Jazz i klasika
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1

4. prosinca u sklopu jazz ciklusa u Maloj dvorani Lisinskog nastupio je trio Włodzimierza Nahornyja. Saksofonist, flautist, pijanist, skladatelj, aranžer i vođa sastava Włodzimierz Nahorny jedan je od najpoznatijih i najsvestranijih poljskih jazz umjetnika. Završio je klarinet u Višoj državnoj muzičkoj školi u Sopotu. Nastupa od kraja '50-ih, a 1967. g. je kao solist osvojio prvu nagradu na Jazz festivalu u Beču, te medalju koju mu je osobno uručio Duke Ellington.

2

U Lisinskom je nastupio sa svojim triom u sastavu Mariusz Bogdanowicz na kontrabasu i Piotr Biskupski na bubnjevima, a izvodili su uglavnom repertoar sa svog novog albuma Hope (izdanog 2014. g.), kao što su naslovna Hope, Heroes, I Love O'Keeffe, Kurpie, Jews (nadahnuta tradicionalnom židovskom glazbom prisutnom na području Poljske), I'll Remember December, dakle redom Nahornyjeve originale. Nahorny se tijekom duge karijere okušao u raznim izričajima od avangardnog jazza, preko lirskih orkestralnih jazz albuma (kao što je kultni Her Portrait), do glazbe za filmove i predstave te suradnje s estradnim glazbenicima, a na ovom je nastupu predstavio svoju viziju suvremenog mainstream jazza, s dopadljivom dozom melodičnosti u svirački izvrsnoj interpretaciji cijelog tria. Kompozicije obično započne liričnim i prilično ''catchy'' pasusima na klaviru koji zadaju atmosferu, a zatim se razvije međuigra s triom i solaži. Na kraju je izveo i jednu Chopinovu kompoziciju u svom jazzy aranžmanu, a nakon oduševljenog pljeska trio je izašao na dvostuki bis.

3

Koncert je organiziran uz pomoć Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu, koja je nakon koncerta svim posjetiteljima priredila obilan domjenak u foajeu Male dvorane, a na izlasku je svim posjetiteljima uručen doista velikodušan dar: veliki zidni kalendar na temu Poljske te lijepo diskografsko izdanje albuma Hope, s potpisima glazbenika. Inače su koncertu nazočili poljski veleposlanik i predstavnici ambasade, koji su na samom početku glazbene večeri Davoru Hrvoju, umjetničkom ravnatelju ciklusa Jazz.hr, uručili odlikovanje za promicanje poljskog jazza u Zagrebu.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima