Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Kada je u pitanju glazba Dire Straitsa teško da bilo tko može ostati imun. Njihova glazba još uvijek ima onaj svoj fascinirajući učinak na sve one koji vole dobru i kvalitetnu glazbu. No, benda više nema i sve bi trebalo lagano pasti u zaborav, ali zato su tu The Dire Straits Experience, bend kojeg vode Chris White i Terence Reis (kao gitarist koji je već po gitarističkoj vokaciji vrlo sličan Knopfleru, jer kako jednako upotrebljava "fingerpicking" stil tako i svojim vokalom debelo zvuči kao Mark Knopfler), koji to ne dopuštaju da se dogodi.

Iako nisu prvi puta ovdje, The Dire Straits Experience prvi puta slušam i uopće ih ne želim komparirati s onim koncertom iz 1983. godine, jer za to uopće nema potrebe. Ovo što sam čuo u Lisinskom s nekih 1800 (+/-) ljudi bez imalo zadrške ispunilo je moja očekivanja u cijelosti. Ako uzmemo u obzir da Dire Straits s nama nisu već 35 godina, a njihova glazba još uvijek privlači brojnu publiku diljem svijeta, onda svrha postojanja sastava The Dire Straits Experience itekako ima smisla. Nema nikakve dileme, njihov je ugled samo rastao kako je vrijeme prolazilo. A s druge pak strane, fond mladih poklonika njihove glazbe sve više i više se povećavao. Sve to dovelo je do svrsishodnosti postojanja ovakvog benda, a to se ponovo potvrdilo i na ovom koncertu.

ds

Ovih sedam glazbenika više od 2 puna sata držalo je publiku pod punim naponom sve dok na zadnjih 4-5 stvari nije sve eskalirao u pravu erupciju oduševljenja prepunog Lisinskog.

Kako je koncert odmicao sve više i više, bend je pokazivao da nisu baš samo tu da sviraju glazbu Dire Straits, već u svemu, a osobito kroz glazbu, žele ipak dati svoj osobni doprinos. Nema nikakve sumnje, radi se vrhunskim glazbenicima koji u svakom djeliću svog nastupa znaju što im je činiti. Sigurno i vrlo efektno odsvirali su nam neke od najpoznatijih stvari ovog benda, u kojem su Chris White i Terence Reis i aktivno svirali i dali svoj doprinos.

L27A8412

Naravno, ni ostali nisu za baciti, dapače: Luke Naimi (bubnjevi), Yoyo Buys (bas), Tim Walters (gitara) Michaël Bramwell (klavijature) i John Maul (klavijature) sjajno odrađuju svoj dio posla, a Chris White svojom osebujnom svirkom i bojom puhačkih instrumenta (saksofon, flauta, a i sve ono što mu dođe pod ruku) doista fascinira, jer ta njegova specifična boja i zvuk daju "ono nešto" što smo bili navikli čuti na albumima Dire Straits. Terence Reis gitare i vokal doista je posebna priča, jer je u svakom pogledu doista dostojna zamjena za Marka Knopfelera. Sviđali su mi se oni trenuci kada Reis u dionicama koje svi jako dobro poznajemo unosi i svoje osobne dodatke. Kada svirate gitaru isključivo prstima bez trzalice znate da to ima itekako svojih čari, jer sve zavisi kako i na koji način okidate te žice, koliko držite određeni ton i sve one druge finte i fore koje gitaristi itekako dobro znaju, poznaju i koriste. U tome i leži velika uspješnost ovog benda.

L27A8408

U dužim skladbama, ako zatvorite oči i samo slušate, teško ćete prepoznati razliku od prije i sada, može se slobodno napisati da su svi oni koji vole Dire Straits ponovo došli na svoje i uživali u njihovoj glazbi. Prva postava Dire Straitsa imala je dvije gitare i ritam sekciju, a kasnije se razvila potreba za proširenjem benda, jer su aranžmani tražili da se to učini. Znam, netko voli onu bazičnu postavu, a netko voli ovaj drugi dio. Osobno, jednako volim i jednu i drugu opciju, a razlog je što uvijek težim čuti kako se bend razvija u svakom segmentu, a pridruživanje novih glazbenika i instrumenata znači da ekipa želi ići dalje i dati još više i sadržajno oplemeniti svoju glazbenu ponudu i to je to.

The Dire Straits Experience svojim nastupom oduševili su ponovo zagrebačku publiku i pri tome su svima pružili pravu rock zabavu, bez obzira na prostor koji svima daje veliki razlog za zadovoljstvo i čisto uživanje.

Zadnje 4 skladbe koje su izvedene, uključujući i bis, doslovno su kompletnu dvoranu digle na noge i publika je dostojno nagradila ovaj njihov vrlo dojmljiv nastup. Vrijedilo je biti i slušati što nam nude The Dire Straits Experience!

Okvirna setlista:

Telegraph Road
Solid Rock
Tunnel of Love
Your Latest Trick
Walk of Life
Romeo and Juliet
So Far Away
The Man's Too Strong
Private Investigations
Once Upon a Time in the West
Lady Writer
To Young Lovers
Calling Elvis
On Every Street
Brothers in Arms
Sultans of Swing
Ride Acros The River

Bis
Money for Nothing
Going Home: Theme of the Local Hero

Yours,
Mladen Ločar - MikeIzvještajiGlenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu