Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Sinoć je u Tvornici kulture održan tradicionalni, sad već 23. po redu koncert Jure Stublića i grupe Film, zamišljen kao pozdrav proljeću. Dvorana je bila rasprodana do posljednjeg mjesta. Koncert je započeo koju minutu nakon predviđenog početka u 21,15 sati legendarnom, rasplesanom "Zamisli život u ritmu muzike za ples". Već sljedeći broj "Hipi punk", (nikad službeno objavljena pjesma) podsjetila je brojne fanove kako Jura i Film od 2001. godine i kompilacije "Sve najbolje" nemaju nikakav izdani nosač zvuka, pa samim time kontinuitet održavanja popularnosti temeljen na vjernoj bazi fanova zaslužuje određeni respekt.

Nakon pjesme "Bili cvitak" slijedi svojevrsni hommage Beatlesima i Johnu Lennonu, prilikom kojeg se već može naslutiti u kojem će smjeru kasnije koncert zabrazditi. Jura teško pogađa intonaciju, ali ostaje uporan u "Give peace a chance" te dečki iz benda priskaču na vokalima i nekako izvuku cijelu stvar. Jura u nekom momentu izlazi na binu s buketom cvijeća koje zatim baca u publiku.

2MK 2669

Slijede "Dijete ulice", "Srce na cesti", "Lijepo, neopisivo" i "Dobre vibracije" te publika dolazi na svoje, glasno podržavajući svaki stih, a u pauzma između pjesama se glasno skandira: "Jura! Jura!" No, da stvari ne budu baš idolizirane, treba spomenuti da Jura ima na stalku za note šalabahter u vidu tekstova, koje često ne zna napamet ili ih jedostavno ne otpjeva, pa publika ili članovi benda to odrade i spase stvar. Izgleda da su nam rockeri iz te generacije često u sličnim problemima što se tekstova vlastitih pjesama tiče. Povremeno se čini kako Jura posrće pozornicom, ali to se, srećom, može pripisati i velikoj zbrci kablova i opreme koja se tamo nalazi.

Koncert odmiče i dolazimo do pjesme "Čarobne naočale", također do sad neobjavljene. Nakon "Doći ću ti u snovima" i još nekoliko pjesama, Jura i Film su otišli na "pauzu od 17 minuta", kako je Jura to rekao. Takve pauze su uobičajene na Jurinim kocertima, pretpostavljam da mu je tako lakše izdržati dva i pol sata na bini.

jsf

Nakon pauze započinju s pjesmom "Neprilagođen" i nakon još nekoliko pjesama izvode Mlinarecov "Osmijeh", koji je sad već tradicionalan dio Filmovog repertoara.

Nakon "Sjećam se prvog poljupca" i masovne euforije, za vrijeme koje sam imao osjećaj da se nalazimo na sjevernoj tribini stadiona Maksimir, Jura dijeli maslinove grančice uz pomoć dame u visokim čizmama, te se referira na opći potop i spominje trenutno aktualne "Rijeke pravde" koje Film ipak, nažalost, nije odsvirao.

1MK 3396

Uz predstavljanje benda, u sastavu: Hrvoje Ivančić na klavijaturama, Filip Gornic na bas gitari, Mario Jagarinec na bubnjevima i Borna Čop na gitari, koncert se primakao kraju. Nakon dvije bis pjesme "Poleti iznad grada" i "Valovi" koncert je završio. Posebno priznanje treba odati Borni koji već dugo vremena drži konce u rukama na koncertima Filma, te je kompletne "Valove" vokalno odradio sam dok je Jura kontemplirao u pozadini. Publika je dobila svoju dozu ljubavi, euforije i pozitivne energije, a to je na kraju najbitnije! Za kraj, citiram Bornu koji je pri završetku koncerta izrekao poznatu rečenicu Eleanor Roosevelt: "Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova!" – svojevrsni najbolji mogući zaključak ove pozitivom nabijene večeri!

Setlista:

1 Zamisli život u ritmu muzike za ples
2. Hipi punk
3. Bili cvitak
4. Dijete ulice
5. Srce na cesti
6. Lijepo, neopisivo
7. Dobre vibracije
8. Čarobne naočale
9. Doći ću ti u snovima
10. Boje su u nama
11. Ljubav je zakon
12. Chicago
13. Neprilagođen
14. Pjevajmo do zore
15. Kad si mlad
16. Osmijeh
17. Radio ljubav
18. Dom
19. Mi nismo sami
20. Rob ljubavi
21. Trgovci srećom
22. Sjećam se prvog poljupca

Bis:
23. Poleti iznad grada
24. ValoviIzvještajiGlenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu