Izvještaji

Korisnička ocjena: 2 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

2MK 8995

Sinoć je u zagrebačkoj Tvornici kulture legendarni funk band Songkillers održao odličan koncert. U početku se činilo da će prostor Tvornice biti slabo popunjen i pokazala se dobrim odluka organizatora da se s početkom svirke malo pričeka, pa je tako 45 minuta nakon zakazanog početka koncerta Tvornica bila puna fanova Songkillersa. Koncert je započeo pjesmom "Ni'ko kao ti" i ugodna večer je krenula teći kao bistar potok.

Iako ih je žanrovski najlogičnije svrstati u funk, Songkillersi su i puno više od toga. Ponajprije odlični glazbenici koji su svo svoje glazbeno umijeće utkali u svaku notu odsviranu na bini. Nerijetko potcijenjeni, s tridesetgodišnjom karijerom iza sebe, već na prvih par pjesama podsjećaju publiku da su itekako pristuni u radijskom eteru, te da je Bane iznino radiofoničan autor čiji se hitovi podjednako vrte bez obzira na vrijeme kad su nastali. "Ne znam gdje sam", "Medena", "Slutim ljubav", Milina", "Molim sate" nižu se i pretapaju bez previše ili s minimalno priče dok Bane sigurnom rukom vodi Songkillerse kroz autobiografske teme, južne pejzaže, ljubavne brodolome... Sve je na svom mjestu, nepetenciozno, fino aranžirano, s nenametljivim, ali jasnim back vokalima, gitarističkim bravurama Davora Čivraka i samog Baneta, te saksofonom koji nas obuzima i vodi u visine, a sigurna ruka Ivice Premelča jednako se genijalno uklapa i u brze funky teme i u smirene balade. Retro funky klavijature, svestranog glazbenika Danka Krznarića nezaobilazan su začin svakoj pjesmi, a ritam sekcija, Kristijan Zebić na bubnjevima i mladi basist Viktor Slamnig nemilosrdno stvaraju groove i nepogrešivo drže ritam i daju potporu svim članovima banda. Rina Radmilov i Mateja Palić, back vokali dodatno potcrtavaju Baneta i daju gospel i soul štimung pojedinim pjesmama.

2MK 9104

Jedini gost sinoćnjeg koncerta, Nikola Marjanović, donio je malo neobuzdanije energije na binu, ali to je samo dodatno rasplamsalo ionako dobru atmosferu u dvorani. Osim "Nisi tu", "Svijet za sebe", "Dio mene" pjesama na kojima je vokalno gostovao Marjanović, zajedno su izveli i set neizbježnih pjesama Dine Dvornika, "Slon" i "Ti si mi u mislima" i još jednom oživjeli uspomenu na zlatno doba hrvatskog funka krajem devedesetih i početkom dvije tisućitih. Bane nas je podsjetio i na to da mu je najdraža suradnja karijere bila upravo ona s Dinom Dvornikom za kojega je napisao pjesmu "Nadahnuće" koju su također izveli pred kraj koncerta, a za koju Bane kaže da mu je to najdraža i najbolja pjesma koju je ikad napisao. U jednom momentu između pjesama Bane je rekao "Da me mama sad vidi" govoreći na to kako je mama uobičavala reći: "Nikad ništa od te tvoje muzike". E, pa draga mama – možete biti ponosni na Baneta!

2MK 9170

Oko dva sata svirke u kojoj su Songkillers u pozitivnom smislu doslovno "ubili" svaku pjesmu vrlo je brzo došlo svome kraju. "Nema vremena", "Sve si uzela" i zadnji singl "Lupilo me gadno" zaključili su bis i to je bio ujedno i kraj koncerta. Izrazito pozitivna i lijepa atmosfera u Tvornici, odlična svirka i pjesme koje ćemo još dugo pjevušiti uz radio dovoljan su razlog da s nestrpljenjem očekujemo novi koncert a možda uskoro i novi album Songkillersa.Izvještaji$ich+Dvorac u Klubu kulture


Mortal Kombat na kućnom pragu


Rod Stewart u Ljubljani


Zagrebački kultni klub ugostio mlade nade glazbene scene


Još jedna uzbudljiva večer Vrela zvuka: Magalí Sare i Manel Fortia


Gipsy Kings ispunili zagrebačku Arenu latino zvukovima


Galerija fotografija: Foncedalle, GØK2, Host Unknown


Krankšvester tradicionalno odlični u Vintageu


Chris Botti potvrdio svoju veličinu


Valhalla MUF 2024.


Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”