Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Sinoćnji koncert u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog bio je istinski pogodak u ovoj sezoni JazzHR. Riječki glazbenik Darko Jurković Charlie predstavio nam je koncertno svoj novi album "Trio, Duo, Solo" koji potpisuje kao Darko Jurković Charlie Trio.

U solo formi ovog majstora gitare, koji istovremeno svira dvije gitare, doista je vrijedilo čuti, a bogme i vidjeti ovu tehniku, koju doista ne možemo susresti niti čuti baš svaki dan. Kada se Darku Jurkoviću pridruže vrhunski glazbenici: Zvonimir Šestak na kontrabasu i Janko Novoselić na bubnjevima, teško da se bilo što može napisati osim izvrsne vanserijske svirke i upečatljivog nastupa punog istinske instrumentalne snage, energije i posebne suptilne vibre, koju svako malo odašiljanju svi glazbenici zajedno i svaki posebno.

jhr

O kakvim se prestižnim kompozicijama radi dovoljno govori Nagrada Miroslav Sedak Benčić, koju je Darku dodijelilo Hrvatsko društvo skladatelja. Od solističke G Waltz preko Dexa i Cathedrals do Old Country Darko suvereno prezentira svoje artističko umijeće koje izaziva bezuvjetni respekt. No, koncertni recital poprima onu opaku formu u vidu Darko Jurković Charlie Trija. Osebujnost, osobnost i neupitna glazbena posebnost tada dolazi do potpunog izražaja. Kako su se kompoziciji nizale, tako nam je svima bilo jasno da ovaj trio zaslužuje itekako izrazitu pozornost svih nas koji volimo ovaj glazbeni stil. Osim autorskih skladbi imamo prigode čuti i skladbe koje potpisuju Cole Porter i Sonny Rollins, što je doista izazvalo prave ovacije u publici.

06 AJDA STINA TUREK VID JAMNIK QUARTET

A nakon njih slijedi drugi nastup, drugi izviđači. Naime, nakon kraće stanke na "stage" izlaze osebujni vibrafonist Vid Jamnik i impresivna pjevačica Ajda Stina Turek, koji nam koncertno prezentiraju svoj zadnji studijski album "Rajska ptica", a ubrzo im se pridružuju jednako osebujni Jošt Lampret (kontrabas) i Tomaž Gajšt (truba). Dakle, svi od reda izuzetni, prvorazredni glazbenici, instrumentalisti. Možda bi ovdje trebalo napisati da je i Ajda svoj osebujni glas doslovno rabila kao instrument. Doista ne znam koga bih više potencirao kao instrumentalistu, ali već sam Vid koji je sa samo 11 godina života dobio titulu nasljednika velikog Boška Petrovića, što na ovim prostorima, a i šire uopće nije mala stvar. U suradnji s Veleposlanstvom Republike Slovenije ponovo smo mogli uživati u osebujnom jazzu, kojeg na vrlo upečatljiv način izvode ovi slovenski glazbenici.

07 VID JAMNIK

Izuzetna pjevačica, osebujni trubač i kontrabasist te nadasve upečatljivi vibrafonist u nešto više od sat vremena upriličili su nam jedinstveni glazbeni doživljaj i to u vrlo kompleksnoj glazbenoj atmosferi. Publika je to znala prepoznati i doista je zdušno podržala ono što izvode ovi glazbenici. Dakako i sam ostao sam iznenađen ovako izdašnom i upečatljivom jazz večeri, koja se na kraju pretvorila u doista impresivan sraz izvođača i publike, Jednom riječju divota!

08 AJDA STINA TUREK

Više potražite na:
https://www.facebook.com/darko.jurkovic.395
https://www.facebook.com/vidjamnik
www.ajdastinaturek.com
https://www.facebook.com/ajda.s.t
foto na linku:
video-pozivnice koje upućuju umjetnici uoči nastupa na JazzHR-u:
Darko:
Vid

A tu su i linkovi na odabrane glazbene brojeve:
Darko:
Vid & Ajda: https://bit.ly/3IzEeig

Yours,
Mladen Lončar-MikeIzvještajiGlenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu