of

Predugih je deset godina prošlo od posljednjeg bljeska Oluje i pravi je čas bio za ponovno okupljanje crnih oblaka i grmljavine koja trese zemlju. Prvi je dan održavanja Oluja festa već pokazao da su ovakve manifestacije više nego dobrodošle na ovim prostorima. Malo je slučajeva gdje se na jednom mjestu može okupiti ono najbolje što hrvatska i regionalna metal scena imaju za ponuditi te se stoga svaka ovakva prilika ne smije propustiti. Dok je prvi dan festivala bio žanrovski raznolikiji, subota je bila isključivo rezervirana za mračniju stranu metal umjetnosti. U 21:15 zagrijavanje su izvele mlade dame iz Tricycle Traume, akrobatskim vratolomijama na trapezu obješenom u vanjskom prostoru Močvare. Nakon zasluženog pljeska okupljenih, glazbeni je program mogao početi.

DROPTHEHAMMER (Pula)

Drugi je dan Oluja festivala krenuo s pulskom grupom Dropthehammer koja odmah spušta čekić na glavu ekipi koja se okupila na otvaranju u 21:30. Odlično odabrani kao prvi bend večeri, Dropthehammer zagrijavaju ekipu pred pozornicom svojom energičnom kombinacijom death metala i grinda bez suvišnih ukrasa. Grupa je odlično predstavila svoj prvi album “Abortus Dei” i progorila kroz svoje pjesme i uši svih prisutnih na vrlo uvjerljiv način, što se posebice osjetilo na demonski brutalnoj “Ein Blick von dem Abgrund” za koju je grupa u Močvari istovremeno i snimala video spot.

CVINGER (Slovenija)

Miris tamjana najavio je slovensku black metal hordu Cvinger. S dva izdana albuma, od kojih je prošlogodišnji “Embodied in Incense” vrlo kvalitetan i hvaljen, bilo je zanimljivo vidjeti hoće li se ta snaga prenijeti u live okruženje i grupa nije razočarala. Stilski bliski skandinavskoj školi black metala, grupa je vrlo profesionalna u svom pristupu i s dobro osmišljenim scenskim nastupom, mami nas u svoj blasfemični svijet okultne umjetnosti. Publika se odaziva ovome pozivu i u većem broju prati nastup grupe za koju ćemo još sigurno čuti.

MUKA (Zagreb)
Potom Muka. Iako je od početka smrdilo na klopku, dopustili smo si uvući se u Mukin svijet svjedočiti ovim glasnicima mračnih stanja duše. Predstavljajući svoje posljednje izdanje “Sveta Stoka”, Muki zasluženo pripada središnje mjesto festivala, jer se radi o trenutno najjačoj grupi naše scene. Jednostavan scenski nastup po principu manje je više samo je ojačao osjećaje koje Muka proizvodi svojom mješavinom ekstremnih žanrova. Nastup završavaju fantastičnom “Ona koje nema” prepuštajući publiku dugom putu povratka u stvarnost.

BOLESNO GRINJE (Pula)

Nakon Muke, teška uloga nastavka festivala pripala je veteranima scene, pulskom Bolesnom Grinju koje odmah od početka svoga nastupa bez kompromisa sije strah i radi plan za masovno uništenje. Nikad kurve establišmenta, Grinje već duži niz godina uspješno gazi scenom pri tome izdajući redovno albume od kojih je već osmi “GRD” predstavljen u subotu na Oluji. Bombastična kombinacija grindcorea i crusta uvijek pali kod normalnih ljudi i publika je to osjetila te vrlo energično popratila nastup Grinja koji, uvijek raspoloženi, dižu dodatno atmosferu na festivalu.

BLACK CULT (Rijeka)

Riječkim je black metalcima iz Black Culta pripala čast da zatvore ovogodišnje izdanje Oluja festivala. Prikladno za taj kasni noćni sat, hladnoća se počela lagano uvlačiti u prostor crne katedrale Black Culta pojačavajući neugodni osjet očiju koje vas vrebaju iz mraka. S dva albuma iza sebe, grupa iskusnih glazbenika odlično prenosi tu nelagodnu atmosferu mrtvih prostora i njihova je glazba dostojan spomenik ništavilu gospodara tame. U kombinaciji sa razrađenim scenskim nastupom, pjesme koje šibaju slušatelje poput bičeva ostavile su dubok trag na svima prisutnima.

Ovime i završava ovogodišnje obnovljeno izdanje Oluja festivala. Organizatorima festivala hvala na svemu učinjenom te se nadamo vidjeti Oluju i u 2018. godini uz još više posjetitelja i kvalitetnih bendova.