Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Svojevrstan hommage u interpretaciji Yasiin Beya, poznatijeg pod svojim drugim imenom Mos Def (ime koje je nakon 2012. zamijenio svojim muslimanskim imenom), bio je posvećen u cijelosti preminulom reperu MF DOOMU.

Gledala sam prije ljeta prošle godine (2023.) koncert koji je Yasiin Bey održao u Pariškoj filharmoniji u sklopu izložbe Basquiat: Soundtracks. Bila sam iznenađena nastupom, energijom, i iako je sve bilo u pozitivnom tonu, ostavilo mi je dojam prilično eksperimentalnog događaja. Istina je da nisam prije toga gledala ni slušala kakav je Yasiin Bey već sam htjela vidjeti Mos Defa, što je na trenutke naravno on i bio. Za ovaj koncert očekivala sam da će biti drugačiji s obzirom na najavu da će interpretirati pjesme MF DOOM-a. Predstavljen kao ekskluzivan i jedini koncert u Parizu u koncertnoj sali La Cigale, negdje između nošenja revije na pariškom Fashion week-u i koncerta u Cannesu, naknadno je objavljeno da će se održati još jedan dodatni koncert dva dana kasnije u Elysee Montmartreu. To je koncert za koji sam i uspjela dobiti karte, a koji je također bio rasprodan. Dakle, radi se o drugom ekskluzivnom koncertu koji se održao 20.1. u Parizu.

Ulazak u klub najavljen je u 8 sati, stigla sam oko pola 9 i propustila predgrupu jer sam čekala 20 minuta na red za garderobu. Vidjela sam kratko da se radi o jednom reperu za kojega nitko koga sam pitala nije znao reći kako se zove. Ekipa je bila raznolika, klinci, mlađi, stariji, iz raznih dijelova Francuske, uz poveći broj Amerikanaca. Mislila sam da će koncert početi u 9 i činilo se da svi to i očekuju. Publika je mirno stajala i gledala prema sceni na kojoj se vrtio jedno te isti animirani video. Iako su se puštale dobre hip hop pjesme skoro nitko nije plesao ili se zabavljao. Samo da koncert počne, ne može se ni prolaziti više jer uglavnom svi stoje kao ukopani, kao da su platili baš za taj kvadrat prostora gdje stoje. A ja stvarno volim cirkulirati okolo. Malo poslije 9 neki kablovi se razvlače po sceni, dj dolazi i priprema svoje kablove i kompjuter. Od koncerta još ništa, ali scena je pripremljena. I onda u 9 i 25 evo ga, ulazi Yasiin Bey isto onako kao što je ušao i na taj zadnji koncert na kojem sam ga gledala.

yd

Ovaj put je u stilu MF DOOMA imao masku preko lica, ali ne onakvu pa ni sličnu onoj pod kakvom je nastupao MF DOOM već običnu masku od tkanine. Nosio je pancirnu košulju sa natpisom press, nisam previše pratila njegove društvene mreže, ali mogu pretpostaviti da je to imalo veze sa njegovom političkom angažiranošću. Koncert sam po sebi ponovno je bio više iskustvo nego zabava. Eksperimentalno putovanje underground hip hopa uz poetsku crtu Yasiin Beya, koji kako god da se odlučio zvati i kojim god muzičkim smjerom odlučio krenuti i dalje ostaje odličan reper. Koncert je započeo uvodom u svom stilu, uz samplove ptičica i bacanje ružinih latica.

Krenuo je sa pjesmom „Accordion“, nakon čega slijedi „All Caps“ kojom je koncert i bio najavljen na društvenim mrežama. Između pjesama slijede govori poput „Free Palestine, Free Congo, Free Sudan“ da bi završilo sa „Free Wifi“ čime se razbila ta teška tematika.

Yasiin Bey5

Redaju se pjesme MF DOOMA, neke pušta u originalu, preko nekih pjeva, neke prekida pa započinje, a nakon „Mayo Clinic“ uslijedila je i neobjavljena pjesmu koju je radio sa MF DOOMOM, „Paper Mills“. Inače, protivnik je snimanja koncerata, ali ovaj puta to nije spomenuo i nije imao govor o zabrani korištenja mobitela. Smetala su ga svjetla pa je tražio da se ugase i nastupao je u polumraku, otuda moje mračne slike.

U sat vremena trajanja koncerta odsvirao je desetak pjesama MF DOOMA, koje je interpretirao na svoj osebujan način. Za kraj je uslijedila Mos Def pjesma „Auditorium“ i „Kijani“ za koju kaže da je posvećena njegovoj majci te da mu je to najdraža pjesma koju je ikada napisao. Uz stihove „Don't say goodbye say ciao for now“ koncert je završio, a oni koji su ga prvi puta gledali ostali su malo zapanjeni sa njegovim nastupom i izostankom persone Mos Defa, koja se i dalje desetak godina kasnije, očekivala.

IzvještajiThe Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski


Rock propovijed: Goran Bare i Majke u Vintage Industrial Baru


Matijine vile igrom osvojile Tvornicu


Flaner i Colostrum razbudili Klub kulture


Hali Gali tulum u AKC Attack!


Održan je 3. Superval u Vintage Industrial Baru


Avalanche Kaito: Glazbena lavina u Močvari


Antun IDEM u Très Chic Caféu


U Lisinskom izveden sjajan balet Romeo i Julia


Sve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu