Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

toto 1

Druge večeri ovogodišnjeg Belgrade Calling festivala u Kombank Areni nastupili su kalifornijski muzički čarobnjaci – bend Toto. Bez previše pompe, bez predgrupe, video zidova i suvišnih vizualnih detalja svoj koncert su otpočeli točno u 21 sat i prošetali nas kroz djelić svoje diskografije. Prva je, naravno, bila s nedavno objavljenog albuma „XIV“ – „Running Out Of Time“. Uslijedila je „I’ll Supply The Love“ i tako su i nastavili koncert, presjecajući nov materijal starim hitovima. Tako su se među „Burn“, pomalo Flojdovska „Great Expectations“, „Holy War“ i „Orphan“ čule i legendarne „Hold the Line“, „Rosana“, „Pamela“, „Road Goes on“... Za bis su ostale „On the run“ i naravno „Africa“, kojom su zatvorili i svoj prvi koncert u Beogradu prije devet godina.

Toto su još jednom potvrdili da su majstori svog zanata. Zvuk je bio perfektan, ta nepuna 2 sata proletjela su kao tren. Iako je svatko od njih deesetljećima na pozornici i dalje su željni svirke, što se posebno ističe u eksploziji energije koju izaziva izvođenje novog materijala. Nezaobilazni Steve Lukather, kako na gitari tako i na lead/back vokalima, Joseph Williams koji pjeva bolje nego na početku karijere...

toto 6

Klavijaturista i vokal David Paich je pozdravio publiku s gotovo perfektnim „dobro veče“ i definitivno imao najteatralniji nastup, a tijkom njegovih improvizacija Lukather i Williams su uživali nalakćeni na klavijature. I Steve Porcaro se latio mikrofona u par brojeva isponova potvrđujući da nije u pravu što sebe smatra slabim pjevačem. Zahvalio se svima na porukama podrške upućenih tokom borbe svog brata Michaela s Lu Gerigovom bolešću (Mike Porcaro, nekadašnji basista benda, preminuo je 15. ožujka ove godine). Odana je počast i davno preminulom legendarnom Jeffu Porcaro-u, a Steve Lukather se zahvalio svima na podršci koja im omogućava da svih ovih godina žive svoj dječački san i bave se muzikom, imajući u vidu da su članovi benda sve skupa sudjelovali u snimanju preko 5000 albuma. Svoju lead vocal ulogu je imao i prateći vokal Mabvuto Carpenter u pjesmi „Orphan“.

toto 4

Uigrana ekipa je dala definiciju dobrog koncerta, šetalujći repertoarom preko klasičnih radijskih hitića iz svog opusa do laganijih stvari, presjecajući novim, nešto težim brojevima. Dosta improvizacija u skoro svakoj pjesmi je pokazalo šta sve ovi muzičari znaju, a na sve to je publika sjajno reagirala. Zvučalo je kao da je s bendom pjevala cijela Arena, iako je posjećenost bila skromna. Bend je krajnje profesionalno odradio koncert kao pred punim stadionom istinski uživajući pritom. Svaka stvar zvučala je neusporedivo bolje nego na studijskim snimkama, čime se još jednom potvrdilo da je Toto, pogotovo uživo, prava poslastica za sve muzičke sladokusce i obavezna lektira za sve one s imalo sluha.

Setlista

Running Out of Time
I'll Supply the Love
Burn
Stranger in Town
I Won't Hold You Back
Hold the Line
Takin' It Back
Never Enough
Pamela
Great Expectations
Without Your Love
Little Wing (The Jimi Hendrix Experience cover)
Holy War
The Road Goes On
Orphan
Rosanna

BIS
On the Run / Goodbye Elenore
Africa