Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Dana 21.02. u Vintage Industrial Baru su nam se predstavila tri benda, nekima poznata nekima manje poznata, u sklopu Supervala. U suradnji s Rockstrikcijom, koja promovira crnogorsku autorsku rock scenu, treći Superval+ koncert školskih bendova iz Hrvatske i drugih zemalja, Na drugom Supervalu svirali su: D., Petrikor (srednjoškolski autorski bend iz Podgorice) i DkD. Cilj Supervala+ je predstavljanje, razmjena i stvaranje kulturnih programa u međunarodnom okruženju, što će pozitivno utjecati na bolje poznavanje i širenje hrvatske kulture u svijetu, kao i na predstavljanje kulture drugih zemalja u Hrvatskoj. S obzirom da se radi o manjim i srednjoškolskim bendovima, očekivano je, ali po meni i malo žalosno da Vintage nije bio bolje posječen. I dalje vjerujem da treba podržavati mlade bendove, dati im snage i energije da nastave dalje. Samim time što su pozvani na Superval im vjerojatno puno znači, a svi znamo da podrška publike je ono od čega skoro pa svaki bend crpi energiju i snagu da budu još bolji i kvalitetniji.

Pred cca 150-200 ljudi, na pozornicu su prvo došli bend D. D. je bend. Ime im je isto kao i glazba, može biti i značiti bilo što. Inspiracije im dolaze iz svih perioda i dijelova svijeta, te ih kombiniraju u jedinstvenu cjelinu umjetničkog izražaja. Članovi benda su: Dag Huljev Jakopač (vokal, gitara), Matija Bojko (bas, back vokal) i Tituš Cvanciger (bubanj). Sve pjesme su im na engleskom, prilično su mračni što za metal bend nije neuobičajeno, Odradili su solidan posao, no kako to kod nas biva, teško prihvaćamo mlade nade alternativne scene, osim ako ih netko ne izgura dobro medijski.
Kako sviraju, možete vidjeti na videu i procijeniti sami, da li im vrijedi dati šansu ako ponovo dođu, jer ja vjerujem da definitivno zaslužuju više publike.

p

Kad smo kod publike, prosjek je bio do nekih cca 30 godina, većina mlađih, obučeni u tamnije boje pa je teško definirati jesu li metalci, punkeri što zapravo nije niti bitno. Atmosfera je bila opuštena čitavo vrijeme. Nakon benda D, na pozornicu dolazi Petrikor, bend iz Podgorice nastao 2022. godine. Sviraju autorsku glazbu koja se najbliže može opisati kao post punk i alt rock, mada se osjeća i utjecaj iz drugih sfera rock scene. Uskoro planiraju objaviti svoj prvi EP. Članovi benda su: Rastko Laković (bubanj), Andrija Milonjić (bass gitara), Matija Mikulić (lead gitara), Strahinja Laković (ritam gitara, vokal) i Ognjen Burić (klavijature). Koncert započinje punk verzijom pjesme srpskog pjesnika i slikara Vladislava Petkovića Disa o alkoholu, koje je bila daleko najbolja na cijeloj večeri. Kasnije se mladi vokal seli na komp i sve postaje drugačije. Nekako bih bila sretnija da su ostali pri sirovom punku kako su i započeli jer je tu publika dala odmah najbolju reakciju.

dkd

Petrikor je završio, a u Vintage Industrialu Baru se skupilo još cca stotinjak novih posjetitelja, koji su došli kao podrška zadnjem bendu DkD koji su imali sve, apsolutna dominacija na pozornici i nad ekipom, puno svjetla, kostimirani i našminkani, sviraju pjesmu za pjesmom, energično i nabrijano, komuniciraju s publikom i zapravo rade jednu solidnu veselicu u VIB-u.DkD DkD je mladi zagrebački pop punk bend koji se javnosti prvi puta prikazao na Supervalu, festivalu srednjoškolskih bendova koji se održao 2022. godine u Zagrebu. Tada su se predstavili kao Dekadencija, a njihov je autentičan nastup s vodviljskim elementima apsurda izazvao najviše reakcija publike, ali i glazbene kritike, koja ih je proglasila najvećom nadom na putu probitka iz okvira gradske demo scene. . Članovi benda su: Tituš Cvanciger (bubanj), Borna Fumić (bas gitara), Luka Škrlec (gitara), Stjepan Nemec (klavijature), Mika Moskaljov (vokal) i Matija Ivezić (vokal).

D. result

Prije nego završim ovaj kratki osvrt, moram pohvaliti projekt Superval jer nove nade alternativne scene su više nego dobro došle i jedino što bi mi kao ekipa koja se buni protiv cajki trebala je malo više podržati mlade bendove, jer unatoč svemu, na mladima svijet ostaje. Sva tri benda su dala sve od sebe i pred njima je dobra budućnost pa se iskreno nadam da će biti i više publike, jer ova tri benda to definitivno zaslužuju. I da, svi bendovi su jednom bili demo bendovi, a sada su kultni, ikone, uvijek rado slušani. Tko zna, možda kroz neko vrijeme neki od ova tri benda postanu top topova, a kroz desetljeće i kultni bend.IzvještajiGlenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu