Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Vrelo zvuka ove je srijede, 21. veljače, u zagrebačkoj Močvari ugostilo bend Avalanche Kaito (Burkina Faso/Belgija), koji je prvi put Hrvatskoj predstavio svoju viziju moderne afričke glazbe – griot post-punk world noise.

Ušavši u Močvaru netom prije najavljenoga početka koncerta, očekivala sam potpuno razočaranje: tridesetak ljudi na zatvorenoj terasi i potpuno prazna dvorana nisu djelovali entuzijastički, niti imalo poticajno za izazivanje »lavine«, koju u svom nazivu nosi band Avalanche Kaito, čiji je ovo bio prvi nastup u Hrvatskoj. Samo petnaestak minuta kasnije začuli su se početni glazbeni taktovi francuskoga bubnjara Benjamina Chavala i belgijskoga gitariste Nice Gitta, dok im se posljednji pridružio vokal i griot pjevač/pripovjedač Kaito Winse iz Burkine Faso, koji je ugasivši cigaretu na terasi, uletio među publiku i bez mikrofona pjevajući krenuo prema pozornici. Već nakon prve pjesme kontrastna kombinacija žestoke gitare i bubnja s afričkim melosom probudila je naoko uspavanu i sramežljivu publiku, kao i zakašnjele pridošlice te je Močvara ubrzo bila pristojno popunjena – premalo za veličinu i snagu ovoga benda, no taman za plesanje, koje se, ovisno o ritmu, izmjenjivalo od laganoga njihanja u etno stilu do punkerskoga »poganja«. Plesanju i podizanju raspoloženja publike pridonio je i sam Winse koji je na pozornici, ne skidajući zarazni osmijeh s lica, izmjenjivao pjevanje s tradicionalnim plesovima Burkine Faso i hip hop plesnim stilovima. Među publikom, koja je pretežno bila srednjih godina, bio je i menadžer benda Michael Wolteche, ali i nekolicina roditelja s djecom, koja su podjednako uživala u svakoj izvedbi benda kao i odrasli. Iznimno je bio dojmljiv Winseov scenski nastup i interakcija s publikom kojoj se toplo obraćao s »beautiful people«, da bi u jednom trenutku sišao s pozornice te kružio mikrofonom od čovjeka do čovjeka te pozivao da pjevaju s njime. Njegov jednostavan i, moglo bi se reći, skroman pristup učinio ga je i samim sastavnim dijelom dijelom publike, čime je atmosfera postala bliska i intimna – mi nismo bili publika, on je bio dio nas.

Vrhunac večeri bila je izvedba stvari Toulele, čiji je refren cijela publika pjevala naizmjence s pjevačem te je Močvara odjekivala glasovima toulele toulele, a okrenuvši se oko sebe vidjela sam samo ozarena lica. Stvari s prvijenca Avalanche Kaito iz 2022. naizmjence su najavljivali i duhovito pojašnjavali Gitto i Chaval, a mješavina njihova „noisecora“ i Winseova afričkoga melosa, koji je koristio flautu (peul flute), tamu i gudalo (mouth bow), na momente kao da su nas otpuhnuli u Sahel s daškom pustinjskoga bluesa Tinariwena, a u drugom trenu do, meni osobno, savršene distorzije Swansa. Posljednje dvije stvari koncerta s novoga albuma Talitakum, koji će, kako smo saznali, biti objavljen u travnju 2024., Chaval je najavio obučen u poderanu majicu i svirajući u čarapama. Prethodno je zamolio da mu netko iz publike za kupone donese »light beer« (što je naravno uspješno obavljeno). Ako se može prosuditi na temelju ove dvije pjesme, drugi će album biti dublji i zvučno raznolikiji, otkrivajući jaču energiju i duhovnu težinu od prethodnika. Iako malobrojnost publike nije umanjila pozitivnu energiju kojom je bend zračio i prenio na publiku, koncert Avalanche Kaita definitivno je zaslužio bolju posjećenost jer je njihov glazba sukobljavajuća i abrazivna, istodobno razigrana, uživo sasvim drukčija od studijske, impresivnoga zvuka čiji se oblik slobodno mijenja od world musica drevne griot tradicije do noisea i punka; svojevrsni zveckajući ritual ekstatične buke.

IMG 20240222 WA0028Vinil ploče i CD-ovi prvoga albuma bili su izloženi na pozornici te ih je nakon koncerta osobno prodavao Wolteche, istodobno čavrljajući s publikom, a s obzirom da je potražnja bila začuđujuće velika (ni ja nisam odoljela shoppingu), nakon što je ponestalo izloženih, donio je još u kutijama od pizze. Pojasnio mi je da im ih je tako spakirao organizator te da mogu slobodno fotografirati sve što želim na pozornici, no da set lista nažalost ne postoji, jer bend sve stvari „ima u glavi“. Također je najavio da će na idućem koncertu, kojega već sada s nestrpljenjem očekujem, biti u prodaji i majice. Napomenuo je da pričekamo članove benda za autograme i zajedničko fotografiranje te je ubrzo Winse svima davao osebujne autograme u obliku različitih crteža. U kraćem neformalnom razgovoru Chaval mi je s osmijehom na licu rekao da je poderana majica za otpis, no da je smatra svojim »happy shirtom«. Na pitanje je li njihova glazba »punk noise« kakvom je mnogi opisuju, Winse je odgovorio kako je smatra mješavinom apsolutno svih stilova, uključujući i afrički trance, te da se, osim što pjeva, bavi i suvremenim plesom. Druženje smo nastavili na terasi Močvare ne dopustivši da koncertni adrenalin splasne.

IMG 20240222 WA0117

Ova trojica vrsnih glazbenika u misiji su pomicanja glazbenih i jezičnih barijera. Rezultat su originalne kompozicije i u konceptu i u zvuku kao jedinstvena pojava na world music sceni. No prije svega su prepoznati kao bend koji na koncertima napravi show i izbaci silnu eksploziju energije koja nikoga ne ostavi ravnodušnim. U svojem repertoaru donose pjesme koje prelaze granice žanrova te koje su izgrađene na energičnom odnosu instrumenata i vokala, postupno gradeći zvučni zid koji gazi sve pred sobom.

S vremena na vrijeme doživite koncert koji vas natjera da preispitate svoju definiciju glazbe uživo – to može biti putem zvučne transcendencije, snažne i čvrste ritmičke virtuoznosti, eksperimentiranja izvan svih poznatih oblika dostupnosti ili pak samo divlje i otkačene prisutnosti na pozornici. U srijedu navečer Avalanche Kaito ubrojio se u sve navedene kategorije.

IMG 20240222 WA0120

IMG 20240222 WA0140

IMG 20240221 212342

IMG 20240221 212908

IMG 20240221 212957

IMG 20240221 214424

IMG 20240221 215655IzvještajiGlenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu