Izvještaji

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 

Čim je do mene pristigla informacija da će u zagrebačkom klubu Dva osam (nekadašnja lokacija GSC Jabuke) početkom veljače nastupiti Damir Avdić, bio sam gotovo potpuno siguran da ću biti ondje. Naravno, uvijek postoje svakodnevne obveze koje te u tome mogu spriječiti (a nepotrebno ih je ovdje nabrajati) ili neka viša sila: iznenadna bolest, atomski rat ili opća kataklizma. Ipak, nekako se potiho nadaš da će sve biti u redu te ono što je suđeno izabrati ipak neki drugi datum. Otkako sam čuo Avdića na Ljetu u MSU, neformalno s njim popričao prije koncerta i počeo pozornije slušati njegovu glazbu (posebno stihove), zadao sam sebi zadatak da svaku iduću priliku za odlazak na njegov ponovni koncert nikako neću propustiti.

Četvrtak definitivno nije dan za večernji izlazak. Jer, tjedan te i bez toga pregazi onako nemilice, a u slučaju da ideš navečer van moraš unaprijed računati s time da ćeš u petak na poslu osjećati se kao - zombi. Klub je otvorio svoja vrata od osam sati, a nastup se prema najavi mogao očekivao od devet. Iako sam krenuo na vrijeme, zbog neke nesreće na Ilici, šetnja mi je započela znatno prije prvotno planiranog Dežmanovog prolaza. Prošetavši se šetnicom kojom je najvjerojatnije prolazio Miroslav Krleža pa i onim dijelom iznad njegovoga Gvozda stigao sam na odredište u nekih petnaestak minuta nakon najavljenog početka. Ljubazno osoblje na ulazu propustilo me bez problema i uputilo prema garderobi na kojoj je već bio naslagan Avdićev „merch“. Uglavnom su to bile knjige uz onaj CD „Radikalno šik“ koji se može kupiti s pričom u obliku časopisa. Sve se prodavalo po cijeni od 15 eura.

da

Dakle, kad sam ušao u malu koncertnu prostoriju Dva Osam koncert je već počeo. Barem trećinu najmanjeg koncertnog prostora u Zagrebu zauzima pozornica na čijem je povišenom dijelu sa svojim Gibsonom stajao Damir Avdić i pjevao: „Ja sam rob / koji se igra sa lancima / moj je Bog / cirkuska atrakcija… // ja sam prošlost / koja gori / svjetlo / što se lomi / sve mi je jasno / nemam želja / jedino ne znam / zbog čega sam sretan“… Trebalo mi je malo vremena da se priviknem na zagušen zvuk ovog malog prostora kao i činjenicu da je ovdje definitivno previše ljudi, tim više što znam da je Avdić sklon tome da silazi s pozornice i ulazi među slušatelje. Ipak, moram priznati da bolje otvaranje ovakvog tipa koncerta već dugo nisam čuo.

IMG 4812

Pokušao sam procijeniti broj publike: trideset, eventualno četrdeset ljudi pretežito srednjih godina, pribrojimo li im još onih 7-8 oko šanka, mogao bi se broj možda navući na okruglih 50. Ali, zar je to bitno? Veličina alternativnih bendova nije u kvantiteti, već u kvaliteti i razumijevanju umjetnosti od strane njihovoga slušateljstva, a okupljena je ekipica evidentno uživala u svakoj minuti Avidićeve izvedbe te večeri. Avdićevi tekstovi su nevjerojatno dobri, a pjesme izvedene iskreno i uvjerljivo. Iako mu tekstovi obiluju psovkama, one su u funkciji i zvuče simpatično. Svira potpuno uz pomoć nekoliko osnovnih efekata (distorzije i delaya). No ipak, njegov nastup ni u jednom trenutku nije bio monoton te je sat i pol koncerta proletjelo kao da se radilo o pet minuta.

IMG 4810

Dok on cijepa žestoke riffove dopunjujući ih istovremeno na gitari sitnim detaljima, publika odlično reagira na Avdićeve tekstove te zdušno sudjeluje u izvedbi svake pjesme. Zanimljiv je i scenski: dok pjeva kao da sijeva očima, tijekom pjesme „Demokratija“ je stupao vojnički i nosio gitaru kao pušku, a već je na onoj „2 PAC“ (a i nekoliko puta kasnije), usred pjesme sišao s pozornice i ušao u publiku koja ga je obasjavala mobitelima i fotografirala kao da je zalazak sunca u predvečernjim satima. Pjesme je odsvirao u jednom dahu, bez ikakva prekida, kako bi mu koja pala na pamet. Sjećam se da mi je prošli puta prije koncerta kada sam ga molio setlistu rekao da je ima u glavi i da zna prve tri pjesme. A nakon toga - kamo ga odvede. I upravo u tome je njegova dodatna čar.

IMG 4845

Osim one „Bog je koncept“, posebno su oduševljenje izazvale pjesme „Biću kamen“ i „Bratstvo i jedinstvo“. Osobno me se najviše dojmila izvedba pjesme „Ako padam neću ni da letim“ te nešto kasnija „U očima moje djece“ koju je izveo izrazito efektno uz mnogo delaya. U deset i dvadeset, dakle nakon nekih sat vremena svirke, rekao je kratko: „Hvala, Dva Osam“. Publika ga je oduševljeno bodrila povicima da nastavi dalje pa je to i učinio. „Dobro veče moje dame / dobro veče gospodo / dobro došli u kuću bola / raskomotite se slobodno…“ recitirao je stihove svoje pjesme „Lucifer“. Na kraju izvedbe „Rusvaj“ zahvalio nam se još jednom i dodao da ovaj njegov 'rusvaj' možemo kupiti na garderobi. A zatim je u pola jedanaest najavio kraj te odsvirao još dvije pjesme: „Sine“ i „Brate“. Nakon točno sat i pol svirke zahvalio se i rekao „Ciao! Vidimo se na pivu…“, a iz razglasa su pustili Thee Of Sees: „Sacrifice“ i Stiffa Richardsa „Bad Disease“.

I tako je Damir Avdić, poznat i kao Graha, Diplomac ili Bosanski psiho, underground glazbenik i umjetnik u intimnom i skučenom Dva Osam još jednom dokazao da je vrhunski i nezamjenjiv performer.

Setlista:

Mainstream Horror
Eutanazija
Human Reich
Demokratija
Smrt fašizmu Zieg Heil
Bog je koncept
Dijete
2PAC
19
Placebo
Biću kamen
Umreži se
Bratstvo i jedinstvo
Ako ne padam, neću ni da letim
Ljubavi
Utopijom dojim
Komunist Vs. Nju Bosniše Kultural Revolušn
U očima moje djece
Lucifer
Rusvaj
Sine
Brate

IzvještajiThe Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski


Rock propovijed: Goran Bare i Majke u Vintage Industrial Baru


Matijine vile igrom osvojile Tvornicu


Flaner i Colostrum razbudili Klub kulture


Hali Gali tulum u AKC Attack!


Održan je 3. Superval u Vintage Industrial Baru


Avalanche Kaito: Glazbena lavina u Močvari


Antun IDEM u Très Chic Caféu


U Lisinskom izveden sjajan balet Romeo i Julia


Sve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu