Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Općenito vlada mišljenje da se ljudima opera najbolje približi ako im se prvo predstavi Orffova “Carmina burana”. Tako se ballet može približiti gledanjem nastupa gruzijske trupe Sukhishvili. Gledajući lanjski nastup te jučerašnji (nije riječ o identičnim nastupima, program se mijenja), oni pouzdano oduševljavaju, ostavljaju publiku u čudu i dižu je na noge. Evo i kako im to uspijeva i zašto mislim da bi svi ljubitelji plesa i etno glazbe trebali ih pogledati.

Život na granici je opasan i tvrd, to znamo svi, no ni u brdima nije lakši. Ako spojite to dvoje dobijete težak i opasan život. Tako je na Kavkazu fizička spremnost i okretnost bilo pitanje preživljavanja, a to se uvijek zrcali u lokalnom plesnom koloritu. Dok je većini najpoznatiji kavkaski ples kazačok, Nino Sukhishvili, osnivačica trupe prije 75 godina osmislila je umjetničko predstavljanje gruzijskih plesova kavkaske regije. Vodeći nas kroz te regije plesom, glazbom, ali i kostimima, ovaj spektakl zamišljen je kao zabava i predstavljanje gruzijske etnografije istovremeno. Tako su plesači, unatoč tajicama i uskim čizmama izrazito energični i muževni u nastupu, a djevojke su izrazito elegantne, ženstvene i odriješite.

Na pozornici vlada sklad iz sekunde u sekundu, ne sme biti grešaka, čak ni kada istovremeno pleše, skače i vrti se i do 20ak plesača i plesačica. Glazba nije snimljena već u pozadini, u polumraku sjedi i svira omanji orkestar od 6 glazbenika s harmonikama, bubnjevima, gitarom i frulom, izvodeći vrlo brze i ritmične obrade tradicionalnih gruzijskih pjesama. Kostimi su također bazirani na narodnim nošnjama koristeći prirodne materijale i ručni vez. U publici se brzo moglo čuti pitanje zna l itko gdje bi se takvi kostimi mogli nabaviti. Pogledajte galeriju slika za više.

Tehnika izvođenja mnogih pirueta ostavlja bez daha jer često počinje visokim skokom, a završava doskokom na koljena. Naravno da je to dojam koji se dobiva, no upravo je tehnika tog izvođenja bez da se plesač ozlijedi frapantna i, očito, izuzetno zahtjevna. A dva sata nastupa vrvila su raznim egzibicijama poput hodanja koje izgleda kao da osoba klizi po pozornici, vrtnju po cijeloj pozornici na koljenima, penje po ostalim plesačima kao da su lagani poput pera (sjetite se filma Tigar i zmaj”).

20240406 DSC 9784
Ne čudi što ih prate epiteti poput: „leteći Gruzijci“, „osmo svjetsko čudo“, „uragan na pozornici“, „čudo iz Gruzije“, „poezija u pokretu“, „najbolji plesači na svijetu“, a nekoliko puta proglašeni su „najboljim showom na Broadwayu“.

Dok su prošle godine u drugom dijelu imali nastup dvojice plesača s mačevima u žestokom plesnom okršaju tijekom kojeg su frcale iskre (doslovno), ove godina imali smo priliku gledati nekoliko parova “boraca” s noževima.

Glazba koja ih prati jednako je brza i zahtjevna i glazbenici u pratnji nisu ništa manji junaci od plesača. Tako su nakon pauze dobili svojih nekoliko minuta kada je fokus bio samo na njima i svojim nastupom požnjeli ogroman aplauz.

20240406 DSC 9784

Nakon dva sata uživanja u nevjerojatnim egzibicijama, publika se digla na noge i nije prestajala pljeskati još dugo nakon što se cijeli ansambl nekoliko puta naklonio, pa je uslijedio i jedan, jednako zanimljiv bis.Svojim nastupima, energijom, Sukhishvili diže atmosferu i raspoloženje, svima je na licima bilo oduševljenje i osmijeh, u mjeri da ovi nastupi stvaraju ovisnost jer brišu granice zbilje i uvode nas u jedan drugi svijet koji je sličniji bajci neko zbilji. Već znam da ću ih i iduće godine gledati opet, samo neka nam dođu!

P.S. Ako ovo čitate na vrijeme da stignete još uloviti ih u drugoj večeri (prva je rasprodana), ne propustite priliku i uljepšajte si cijeli mjesec jer ćete sigurno toliko željeti pričati o ovom nastupu.Izvještaji$ich+Dvorac u Klubu kulture


Mortal Kombat na kućnom pragu


Rod Stewart u Ljubljani


Zagrebački kultni klub ugostio mlade nade glazbene scene


Još jedna uzbudljiva večer Vrela zvuka: Magalí Sare i Manel Fortia


Gipsy Kings ispunili zagrebačku Arenu latino zvukovima


Galerija fotografija: Foncedalle, GØK2, Host Unknown


Krankšvester tradicionalno odlični u Vintageu


Chris Botti potvrdio svoju veličinu


Valhalla MUF 2024.


Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”