Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Najpoznatija suvremena izvođačica fada već 20 godina osvaja ljubitelje ovog osebujnog glazbenog idioma diljem svijeta. Svoju je impresivnu karijeru započela prije dva desetljeća u Lisabonu. Inače, fado se obično izvodi u dvije glavne verzije, fado iz Coimbre izvode muškarci i smatra se klasičnijim i "elitnijim", a u Lisabonu fado izvode žene, a nastao je u lučkim distriktima Lisabona 1830-ih.

Marizin prvi album "Fado em Mim" objavljen je 2001. i brzo je osvojio međunarodnu scenu, a Mariza je uskoro postala redovita gošća na najprestižnijim svjetskim pozornicama, uključujući parišku Olympiju, londonski Royal Festival Hall i newyorški Carnegie Hall. Nagrađena je brojnim platinastim albumima i priznanjima diljem svijeta, i omiljena je među publikom, koja je prepoznala njezinu autentičnost i izniman glazbeni talent. Njezin je izričaj podjednako nadahnut klasičnim i suvremenim fadom, ali i obogaćen utjecajem morne, afričke glazbe (Mariza je inače rođena u Mozambiku), brazilske i španjolske glazbe te niza suvremenih idioma.

m

Zagrebački koncert je zamišljen dijelom kao predstavljanje novog albuma "Amor" koji će biti izdan ovog proljeća (za neke pjesme je Mariza naglasila da ih prvi put izvodi uživo), a dijelom kao "retrospektiva", odnosno podsjećanje na neke vrhunske trenutke iz njezine bogate karijere. Pa je tako odala počast i svom velikom uzoru, legendarnoj Amaliji Rodrigues, kojoj je posvetila album 2020. pod naslovom "Mariza Canta Amália", otpjevavši kultnu pjesmu Lagrima.

Iako se mnogi "boje" fada jer je to "tužna" glazba (fascinantan je broj ljudi koji kategorički ne vole i striktno izbjegavaju sve što po njima spada u kategoriju "tužne glazbe"), Mariza bi mogla ugodno iznenaditi i taj dio slušatelja glazbe, jer svojim modernim pristupom često kombinira aktualne glazbene stilove s tradicionalnim elementima, a pjesme su ritmički vrlo raznolike – veliku pažnju posvećuje izmjenjivanju melankoličnih balada ("tužnih") i ritmički živahnijih kompozicija. U tom je duhu osmišljena i setlista zagrebačkog koncerta, a nastup je dodatno obogatila pričama između pjesama, u kojima je podijelila neke trenutke iz svog života i odrastanja.

L27A5787 Enhanced NR

Bila je to sjajna glazbena večer, u kojoj nas je Mariza počastila izuzetno emotivnom i izražajnom izvedbom, a neki od najboljih trenutaka bili su kad je sjela na pozornicu i zapjevala bez mikrofona uz pratnju samo jednog instrumenta, kad je do izražaja došao njezin snažan glas, zatim kad je ušla među publiku pjevajući, kao i izvedba klasika Barco Negro u sklopu bisa.

Tko je propustio ovu poslasticu sinoć, moći će nadoknaditi ovog ljeta: 1. kolovoza u Šibeniku, na Tvrđavi sv. Mihovila ili 2. kolovoza na ljetnoj pozornici u Opatiji.Izvještaji$ich+Dvorac u Klubu kulture


Mortal Kombat na kućnom pragu


Rod Stewart u Ljubljani


Zagrebački kultni klub ugostio mlade nade glazbene scene


Još jedna uzbudljiva večer Vrela zvuka: Magalí Sare i Manel Fortia


Gipsy Kings ispunili zagrebačku Arenu latino zvukovima


Galerija fotografija: Foncedalle, GØK2, Host Unknown


Krankšvester tradicionalno odlični u Vintageu


Chris Botti potvrdio svoju veličinu


Valhalla MUF 2024.


Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”