Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U organizaciji Koncertnog ureda Zadar 16. je ožujka u Polivalentnoj dvorani Providurove palače u Zadru nastupio kvintet biogradskog jazz pijanista Ante Jeličića. Bio je to tek jedan od koncerata održanih u sezoni 2023/2024 u istoj organizaciji i u istom prostoru. Do sad su nastupili Borna Šercar's Jazziana Croatica i Ansambl Lado, Goran Cetinić-Koća / Piero Malkoč, talijanski trio Pororoca te Davor Križić i Jazz orkestar HRT-a u programu “Insite”.

Kvintet je izvodio glazbu s Jeličićevog novog albuma “Da-Du” i to u istoj postavi u kojoj ga je snimio. Uz njega svirali su trubač i krilničar Valdemar Kušan, tenor saksofonist Miro Kadoić, kontrabasist Bojan Skočilić i bubnjar Adriano Bernobić. Postava je to koja podsjeća na bendove iz bebop i postbop razdoblja, podžanrova jazza koji su i danas aktualni, koji su već desetljećima sinonim za mainstream jazz. Osim što je najiskusniji glazbenik u bendu, Miro Kadoić je svojevrsni mentor članovima. Zapavo to je razborit Jeličićev potez koji zapravo seže u tradiciju jazza - formirati sastave u kojima zajedno sviraju stariji glazbenici, koji donose iskustvo i mudrost, s mlađima koji u izvedbe unose novu svježinu, polet i srčanost. Upravo je tako i u ovom kvintetu. Jeličić mu je iskazao poštovanje napisavši za njega skladbu “Miro's Tune” koju je uvrstio na album “Da-Du”.

Zapravo, osim kao vođa sastava Jeličić se na ovom koncertu predstavio i kao domišljat skladatelj. Teme su različite, ali ujednačene unutar spomenutih stilova, gipke, poticajne za improvizacije, svaka sa svojom pričom. Očito je da mu nadahnuća ne manjka, a on ih znalački pretvara u glazbena djela. Radi se o pričama koje zadiru duboko u njegovu intimu, ali i fascinaciju jazzom. Na njih asociraju sami naslovi - konkretni i živopisni. Osim spomenute, to su “Happy Isil Blues”, “Da-Du”, “Black Deer”, “Ballad”, “Knight and Anne”, “Heroin” i “Driving End”.

ajq

Te su “priče” poticajno djelovale na glazbenike u sastavu koji se nisu štedjeli. Svi od reda svirali su predano i s razumijevanjem autorovih zamisli, dajući doprinos u konačnom oblikovanju tema. Na ovom koncertu doimale su se još uvjerljivije nego na albumu. Pod snažnim dojmom skladbi glazbenici su grizli od samog početka, svirali jedan za drugoga, trsili se da ih razvijaju u novom smjeru. Prašili su angažirano i bespoštedno, filingaški, s uzbudljivim solima, dinamično i strastveno, po potrebi nježno i osjećajno. S posebnim ushitom svirao je Ante Jeličić: nadahnuto, lepršavo, razigrano. Osjećajući da su njegova djela poprimila novi značaj dobio je krila i poletio u visine.

Na samom kraju koncerta sastavu se pridružila dugogodišnja Jeličićeva suradnica, pjevačica Elena Stella. Uz kvintet izvela je skladbu “Bossa N’Avi” s prethodnog Jelačićevog albuma “Common Language”. Zapravo, pjevajući vokalize Elena Stella se pojavila u ulozi još jednog instrumentalista. Bila je to šarmantna, elegantna i nježna izvedba u kojoj je pokazala kako se vokal u jazzu može koristiti na razne načine. Bila je to intrigantna izvedba Elene Stelle koja je uspjela ostvariti dojam tajanovitosti. U drugom dodatku kvintet je izveo Jeličićevu skladbu “Ribari”, još jednu s prethodnog albuma. Bio je to sjajan svršetak ovog uspješno organiziranog i provedenog koncerta koji je privukao brojnu publiku, kao što je bilo i u prethodnim koncertima u Providurovoj palači u Zadru.

Do kraja sezone Koncertni ured Zadar će pripremiti još tri koncerta u jazz ciklusu: u programu Atomic 4. će travnja nastupiti Jazzistra Orchestra & Ervin Baučić, 23. travnja Trio Valerije Nikolovske i 9. svibnja Filip Pavić Quartet.

Preuzeto iz Novog lista od 18. ožujka 2024.IzvještajiGlenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu