Izvještaji

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 

kries

Kries, jedni od najatraktivnijih predstavnika hrvatske world scene, nakon godinu dana vratili su se u Zagreb, gdje su u klubu Boogaloo nastupili 10. V, uz Kosan kao predgrupu.

Predstavnike ove hrvatske etno fuzijske scene u domovini i inozemstvu čine Mojmir Novaković vokal, Ivo Letunić vokal i lijerica, Andor Végh gajde, diple, frula, dvojnice, kaval, Krešimir Oreški udaraljke, Erol Zejnilović električna gitara, Konrad Lovrenčić bas, Ivan Levačić bubnjevi.

Još uvijek pod dojmom drugoga dana JazzHR u zagrebačkoj Tvornici kulture (Aldo Fosko Collective i Gerhard Ornig se4sons), odslušanoga večer ranije, preispitivala sam se kako kakav će dojam na mene ostaviti, već poznati mi, Kries i Kosan, s čijim opusom dosad nisam bila upoznata niti sam (kad sam vidjela najavu koncerta) željela biti, već sam im prepustila da me iznenade.

IMG 2663

U skladu s tom odlukom odlučila sam se, ne samo točno držati najavljene satnice, već doći ranije da kojim slučajem ne bih nešto propustila (možda i »uhvatila« kojega od izvođača za kraći intervju) i, naravno, kako bih ulovila mjesto u prvom redu, s obzirom da sam (opravdano) očekivala da će Kries dupkom ispuniti veliku dvoranu kluba Boogaloo. Evidentno nisam bila jedina s takvim očekivanjima ili, u konkretnom slučaju, dozom znatiželje jer je publika počela kapati ubrzo nakon što su se vata otvorila, a Kosan je dočekao već napola pun Boogaloo, a publika je nastavila pristizati i pristizati…

 

Kako sam ih ovom prilikom prvi put gledala iznenađenje je bilo tim veće – na stageu sam ugledala hrpu otkačenih likova, neobično odjevenih s dreadlocksima te digeridoo, djembe… ukupno njih osmero – Filip Borelli vokal, Roko Margeta klavijature i flauta,  Sunčica Dropulić violina, Tomislav Balala didgeridoo, Marko Šturman bubnjevi, Pavle Kladarin bas, Dejan Perčić gitara, Leo Hrs djembe. 

IMG 2730

U samom startu su djelovali zanimljivo, no skeptik u meni (kojemu su u glavi još uvijek odjekivali zvukovi jazza) pitao se hoće li i njihova glazba biti takva. Ovaj world music pokazao je iznimnu glazbenu kreativnost slobodnu za različite improvizacije i fuzije te odličan spoj zvukova psihodelije, punka i duba s tradicijom balkanskih melosa. Frontman Filip Borelli, igrajući ulogu klauna-cirkusanta, ima jaku karizmu u komunikaciji s publikom, koristeći, ne samo riječi i povike »raspašoj«, već pantomimu, gestikulaciju i različite izraze lica, te se umije povući sa strane kada ne igra vodeću ulogu, prepuštajući je ostalim članovima banda. Bendu su se kao gosti pridružio dio ženskoga vokalnog ansambla Čipkice (točnije njih šest), koji izvodi tradicionalnu glazbu sa svih krajeva svijeta. Savršen spoj benda i njegovih gošća zvučao je  psihodelično i nadasve plesno. Adrenalin kojim je band zračio prenio se na postojeću publiku, kao i na sve koji su pristizali u klub te je publika, već sve brže njišući se u ritmu ove transžanrovske fuzije, postajala sve spremnija za doček Kriesa, kojima su se Kosan zahvalili što im je ukazao čast pozvavši ih kao predgrupu.

IMG 3233

Kries su svoj nastup započeli, kao i uvijek skromnim dolaskom na stage, bez velike pompe, ovaj put svojevrsnim komornim, no s obzirom na trenutnu geopolitičku situaciju, prikladnim početkom za koji su izabrali stvar Pomoz' Bože, koju je Novaković, ovom prilikom, posvetio »svoj djeci Palestine i Izraela«. Uslijedile su Sve vam zdravo, zatim Pisan jelen…a do stvari Lepi Juro kres nalaže atmosfera u publici postala je usijana, prepuna nasmiješenih rasplesanih lica, koja su zračila isključivo pozitivnom energijom. Arhaični hrvatski napjevi u autohtonoj Novakovićevoj izvedbi, u kombinaciji s tradicionalnim instrumentima poput gajdi, dipli i lijerice te modernih zvukova basa, gitare i bubnjeva nosile su nas iz prošlosti u (ne bih rekla sadašnjost, koja odiše surovim naturalizmom u stilu Émilea Zole) neki paralelni sretni, svjetlucavi univerzum. Usijana atmosfera, prepuna velika dvorana ispunjena publikom apsolutno svih raspona godina (čak i mališana s roditeljima) i sretnih lica okupanih znojem (nema ventilatora koji bi konkurirao količini adrenalina koju glazba Kriesa može probuditi) na momente je više podsjećala na grupnu meditaciju, nego na »klasični« koncert. Kries su apsolutni stručnjaci za dovođenje publike u trans (na momente nisam znala gdje sam, niti je to bilo bitno, samo sam zatvorenih očiju prepustila glazbi da me nosi), a kretanje uz njihovu glazbu  nisam sigurna može li se nazvati plesom. Publika se gibala u ritmu koji je isključivo ovisio o individualnom doživljaju glazbe banda; skakanje, cupkanje, »poganje«… krajnje nebitno – jedinstvenost pokreta i sjedinjena energija grupe usmjerena na isti cilj – uzdizanje pozitivnih vibracija – bile su zajedničke svima, dok na podizanje ruku u zrak ili pjevanje s Novakovićem nije trebalo pozivati – refren Dodole odjekivao je iz svakoga grla.

IMG 3245

Hipnotička etno psihodelija glazbe Kriesa spajala je izvođače s publikom odnoseći ih u svjetove slavenske mitologije, trance partyja ili neke imaginarne svjetove izvan dosega realnosti, brišući čvrstu granicu fizičkih i psihički konstruiranih svjetova, a Novakovićevo lice obasjano sretnim osmijehom samo je svjedočilo toj povezanosti, odnosno bilo je refleksija prožimanja osjećaja publike.

Gotovo dva sata nadrealnoga i mističnoga iskustva paralelnih svjetova u koje nas je ponio Kries brzinski je proletjelo (uz neizostavni bis), niti jednoga izvođača nisam »uhvatila« (osim što mi je Krešimir Oreški, ozarenoga lica, kao što je bilo i moje, dao set listu), mercha nije bilo, no kućama smo ponijeli osjećaj maksimalnoga prožimanje s jedinstvenim i neponovljivim ljepotama glazbe, koja nas je vukla da poniremo duboko u transcendentalnu svijest, što na ovim prostorima, a i šire, samo Kries može pružiti. 

galerija fotografija nalazi se ispod setliste

ZIMG 20240512 042630Izvještaji$ich+Dvorac u Klubu kulture


Mortal Kombat na kućnom pragu


Rod Stewart u Ljubljani


Zagrebački kultni klub ugostio mlade nade glazbene scene


Još jedna uzbudljiva večer Vrela zvuka: Magalí Sare i Manel Fortia


Gipsy Kings ispunili zagrebačku Arenu latino zvukovima


Galerija fotografija: Foncedalle, GØK2, Host Unknown


Krankšvester tradicionalno odlični u Vintageu


Chris Botti potvrdio svoju veličinu


Valhalla MUF 2024.


Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”