Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Neumorno jugo uz kišne kapi obilježja su Dalmacije ovih dana. U Dalmaciji jugo je opasno. Poznato je kako se u prošlosti za vrijeme juga nisu donosile važne odluke ni sklapali brakovi. Južinu su uvažavali i zakonodavci. Tako se u Dubrovačkoj Republici zločinima koji su počinjeni za vrijeme juga pristupalo znatno blaže nego onima koji su počinjeni pod drugačijim vremenskim okolnostima. Zbog tog upornog juga pretpostavka je bila kako Hrvatsko narodno kazališne u Zadru neće biti dupkom puno, ali to je bio pogrešan zaključak. Kazalište je bilo dupkom puno. Svi ljubitelji kvalitetne gitarističke svirke su oko 8 sati zauzeli svoje položaje i strpljivo čekali Vlatka Stefanovskog. Stefanovskog ne treba posebno predstavljati, jedan od najboljih, ako ne i najbolji, gitaristički virtuoz s ovih prostora. U samoj zvučnoj najavi koncerta naglašenoj je kako Stefanovski 50 godina obilazi svjetske pozornice s raznim bendovima, projektima, baletima.

v

Nedugo nakon osam (20:00) na pozornicu dolazi Vlatko s akustičnom gitarom i započinje svoj nastup. Kasnije je njegov odnos s publikom bio i više nego korektan. Ako me dobro sjećanje služi prva pjesma je bila „Makedonsko devojče“. Vlatko se, nakon druge pjesme, obraća publici zahvaljujući joj na popunjenom kazalištu i jednostavno objašnjavajući da je prvi set pjesama koji svira i koji će odsvirati svoj izvor pronašao u bogatoj makedonskoj glazbenoj tradiciji. Najavio je kako će nakon toga i pjevati malo drugačije pjesme iz njegove bogate karijere. Kako je najavljeno tako je i bilo. Akustične verzije Vlatkovih najpoznatijih pjesama odzvanjale su zadarskim HNK. Kroz pjesme „Uspavanka za Radmilu M.”, “Zošto si me majko rodila”, “Čuvam noć od budnih”. “Čukni vo drvo”… podsjetio je publiku na sve etape svoje pedesetogodišnje karijere. Svoju virtuoznost dokazao je time što je skoro cijeli nastup odradio s jednom akustičnom gitarom. Tek za pjesmu “Jovano, Jovanke” je prvi put promijenio gitaru, radi zvuka koji je primjereniji Jovanki. Svaku pjesmu je publika nagradila dugotrajnim i bučnim aplauzom. Publika je tražila i bis i dobila pjesmu o gradu iz kojeg je je Stefanovski krenuo na ovu turneju – “Skopje”.

Oko sat i pol maestralne svirke koja je potvrdila kako je Vlatko Stefanovski zaslužio dobiveni počasni doktorat za umjetnost na Sveučilištu Sv. Kirila i Metodija u Skopju. Iskreno, toplo, virtuozno, Stafenovski je publici pružio izuzetno estetsko iskustvo, samo s akustičnom gitarom. Ako turneja Vlatka Stefanovskog dolazi u vaš grad, navratite, nećete požaliti.IzvještajiGlenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu