Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

U sklopu velike europske turneje „Love Is Still Alive“, kultni bend Laibach nastupio je, nakon prvotno odgođenog koncerta 4.11. prošle godine, 26.1. u Pogonu kulture u Rijeci.

Distopijske note novog albuma „Love Is Still Alive“ nastavak su priče iz „Iron Sky: The Coming Race“ filma redatelja Tima Vuorensole, za koji je Laibach izradio soundtrack. Uradak je to koji uspješno povezuje političke i društvene teme, osvrćući se na povremene crtice iz različitih aktualnih teorija zavjere, u umjetnički izričaj vizualne i glazbene prirode. Bend tako kroz glazbu nastavlja priču uništenog planeta Zemlje nakon „posljednje bitke“ između nacista koji žele preuzeti planet i ljudi čiji je dom nasilno uništen pokušajima dominacije. Zemlja je spaljena, Mjesec razoren a skupina posljednjih preživjelih žitelja Zemlje kreće u zadnju potragu za novim domom. Prisiljeni napustiti svoj planet, preživjeli krenu na put prema Marsu, nesigurni hoće li uopće preživjeti pothvat. „Love Is Still Alive“ svojevrsni je dnevnik tog egzodusa, prepričan kroz osam verzija pjesme koja prati njihovo putovanje kroz note različitih glazbenih žanrova poput starog countrya i čak starih šlagera.

l

Prvi dio koncerta pretvara prostor Pogona kulture u post-apokaliptičnu scenu svemirskog broda za spašavanje koji putuje kroz Sunčev sustav predvođen pjesmama s albuma „Love Is Still Alive“. Putovanje publika osjeća ne samo kroz vizualan doživljaj, već i glazbeni – prva izvedba provodi nas kroz lagane country zvukove, dok nastavak dovodi najprije do tehno verzije pa do sve više rockerskih nota, te naposlijetku bend priču završava elektronsko-ambijentalnim modom. Osim preobrazbe žanrova i izvedbi pjesme, planetarno putovanje doživljava i vizualne preobrazbe prostora, popraćene snažnim svjetlosnim showom kako bi spojio što više umjetničkih izričaja u jedinstven doživljaj za publiku. Zadnji ostaci čovječanstva lete, gotovo naivno, prema novoj, boljoj budućnosti, u utopijskom duhu nade kako će sve loše iz posljednjih nekoliko godina biti uskoro zaboravljeno.

Laibach Rijeka 20240126 4 result

Nakon završetka sage, slijedi desetominutna pauza uz natpis „Vraćamo se“ i scene iz poznatog filma „Winnetou“ koji je svojevremeno izazivao društvene kontroverze zbog potencijalno rasističkih i kulturnih konotacija.

U drugom dijelu koncerta Laibach je publiku vratio u vremenu kroz izvedbe nešto starijih stvari poput „Ordnung und Disziplin“ i „Ich bin der Engel der Verzweiflung“ s albuma „Wir sind das Volk).

Laibach Rijeka 20240126 35 result

Nastavili su ovo vizualno i glazbeno putovanje sa pjesmama sa albuma „Also Sprach Zaratustra“. Kada su počeli izvoditi pjesme sa albuma „Sketches of the Red Districts“ na projekcijama su zavladali industrijski pejzaži u crvenoj boji industrijskog grada Trbovlja. Regularan dio koncerta završili su izvedbama hitova sa albuma „Laibach Revisited“.

Laibach Rijeka 20240126 18 result

Na bisu se glavnom vokalu Milanu Frasu, Vitji Balžolorskyu na gitari, Bojanu Krhlanku na bubnjevima te Luki Jamniku i Roju Lopatiču na sintisajzeru ponovno priključuje Marina Martensson na vokalu koja i izvodi posljednju pjesmu na koncertu „The Engine of Survival“.

Posljednji dio koncerta ponio je publiku u ekstazu viđenja svijeta u kojem se nalazimo kroz oči ovog avangardnog benda. Uz nebrojene ideološke izričaje, svjetlosnu dinamiku i vizualni prikaz, nijedan Laibachov koncert nije samo koncert, već emocionalan i kulturološki doživljaj, prepun psiholoških ekstrema – putovanje između nabijenih društvenih kritika i sukoba do nježnijih nota koje smiruju i podsjećaju da je ljudima ostala, kao i u svakoj (anti)bajci – ljubav i nada u bolje sutra.

Setlista:
Postapocalyptic / Love is Still Alive
Love is Still Alive I (Moon, Euphoria)
Love is Still Alive II (Venus, Libidine)
Love is Still Alive III (Mercury, Dopamine)
Love is Still Alive IV (Neptune, Oxytocin)
Love is Still Alive V (Uranus, Prolactin)
Love is Still Alive VI (Saturn, Insomnia)
Love is Still Alive VII (Jupiter, Tristitia)
Love is Still Alive VIII (Mars, Dysphoria)

War
Ordnung und Disziplin (Müller versus Brecht)
Ich bin der Engel der Verzweiflung
Das Nachtlied I
Als Geist
Glück Auf!
Lepo - Krasno
Smrt za smrt
Krvava gruda - plodna zemlja
Ti, ki izzivaš

Repent
The Future (Leonard Cohen cover)
Sympathy for the Devil (The Rolling Stones cover)
The Coming Race

Bis
The Engine of Survival



Izvještaji



Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre