Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Prošla je ponoć i pun dojmova i pune glave različitih misli i dijelova onoga što će u konačnici postati ovaj tekst, sjedam za komp i želim to odmah na neki način uobličiti.

Ovaj izvještaj s koncerta kojim je Josipa Lisac zaokružila ciklus obilježavanja 50 godina od izlaska albuma “Dnevnik jedne ljubavi”, zapravo i nije izvještaj već je to moj osobni doživljaj onoga što sam čuo i vidio. Da, znao sam da će koncert biti odličan, ali ono što nam je Josipa ponudila u maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova ove subotnje večeri 17. veljače 2024. godine nadilazi čak i ono što smo svi znali. Naime, ono što smo dobili od Josipe i njenih kolega i prijatelja, a oni su: impresivna i nadasve sjajna četvorica vrhunskih glazbenika: Toni Starešinić (klavijature), Borna Šercar (bubnjevi), Elvis Penava (gitara) i Josipin prijatelj iz djetinjstva Davor Črnigoj (bas), je onaj posebni štih i cijeli koncert iznijeli su na baš tako dojmljiv i osebujan način. Nema nikakve dvojbe, pred svima nama zbio se pravi glazbeni spektakl.

jl

Josipin povratak u malu dvoranu Doma sportova događa se nakon devet godina, a veliki koncert datumski pada već tradicionalno uz Valentinovo i Josipin rođendan (14. veljače). Što se zbilo?! Osim što nam je prezentirala svoj legendarni album, Josipa je uz pratnju svog sjajnog benda dala svima za misliti kada je odjednom ispalila: da trebala sam ići Arenu, ali svi tamo idu, a ja sam uvijek drugačija od drugih, ja znam gdje mi je mjesto i ono je upravo tu, jer tu se uvijek predstavljala imena koja nešto meni osobno i vama znače. Mala dvorana odzvanjala je od uzvika odobravanja i gromoglasnog pljeska, koji je samo ukazivao da je pred nama doslovno nevjerojatna glazbena večer. Naravno, sve se temeljilo na albumu “Dnevnik jedne ljubavi”, ali bilo je tu i drugih pjesama s drugih albuma, pa i novih, a na kraju koncerta Josipa je izjavila da radi na novim pjesmama i da tu uopće ne treba dvojiti ako radi s ovim glazbenicima da će rezultati biti i više nego sjajni.

RA404861 result

Teško je zapravo izdvojiti bilo koga ili bilo koji trenutak, bilo koju izvedbu jer su ama baš sve bile i posebne i drugačije nego što smo to navikli. U tome i je draž Josipine dugovječnosti na sceni, jer publici daje stalno jedan potpuno novi način izvođenja njenih najvećih uspješnica. I svaki put se oduzmem kada čujem kako s provjerenom ekipom prezentira svoje novo viđenje i razumijevanje tih pojedinih skladbi. Josipa Lisac je toliko svoja i uvijek posebna, neponovljiva, nevjerojatna i puna te ključne glazbeno-prezentacijske, scenske afektiranosti. Njen prateći bnd doista nije potrebno posebno predstavljati jer o ovim glazbenicima, prijateljima doista se sve zna. Ono što je ključno u cijeloj priči je način na koji svi zajedno donose skladbe koje izvode, u tome se osjeća zajedništvo i spremnost na vječnu i neprestanu igru, jer glazba je takva! Ona je fenomenalna i beskrajna igra ako dobro poznajte igračke s kojima se igrate. To su sinoć dokazali svi i Josipa i njen prateći bend. Što vam izdvojiti? Kako zajedno pjevaju Josipa i bubnjevi Borne Šercara, kako Davor i Elivis sviraju Tonijeve klavijature, kako zajedno pjevaju vokalne dionice Josipa i bas gitara Davora. Što izdvojiti? Kako sjajno iznose melodiju klavijature, bas i vokal? Je li to trenutak kada se Toni zaigra u svom čarobnom svijetu raznih tehničkih suplemenata i odvede nas u fantastične trenutke svojih glazbenih vizija? Što potencirati kada na "stage" dolazi bend Chui koji s Vojkanom Jocićem nadahnuto izvode "Srela sam se s njim". Podvući izvedbu nove "A gdje si ti ", ili pjesmu koja je otvorila večerašanji glazbeno-scenski spektakl "Dodirni me" ili možda istaknuti narastajuću "Gdje Dunav ljubi nebo" i svemu postaviti rockersku rasturačinu "Ležaj od suza"?

RA304223 result

Što tome komparirati? Apsolutno iznenađujuće aranžmane ubitačnih "Make Up" i "Hir Hir Hir"? Što izvući? Doista je nemoguće, to ne bi bilo pošteno, jer ovaj koncert je izuzetno kvalitetno i smisleno osmišljena priča u kojoj se zna sve i koja baš ovakva kakva je, može biti izvedena bez imalo zadrške bilo gdje na svijetu, a svi oni koji vole i prepoznaju glazbu u tome će se pronaći.

Više od dva sata nazočili smo jedinstvenom sljubljivanju neo-soula, jazza s doziranim količinama popa, disca, ravea, ali i bluesa, psihodelije, bilo je tu istovremeno puno groovea, funka, rocka. Sve to zajedno uz doista impresivnu vokalnu izvedbu same Josipe razgalili su srca više tisuća ljudi koji su došli poslušati ovaj koncert. Da, važno je spomenuti da se opet jako veselim što vidim dosta mladih, što samo znači da ipak kućni odgoj i ono što se sluša kod kuće profilira glazbeni ukus mladih.

RA404909 result

Josipa Lisac još jednom je, i to više ne znam po koji puta, iznenadila moje slušateljsko biće, jer ako stojite i slušate ono što se događa na pozornici, ako to primate na način da vam kroz cijelo tijelo prolaze trnci i da osjećate neopisivu ugodnu koju vam odašilju glazbenici, onda je to pravi doživljaj, onda jednostavno to je to, vi ste IN i sve ovo je ispunilo svoj smisao i razloge za izvođenje godinu za godinom, do kada.

Ljubav prema glazbi nema granica, nema nikakve prepreke i barijere ni godine, ni bilo što drugo ne mogu još ništa jer glazba je svijet koji se voli, koji je dio nas i koji će uvijek biti veliki razlog za radost slušanja onoga što nam izuzetni glazbenici pružaju. Josipu Lisac i njen prateći bend, kolege i prijatelje išao bih slušati ponovo već sutra i vjerojatno bi se mnogo toga promijenilo i ne bi bilo isto, a upravo u tome leži cijela stvar i istina.

Yours, Mladen Lončar - MikeIzvještajiGlenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu