Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

OK, znam kasnim, ali kasnim namjerno. Sinoć u Petom kupeu na ovaj ili onaj način upali smo na obilježavanje 60 godina djelovanja jednog i jedinog istinskog čarobnjaka crno bijelih tipki – dirki ovih naših prostora... on je Tihomir Pop Asanović.

Od kuda da počnem? Od kako je dobio nadimak Pop, preko bendova u kojima je svirao i albuma na kojima se čuje njegov doprinos uključujući i "Dnevnik jedne ljubavi", do druženja s Frankom Zappom, posudbe Hammonda Rayu Charlesu, do nestanka s scene i apsolutno dojmljivog povratka, kako mi je rekao u razgovoru za radijsku emisiju "Rock-Oko"? Jednog dana supruga je sve prerezala sljedećim riječima: samo sjediš i gledaš televiziju, idi i sviraj! I to je jedini razlog zašto sam se vratio glazbi prije nekoliko godina. Hvala Bogu da je tako ispalo jer bismo ostali uskraćeni za ovako posebne i izuzetne glazbene trenutke koji su definitivno promijenili mnoge stvari na domaćoj glazbenoj sceni.

Kada je 1974. ondašnji Jugoton objavio album "Majko zemljo" ja sam bio čisti početnik i kada sam 1975. prvi puta pustio ovu "plejku" jednostavno nisam kužio što to čujem. Tada sam ipak bio još "zelen", ali definitivno na našim čagama krenulo se puštati "Majko zemljo", "Telepatija", "Tema za Pop LP", "Rokenrol dizajner" sentiši "Balada o lišću", "Ostavi trag" i da priznajem tada su "Berlin I" i "Berlin II" ne samo za mene, bilo čisto "špansko selo".

Ovo sinoć bio je već treći nastup Tihomira Pop Asanovića i benda kojeg sam slušao uživo. I da, svaki je na svoj način bio poseban i neponovljiv. Ono što veseli da svaki puta vidim i susrećem ista lica, što znači da se itekako prati taj njegov novi povratak.

Moja plejka iz 74 već je malko istrošena pa je moj sin nabavio novi LP, ali tu su i CD-ovi pa tako uvijek i u svakoj prilici imamo mogućnosti čuti one legendarne kompozicije koje su obilježile našu mladost. Naime, ni moj sin nije baš više mlad.

Danas, Pop i njegov bend izvode sve te stvari u malo drugačijim aranžmanima, ali sve to je zapravo to! Zanimljivo je da nam Pop uvijek nudi novi bend, onaj zadnji u Tvornici bio je istinsko ludilo. No, i sinoć Pop nam je još jednom svima zviznuo šamarčinu jer su njegov bazični vrhunski bend sinoć činili: Amir Gwirtzman, Davor Črnigoj, Martin Šac, Antun Profeta te Filip Horvat i Igor Dorotić. Uz njih je i Popova prva gošća apsolutno izvrsna Stela Šmit, koja definitivno Popu može biti unuka, ali taj mali broj godina nema nikakve veze s njenim glasovnim potencijalom, a istančano uho Popa od Stele je stvorilo i dalo joj jednu definitivno novu percepciju njene vokalne prezentacijske forme.

Što napisati o ostalim izvrsnim, izuzetnim glazbenicima? Od upečatljive ritam sekcije Črnigoj - Profeta ovaj generacijski sraz spojen je na najbolji mogući način, tu je impresivna gitara Martina Šaca te upečatljive brass linije Igora Dorotića i  Filipa Horvat, a glazbenika kojeg sam namjerno ostavio za zadnje predstavljanje je Amir Gwirtzman. To što ovaj čovjek izvodi na raznim puhačkim instrumentima spada u onu rubriku "vjerovali ili ne".

Kako je koncert protekao u vremenu od 21.14 do 0.19. (uz 15' stanku) pokazao je sve umijeće i sposobnosti ovog ludo fantastičnog benda.

A da, Pop, on je glazbenik čija veličina upravo dolazi do izražaja kako i na koji način daje prostora svojim muzičarima i gostima. To su oduvijek bila najveće i najznačajnije odlike velikih ljudi bilo koje profesije.

Tihomir Pop Asanović obilježio je svojih 60 godina profesionalne karijere na najbolji mogući način ekipa koja mu se pridružila na stageu je više nego impresivna: Dragi Jelic, vođa legendarne YU grupe, svjetski cijenjeni i poznati slovenski gitarist Jani Moder, Jovan Maljković, beogradski saksofonist koji je svirao s mnogim poznatim glazbenicima, a i s Popom više godina po američkim klubovima, tu je i gitarist svjetskog glasa Vlatko Stefanovski te meni osobno posebno iznenađenje Rambo Amadeus, koji je btw. Popu o ovom sinoćnjem glazbenom spektaklu posvetio i pjesmu u svom duhu... svaka čast!

RA409201

U razgovoru s Popovom suprugom saznao sam da ipak Josip Boček nije uspio biti dio ove doista impresivne glazbene večeri.

Da, na mahove mnogo čega podsjetilo me na one koncerte koji se održavaju vani i koji svima nama koji volimo dobru i kvalitetnu glazbu izazivaju sve ono što nas posebno uzbuđuje i tjera nas da kada dođemo doma, s police uzimamo plejku i CD i puštamo si ono što nam je najdraže.

Budući da su na samom početku Hrvoje Horvat i Zlatko Gall dali uvod i najavu baš koliko treba i nakon toga započela je ova glazbena fešta, koju su svi u prepunom Petom kupeu itekako podržavali. Plesalo se, pjevalo i zabavljalo i jednostavno nikom nije bilo ništa previše niti premalo, taman dozirano kako treba.

RA409051

Naravno, Vlatko Stefanovski je posebna priča i opet je svima u samo 2 skladbe + 1 zajednička na kraju pokazao da je jako, jako, jako dobar. Prilog u tome ide vrtnja glave u nevjerici samog Šaca, nama to puno govori! A da, tu je i itekako uvjerljivi Jani Moder. Ma, sve u svemu ono što je sinoć bilo čujno i vidljivo je glazba koja je definitivno obilježila moju mladost i kojoj sam do današnjih dana ostao vjeran. Još jedan vidljiv i opipljiv znak koliko mi je važna glazba Tihomira Popa Asanovića je činjenica i istina da sam prije nešto više od godinu dana pokrenuo specijaliziranu radijsku emisiju o jazzu "JAZZnijeBAUK" i prva pjesma koja je otvorila prvu emisiju bila je "Majko zemljo". Koja simbolika, koja koincidencija. Ma, jednostavno mi je drago što sam dio cijele ove priče i što je upravo Pop u meni prepoznao osobu koja istinski cijeni ono što on radi. Hvala mu na tome!

Na kraju tu je slobodno mogu napisati, moj prijatelj Amir mi je za ovu specijalnu prigodu poklonio svoju rukom pisanu playlistu, koju eto ponosno objavljujem na kraju ovog teksta uz napomenu koju i je sam Amir poslao!

RA308387

Neke stvari ljudima jednostavno ne možete zaboraviti i ignorirati; hvala Mirjani i Tihomiru na uvažavanju i nadam se iskrenim osjećajima te Amiru na prijateljstvu koje je nastalo doista spontano i vjerujem da će se nastaviti i dalje. Jednostavno volim ljude kada drže do svoje riječi.

Na kraju moram i to napisati da je početak ovog teksta bio prazan dokument, sjedam za komp i želim nešto napisati, ali ništa! Dižem se od stola, odlazim pokositi travnjak i tijekom košnje u glavi ispisuju se ove rečenice, kako košnja ide kraju odlazim pod tuš i nakon toga stavljam slušalice na uši i evo to je sad pred vama. Moji osjećaji i vizije još dugo neće sjesti na svoje mjesto i tko zna, možda za nekoliko dana u rubrici "Iz kuta slušatelja" ponovo napišem neki novi tekst o ovom jedinstvenom glazbenom događaju! Do tada nadam se da će i ovo poslužiti!

Yours,
Mladen Lončar-Mike

Kako bi sve bilo autentično ništa neću mijenjati već ide obećana opaska što se tiče plalyiste:Please pay attention that the first song was "Berlin" which switched place with "Disneyland" (which was moved instead of Berlin). All the rest is the same (Except "Playboy" which we didn't play yesterday). Amir

z1 pop set list peti kupe 6.5

 

z3 pop set list peti kupe 6.5RA308387

 Izvještaji$ich+Dvorac u Klubu kulture


Mortal Kombat na kućnom pragu


Rod Stewart u Ljubljani


Zagrebački kultni klub ugostio mlade nade glazbene scene


Još jedna uzbudljiva večer Vrela zvuka: Magalí Sare i Manel Fortia


Gipsy Kings ispunili zagrebačku Arenu latino zvukovima


Galerija fotografija: Foncedalle, GØK2, Host Unknown


Krankšvester tradicionalno odlični u Vintageu


Chris Botti potvrdio svoju veličinu


Valhalla MUF 2024.


Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”