Izvještaji

Korisnička ocjena: 2 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U rasprodanoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, sinoć je održan koncert svjetski poznatog Glenn Miller Orchestra. Kišna noć i zvuci svinga 1930. i 1940. godina poput vremeplova uvukli su publiku u jedan sasvim drugi svijet, ispunjen zavodljivim i nostalgičnm notama puhačkih instrumenata, podsjećajući nas zašto je swing još i danas popularan i rado slušan.

Pod vodstvom dirigenta Wila Saldena već od prvih taktova bilo je jasno da će večer biti baš onakva kakvu je priželjkivala publika: ispunjena popularnim swing temama ali i drugim poznatim melodijama. Kako je sam dirigent izjavio – orkestar je uspio uspješno oživjeti glazbu na način kako je to radio Glenn Miller, i to im, priznajem, odlično polazi za rukom. Orkestar zvuči zrelo, uigrano, ležerno a svirači su nasmijani i sigurni u svaku notu. Za vrijeme dok sviraju solo dionice svi solisti izlaze ispred orkestra , odsviraju svoje te se zatim vraćaju na mjesto u orkestru. Publika pljeskom nagrađuje svaki solo, dajući do znanja solistima da uživaju u svakom odsviranom dijelu kompozicije. Nižu se poznate teme: "Pennsilvania 6-500", "Mr. Anthony's Boogie", "Moonlight Cocktail" i mnoge druge. Na pozornici se orkestru povremeno pridružuje njemačka jazz pjevačica Sabine Kühlich te izvodi pjesme poput ""My Darling Daughter", "It's been a long, long time","When you're smiling" i druge, prizivajuću u sjećanje slavne pjevačice poput Judie Christi, Elle Fitzgerald ili Nathalie Cole. Nakon otprilike pedesetak minuta prvi dio koncerta završava šou programom bubnjara koji je osim pokazivanja vještine na samim bubnjevima, prošetao bubnjarskim palicama i po članovima orkestra držeći ritam lupajući po njihovim sordinama.

gm

U drugom dijelu koncerta koji se nastavio nakon pauze od dvadeset minuta nizali su se klasici poput Count Basie "Mean to me", zatim "What a wonderful world" Louisa Armstronga u nešto sporijem tempu, "You're The Top", Anite O'Day, "On the sunny side of the street" Benny Goodmana i Peggy Lee i mnogi drugi. Nakon šeste pjesme s razglasa je zasvirala "In the mood" za vrijeme koje je dirigent predstavio sve članove sastava koji su redom dobili gromoglasan pljesak publike. Nakon još par skladbi stigli smo i do zvaničnog kraja koncerta i skladbe simboličnog naslova "Adios", no nakon ovacija publike orkestar nastavlja svirati dalje te "In the mood" odjavljuje koncert. Za vrijeme izvođenja skladbe svi članovi orkestra su izašli na početak pozornice, a tromboni su u uvježbanoj koreografiji prošetali među publikom. Orkestar je ispraćen dugim pljeskom a Glenn Miller može biti spokojan jer orkestar koji smo čuli u Lisinskom sinoć, uspješno čuva tradiciju i uspomenu na zlatno doba swinga.Izvještaji$ich+Dvorac u Klubu kulture


Mortal Kombat na kućnom pragu


Rod Stewart u Ljubljani


Zagrebački kultni klub ugostio mlade nade glazbene scene


Još jedna uzbudljiva večer Vrela zvuka: Magalí Sare i Manel Fortia


Gipsy Kings ispunili zagrebačku Arenu latino zvukovima


Galerija fotografija: Foncedalle, GØK2, Host Unknown


Krankšvester tradicionalno odlični u Vintageu


Chris Botti potvrdio svoju veličinu


Valhalla MUF 2024.


Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”