališnoj maniri”.

Nakon toga su uletili sa “poskočicom” Putovanje Vlakom, te razgibali i najukočenije kukove u Saxu.

Kako Cota G4 iza sebe ima 4 studijska albuma, sa najnovijim Mjesečeva Kći, setlista je bila sastavljena od pjesama sa svih albuma, i definitivno su odsvirali mnoge “dragulje iz prošlosti”, a osobno bi izdvojio Kad Bio Sam Njen, Baci Mi Kunu, a za pjesme Daj Mi Sve i Gle Me Na Šta Ličim im je gost bio prvi gitarist Igor Ruf, koji je zaslužan za mnoge aranžmane na pjesmama prvog albuma.

IMG 20240122 WA0005

Tu su još bile i akustične verzije pjesama Kad Mi Svi Šankeri Zatvore Vrata i Tamo Negdje Iza Krovova Kuća, a tijekom svoje svirke su imali i par svojih “čušpajz obrada” poput Hallelujah/Sultans Of Swing te Superstitious, i u jednom trenu su dečki iz banda zamijenili svoja “radna mjesta” pa je tako Juraj bio na gitari, Marko na bubnju i Dinko na bas gitari.

Uvijek volim napomenuti i da Dinko, iako rijetko, pokaže da nije samo maestro na gitari nego da mu i vokalni dio ide odlično, što se uvijek čuje u back vokalima tko pozornije posluša, a povremeno i kao lead vokal na pojedinim obradama.

Za “kraj” svirke je bila rezervirana pjesma Motaj Kume, Motaj sa prvog albuma, no svima prisutnima nije ni blizu bilo dovoljno pa su ih brzo i glasno doveli natrag na bis. Za bis su bile rezervirane pjesme Pismo koju je Marko otpjevao samo uz pratnju klavijatura sa Dinkom koji je odlično pratio Marka (i dokazao da nije samo odličan gitarist i vokalist kad to želi biti nego mu i prebiranje po crno bijelim tipkama također ide izvrsno,pa je dostojno zamijenio njihovog odličnog klavijaturistu Filipa na toj pjesmi), te meni draga, Kad Prođe Prstima Kroz Kosu.

IMG 20240122 WA0004

No, ni taj bis nikome nije bio dovoljan pa su ih uz bučno skandiranje izvukli i na drugi bis na kojem su ponovili Za Nas Ne Postoji Kraj. Za “pravi” kraj svirke.

Ne smijem preskočiti ni Zvonimira na bubnjevima, jer je taj čvrsti ritam zaslužan za taj “old schoolerski” rock zvuk Cote G4, a on je bio čvrst, precizan i žestok. Jednom riječju : U-BI-O.

A moram se dotaknuti i Marka i njegovih vokalnih vratolomija. Da,25 godina je iza banda, ali bogme i iza Markovog vokala, koji je „usput“ imao i druge projekte, bio jedan od vokala u Divljim Jagodama itd. itd. Ni Marko, a ni njegove glasnice nisu bili nimalo besposleni sve te godine. I da, čovjek bi očekivao da se osjeti i mali „zamor materijala“ barem u pozadini. ALI, baš suprotno, Marko je vokalno rasturio, s jedne strane je zvučao kao da mu je netko skinuo par desetljeća „vokalne kilometraže“ sa leđa, nabrijano, pun snage, elana i energije, a s druge strane, zvuk vokala je bio daleko zreliji nego što pamtim iz nekih prošlih vremena, kontroliran i ciljan, sa snajperističkom preciznošću i odmjerenošću. Za razliku od nekad, kad je samo „šamarao posvuda“ punom snagom bez kontrole, što se povremeno osjetilo i na pucanju glasa nakon više uzastopnih svirki za redom bez kojeg dana odmora.

IMG 20240122 WA0006

Nakon svirke, svi koji su se ostali družiti su doživjeli i svojevrsni “easter egg”.

Bio je i “treći bis”, a zapravo nas desetak sa Markom, Dinkom i Jurajem na čelu smo se okupili u manji krug sa akustičnim gitarama i još smo si malo svi skupa dali oduška, a Marko, Dinko i Juraj su se izmjenjivali gitaristički i vokalno.

Sve u svemu, velika obljetnica se proslavila i obilježila na pravi način, možda malo intimnije nego što bi to neki drugi bandovi, ali ništa manje kvalitetno i žestoko.

I nadam se i da ćemo za 25 godina proslaviti novu i još veću obljetnicu, a do tada, neka Cota G4 samo dalje nastavi u istom smjeru, i uvjeren sam da će do toga doći.

Setlista

Za nas ne postoji kraj
Ostavljen, sam i lud
Ne znaš ti šta je rokenrol
Putovanje vlakom
Noć ukradi za nas
Kad bio sam njen
Baci mi kunu
Šareni cvijet
Mjesečeva kći
Hallelujah/Sultans Of Swing Medley
Superstitious
Daj mi sve (gost igor ruf)
Gle me na šta ličim (gost Igor Ruf)
Kad mi svi šankeri zatvore vrata
Tamo negdje iza krovova kuća
Kuća iz djetinjstva
Motaj kume, motaj

BIS:
Pismo
Kada prođe prstima kroz kosu

BIS 2:
Za nas ne postoji kraj

IMG 20240122 WA0007

IMG 20240122 WA0008

IMG 20240122 WA0009

IMG 20240122 WA0006

IzvještajiThe Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski


Rock propovijed: Goran Bare i Majke u Vintage Industrial Baru


Matijine vile igrom osvojile Tvornicu


Flaner i Colostrum razbudili Klub kulture


Hali Gali tulum u AKC Attack!


Održan je 3. Superval u Vintage Industrial Baru


Avalanche Kaito: Glazbena lavina u Močvari


Antun IDEM u Très Chic Caféu


U Lisinskom izveden sjajan balet Romeo i Julia


Sve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu