Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U drugoj rundi promoviranja svog posljednjeg albuma “Memento mori”, tj. “podsjetnik na smrt/nost), Depecheovci su nakon manje od godine dana opet došli u Budimpeštu. I opet rasprodali ogromnu MVM dvoranu.

Neobjašnjiv je odabir glazbe koji je publiku zagrijanu bandom Deeper ohladio puno preglasnim elektronskim beatovima. Već i zbog toga, dvorana je jedva dočekala početak koncerta, koji je počeo također iznimno glasno, no stišao se nakon nekoliko pjesama.

Dave Gahan pojavio se u uskoj crnoj kombinaciji i bijelim cipelama i sakou koji su mu davali monokromatski izgled.

Kao i na ostatku turneje, otvaranje je krenulo s narativnom "Speak to me" nakon koje je slijedila "My cosmos is mine", također s posljednjeg albuma. Iako je album dočekan hvalospjevom kritike, publika je ovaj dio koncerta provela u tišini, iščekujući nešto poznatije i ritmičnije.

Za to su trebali pričekati i "Wagging Tongue", no kada se kroz beatove i netipični depešovski aranžman dala naslutiti "Walking in my shoes", dvorana je zagrmila, a Dave je skinuo bijeli sako i ostao u svom tipičnom crnom prsluku bez rukava. I magija je tada krenula.

Kao i uvijek na njihovim koncertima, publika u trenu postaje jedno i Dave Gahan može čuvati glasnice jer publika jednoglasno pjeva. No nije sve tako jednostavno. Iako su pjesme bile odabrane kao da se radi o best of turneji, aranžmani su bili poprilično drugačiji što je pjesme dobrim dijelom činilo neprepoznatljivima sve do pjevnog dijela. Čak se i sam Dave u jednom trenutku zbunio i pogrešno otpjevao. No pogledajmo malo pozadinu.

Na kraju snimanja albuma iznenada je preminuo Andrew Fletcher, treći član od samog početka. Uz naziv albuma koji tj. turneje, sve bi nas trebalo podsjetiti na prolaznost i da se stvari ne uzimaju zdravo za gotovo jer bi već sutra mogle nestati. Tako su i pjesme na koncertu bile iste, a opet drugačije.

dm

Ako je i ova turneja katarza koju moraju proći Gahan i Martin Gore, oni tu priliku koriste maksimalno. Dave, iako je prevalio 60-tu još izgleda bolje od mnogih trostruko mlađih kolega, vrti se neprestano po pozornici, skače i pleše kao da nema sutra. Ima u njemu nešto lijepo i tužno, no to je Dave, kada je sretan široko se smije, viđali smo to na ranijim zagrebačkim koncertima, nadam se da ćemo opet.

I Martin Gore se osokolio i, osim pratećeg vokala, stao pred publiku i hrabrije nego inače zapjevao "Home". Tu ga je i Gahan pohvalio za hrabrost nazvavši njegov glas anđeoskim.

mgAndrew Fletcher se također kratko pojavio na ekranu, u slici i publika je spomen njegovog imena snažno zapljeskala i to je bio najdirljiviji trenutak večeri i nalikovao je obitelji koja se prisjeća izgubljenog člana, a Gore i Gahan zaista su cijelo vrijeme na sceni povezani blizinom, ili pogledom, gestikulacijom. Odmak od tog fokusa bilo je pjevanje pjesme "Happy birthday" Loti, djevojci iz publike.

Sat i pol koncerta prošlo je relativno brzo kada je "Enjoy the Silence" standardno označila kraj, no publika se nije dala otjerati, a bend je stigao osvježiti se i preodjenuti te nastaviti pjevati još pola sata.

No bis je sada bio odsviran u starim, dobro poznatim aranžmanima i već prvom pjesmom "Condemnation" svi smo opet bili u ekstazi dok se Dave lomio na pozornici dočaravajući ojećaje iz kojih je izniknula pjesma. Zatim, kao poruka publici "Can’t get enough" i bis se nastavio uz sinkrono pjevanje Davea i publike tijekom kojeg je potonja bila jednako glasna kao i razglas. Kao i uvijek, DM su opet uspjeli.

Setlista:

Speak to Me (Instrumental Outro)
My Cosmos Is Mine
Wagging Tongue
Walking in My Shoes
It's No Good
Policy of Truth
In Your Room (Zephyr Mix)
Everything Counts
Precious
Before We Drown
Home
Somebody
Ghosts again
I Feel You
Pain that I’m Used To
Behind The Wheel
Black Celebration
Stripped
Enjoy The Silence

Bis
Condemnation
Just Can’t Get Enough
Never Let Me Down Again
Personal JesusIzvještajiGlenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu