Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 20240510 WA0010

Projekt JazzHR Hrvatskoga društva skladatelja u posljednje 33 godine (od 1991.) u kontinuitetu promiče jazz u Hrvatskoj dovodeći brojne domaće i strane jazz skladatelje i glazbenike te promičući nove nade jazza. Kroz svoju višedesetljetnu tradiciju održavao se u različitim zagrebačkim koncertnim prostorima, a od 2021, pod umjetničkim ravnanjem Lane Janjanin, dom je našao u Tvornici kulture pretvarajući je u »Tvornicu jazza«.

Sinoć, 9. V, imala sam priliku nazočiti 2. večeri trodnevne manifestacije, na kojoj su nastupali Aldo Fosco Collective i Gerhard Ornig Seasons.

 

S obzirom na renomirano ime projekta i uigranu ekipu, koja njime ravna, očekivala sam, kao i dosadašnjih godina, dupkom ispunjenu Tvornicu zaljubljenika jazza, no očekivanja po pitanju odaziva publike nisu se ispunila. Valja tome pridodati da je i ulaznica bila povoljna za trenutnu inflacijsku situaciju – dnevna 14 eura, festivalska 30 eura. Zvuči isplativo i primamljivo, zar ne?

IMG 20240509 195204

No uspjela sam izbrojati oko 55 osoba u publici (uključujući i sebe, ne računajući izvođače i djelatnike Tvornice). Priznajem da mi je osobno odgovarala intimna atmosfera Tvornice, ispunjena samo zvukovima glazbe (sve pohvale razglasu) bez žamora publike, kao i okruženje ekipe, uglavnom srednjih godina, koja se većinom (pre)poznaje s jazz koncerata, no izvođači koji su sinoć nastupali zaslužili su znatno veću pozornost. 

 

Klarinetist, pijanist i skladatelj Aldo Foško sa svojim Aldo Fosko Collective okupio je svojevrsnu istarsku i riječku jazz reprezentaciju vrhunskih glazbenika, koju, uz njega, čine Alba Nacinovich (vokal), Robert Mikuljan (truba, krilnica), Spartaco Črnjarić (električna gitara), Damjan Grbac (kontrabas) i Tonči Grabušić (bubnjevi) te je sinoćnjim nastupom u Zagrebu promovirao prvi samostalni album, izdan u svibnju 2023, This One Time. Inovativan zvuk koji donosi ovaj Collective nesvakidašnja je kombinacija instrumenata, koji se nemaju prilike često čuti zajedno, od bas klarineta i električnoga klavira do bariton horne, koju je kao poseban gost svirao Marko Šišović, i klasične gitare. Tvornicom je odjekivala ugodna melodičnost, izmjenična ritmičnost te raznobojna i usklađena atmosferičnost. Iako se na momente mogao steći dojam da neka od izvedenih stvari posjeduje crtu melankolije za starim klasičnim jazzom, elementi slobodnoga jazza i slobodne improvizacije, koju Foško posebno njeguje, dali su do znanja da se ne radi o pokušaju opreke starinskoga i modernoga, već o smislenoj sinergiji različitih, naizgled nespojivih glazbenih utjecaja. Posebno su me impresionirale slobodne improvizacije, u kojima se vokal Albe Nacinovich suprotstavljao bas klarinetu i električnom klaviru. Njezin je vokal tretiran kao samostalni instrument, koji improviziranim vokalizmima i slogovima tvori novi glazbeni jezik, asocirajući me na grlene zvukove Yme Sumac i Trilok Gurtua. Suprotstavljajući se tezi da je u modernom jazzu zabranjeno svirati jazz standarde, Collective je s užitkom odsvirao klasik »dugokosoga gitarista u prugastoj majici« [Pat Metheny] If I Could. 

IMG 20240509 222634

Nakon desetominutne pauze uslijedili su se4sons, koji predvodi austrijski trubač i skladatelj Gerhard Ornig, a uz njega ga čine Karel Eriksson (trombon), Vasilis Koutsonanos (kontrabas) i Luis Andre Carneiro de Oliveira (bubnjevi). Sinoć je umjesto Koutsonanosa, koji je bio u New Yorku, na kontrabasu svirao Ivar Roban Križić, zagrebački doktorand iz slobodne improvizacije na Bečkom sveučilištu za glazbu, a bend je ovom prilikom promovirao svoj drugi album Tomorrow is Now, objavljen 2024. Kao što smo sa zadovoljstvom, povremeno i zatvorenih očiju, mogli čuti, zvukovi novoga albuma pokrivaju mnogobrojna glazbena  područja, prolazeći kroz kompleksne ritmičke forme i strukture, ali i otvorenije dijelove, različitih zvučnih raspoloženja, dok se istodobno svaki od svirača vrsno snalazi u tradiciji jazza i swinga. Odsutnost harmonijskih instrumenata odražava se u njihovom transparentnom zvuku i donosi više kontrapunktnoga pristupa, što rezultira jednakom ulogom u bendu svakoga od glazbenika. Basist Greg Cohen s pravom je opisao glazbu novoga albuma kao »ekspresivnu, nazubljenu, ritmički hipernabijenu« te moram istaknuti kako njihova glazba zaista zaokuplja potpunu pozornost slušatelja, kako solo izvedbe, tako i cijeloga benda. Ornig je napomenuo kako naziv novoga albuma u potpunosti objašnjava i glazbu koju izvode riječima »sva kreativna glazba vraća se u novim drukčijim oblicima«. Da doživljaj bude potpun za bis je izvedena stvar s prvoga albuma Long Ride. Zahvaljujući se umjetničkoj ravnateljici i Austrijskom kulturnom forumu na pozivu na festival, Ortner je pozvao na druženje u Malom pogonu napominjući da je donio »nešto CD-a prvoga i drugoga albuma (ako itko više uopće kupuje CD-e)«, no službeni merch nisam vidjela (osim ukoliko se je trebalo obratiti Ortneru osobno).

IMG 20240509 224132

Plutanje po jazz vodama nastavilo se u Malom pogonu uz JazzHR Jam Session Band (Nikola Šantek klavir, Luka Veselinović kontrabas i Jerko Jurin bubnjevi), kojima su se pridružili i gosti, među ostalim i multiinstrumentalistica i vokalistica Sandra Halužan, koja mi je došapnula da su pripreme za ovogodišnji Festival nove tradicije u Desiniću već u tijeku.

 

Jazz se nastavlja i večeras; na posljednjem danu festivala gostuju Camille Bertault Quintet, Zmaj Orko Star i Žan Tetičkovič te još imate priliku i sami postati dio »velikoga jazz pogona« u zagrebačkoj Tvornici kulture.Izvještaji$ich+Dvorac u Klubu kulture


Mortal Kombat na kućnom pragu


Rod Stewart u Ljubljani


Zagrebački kultni klub ugostio mlade nade glazbene scene


Još jedna uzbudljiva večer Vrela zvuka: Magalí Sare i Manel Fortia


Gipsy Kings ispunili zagrebačku Arenu latino zvukovima


Galerija fotografija: Foncedalle, GØK2, Host Unknown


Krankšvester tradicionalno odlični u Vintageu


Chris Botti potvrdio svoju veličinu


Valhalla MUF 2024.


Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”