Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U sklopu novog glazbenog programa Tr(e)pezarija, križevački Klub kulture ide u korak s trendovima organizirajući na mjesečnoj razini koncerte onog što se smatra nadolazećim ili najboljim u okviru žanra. Serijal su otvorili zagrebački Luzeri, a dobro ispunjeni klub pokazao je kako križevačka mlada publika ima potrebe za ovakvim koncertima.

Iako izvorno čvrsti traperi, koji su svoj glazbeni uzlet gradili u bendovima Kukus i Buntai, Luzeri ipak sebe etiketiraju, barem je tako stajalo u najavi koncerta, kao pop-punk bend koji dodirnih točaka s trap glazbom ima u auto tune modulaciji glasa, gdje svaka daljnja sličnost počinje i završava. Neovisno o tome ovaj koncert sam planirao provjeriti, a to što je bend pop-punk žanra bio je samo bonus.

Luzeri Dragutin Andric 20

Pop-punk svoje je zlatno doba proživljavao na prelazu 90-ih u 2000., a bendovi kao što su Blink-182, Simple Plan, Sum 41 ili Fall Out Boy iskakali su iz radijskih zvučnika, glazbenih TV kanala pa i tinejdžerskih filmova koji su u tom razdoblju snimali. I u Hrvatskoj se nastojalo pratiti modu sa zapada pa se iz tog razdoblja 2000-ih moglo poslušati prpošan, veseli pomalo nevini pop-punk bend Kino klub. Luzeri nastoje revitalizirati taj zvuk, no njihovi tekstovi daleko su od nevinih. Oni su glas generacije jer pjevaju o problemima s kojima se tinejdžeri mogu poistovjetiti, ali lirikom koja nije u rukavicama, već otvorena i brutalna. Teme su šarolike i kreću se u rasponu od ljubavi do problema u školi, profesorima i sl., primjerena generaciji kojoj se obraćaju.

l

Muzika, s druge strane, nije ekskluzivna za mlađi uzrast, već je opaka, čvrstva i moćna s odličnim gitarskim dionicama i moćnom ritam sekcijom. Takva glazba nosi i drži koncert, dok Goca Rip i Dipsi jašu na njenim valovima i oslobađaju iz sebe silinu energije. Fanovi to prate i uzvraćaju jednakom energijom tijekom cijelog koncerta u odličnoj interakciji i nadopuni benda i publike. Sve nije moglo završiti u planiranoj setlisti, pa je bend odradio i bis, iako su i sami priznali da su ispucali sve stvari pa da im jedino preostaje napisati nove na pozornici ili odsvirati nešto od ranijeg repertoara. Odlučili su se za posljednje, a nakon koncerta ostali su i na druženju s fanovima.

Luzeri Dragutin Andric 41

Da sam planirao pisati osvrt na koncert sigurno bi se i bolje pripremio, žao mi je što nisam ulovio imena ostatka ovog odličnog benda, ali i naslove pjesama jer neke u ovakvim live izvedbama zvuče nevjerojatno dobro.

Sa znatiželjom i nestrpljenjem čekam idući koncert ovog programa.IzvještajiGlenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu