Jazz i klasika
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

03-DSC07283

Prije nekih šezdesetak godina bezpovratno je uništeno jedno od najljepših groblja na Mediteranu. U pitanju je Sustipan, prekrasno mjesto smješteno na hridi koja čuva ulaz u splitsku luku, prepuno borovine, engleske trave i nenadmašnog pogleda na morsku pučinu.

Idealno mjesto za održavanje glazbenih večeri svih profila, što je zadnjih godina i prepoznato kao mjesto održavanja manifestacije pod nazivom „San sustipanske noći“. Probranim učesnicima (Amira Medunjanin, Darko Rundek, Jinx , Goran Karan) ove godine se pridružila, u apsolutnom smislu žena (ima preko 70 godina životnog iskustava i 60 – tak godina glazbene karijere); majka (nije mogla biti biološka, no zato je usvojila preko 45 djece); kraljica ( opravdano je dobila titulu kraljice romske glazbe).

01-DSC07248

Esma Redžepova - makedonska ikona, najprepoznatljivi glazbeni brend uvijek vesele, motivirajuće, no istovremeno i tako tužne romske glazbe.
A sve je počelo kada je imala svega jedanaest godina. Direktor škole ju je prijavio na tada popularnu radijsku emisiju „Mikrofon je vaš“ koja se emitirala svakog utorka i koju su njeni roditelji (također s glazbenim backgroundom) obožavali slušati. Te je večeri Esma otišla u krevet, dok su roditelji slušali voditelja kako pita učesnicu kako se zove, Zovem se Esma Redžepova, imam 11 godina i idem u peti razred. Njeni roditelji su se samo pogledali, dok je otac upitao majku: Je li Ćanija, je li ova što spava naše dijete, vidiš, na radiju pričaju s Esmom. Nije razumio da emisija nije išla u živo.
I tako je krenula jedna blistava karijera u kojoj je održala bezbroj koncerata, snimila preko 1000 pjesama, bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir, pjevala  tada važnim akterima nesvrstanih zemalja (Tito, Gadafi, Hrušćov, Sadam Husein, Reza Pahlavi, Indira Gandhi), i što je najvažnije – bila je izabrana među 50 najboljih ženskih vokala na svijetu.

10-DSC07282Negdje iz 21:30 na pozornicu se penju članovi benda, gitarist, bubnjar, basist, trubač, saksofonist i naravno ništa u romskoj glazbi ne ide bez harmonikaša. Nakon kratkog instrumentalnog uvoda, na pozornicu stupa sitna žena moćnog glasa sa poslovičnim turbanom na glavi.
Nije puno trebalo da se publika koja se doslovce „prolila“ po travi na svojim dekicama (što je uobičajeno za Sustipan) podigla na noge, te je svojim aklamacijama podržala Esmu i Folk Masterse.
Među prvim je kompozicijama od publike bila prepoznata „Zašto si me majko rodila“, uz adekvatno odobravanje. Koncert je bio koncipiran po modelu malo Esma, malo bend - pa su nam tako doslovce isprašili veselu „Makedonsko devojče“, te tradicionalnu makedonsku koju je svojom obradom diljem svijeta proširio gitarski velikan – Vlatko Stefanovski. U pitanju je naravno „Jovano Jovanke“, koju su u miksu odsvirali s Breginim „Kalašnjikovim“ i poznatom dječjom pjesmicom „Kad se cigo zaželi medenih kolača“.
09-DSC07347Na scenu se opet vraća Esma u kolopletu njenih najpoznatijih uspješnica: „Đelem, đelem“, „Romano horo“ (svojevrsan amalgam zapadnjačke pop kulture  sa ponosnom romskom glazbom), „Stara majko“, „Abre babi so kerdzan" žalopojka ocu zbog forsiranja udaje mlade djevojke – kojom prilikom je Esma navukla na glavu crni veo), „Zajdi, zajdi, „Mangava tut“, te njenu najpoznatiju „Čaje Šukarije“ (korištena je u filmu „Borat“) – u prijevodu lijepa djevojka ili po nekima dobra djevojka, kojom prilikom je Esma preuzela Mišinu praksu – podigla je ruke, a nekih 2 – 3 tisuće ljudi je zanosno zapjevalo ovu veselicu.
Među publikom je bilo podosta njenih sunarodnjaka koji su cijelo vrijeme svojim veselim ponašanjem dodatno animirali ionako dobro raspoloženu publiku.
Pozvana je na bis, kojom prilikom je otpjevala „Te sakam jas" i opet „Čaje Šukarije“ uz iskrene zahvale svim okupljenima na aktivnom sudjelovanju u ovoj odličnoj etno glazbenoj večeri.

Na kraju ipak treba napomenuti da je Esmin vokalni zenit ipak prošao, izgubila je na volumenu, no zadržala je i dalje svoje prepoznatljivo grleno pjevanje.

IzvještajiDrago Diklić u Tvornici


Večer sjajnih basista


Davor Križić nastupio u Petom kupeu


Gibonni u Areni - 2. koncert


dram u KSET-u


4head nadmašio očekivanja u Hard Placeu


Partibrejkers nastupili na Riječkoj zvečki


Gibonni održao prvi od dva rođendanska koncerta


Zdenka Kovačiček & Greenhouse Blues Band - Live at Peti Kupe


Unplugged koncert T.B.F.-a u Tvornici


Gorgoroth napravili black metal spektakl u Boogalou


Užarena punk veselica u AKC Attack


Lisica u Lisinskom


AntiValentinovo #8


The Croatian Pink Floyd Show u Boogaloou


Krankšvester pokazali zašto ih i dalje volimo


Kekin Trio u Sax!-u


Žestoki tulumu u Boogaloo


Kandžijina večer u Vintage Industrialu


Lu Jakelić napunila Peti kupe