Festivali
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

01. Instalacija

U četvrtak, 25. travnja 2019. u Hard Placeu započeo je trodnevni, sada već šesti po redu „najveći mali rock-festival“. Prvi dan su nastupili dva zagrebačka benda: „Terminator“ i „Thee Melon“ te, kao zvijezde večeri, riječka super-grupa „Blagdan band“.

Prije samog početka festivala na zid Hard Placea, gdje se nalaze ostale memorabilije (plakati raznih koncerata i portreti osoba koje su obilježili povijest rock'n'rolla), svečano je instaliran stupić koji obilježava 25 godina od tzv. „dana kada je hrvatska rock glazba gotovo umrla“. Naime, 24. prosinca 1994. u prometnoj nesreći se prevrnuo autobus u provaliju kod mjesta Smokvice blizu Crikvenice sa čak sedam rock bendova: „Let 3“, „Laufer“, „En Face“, „Hard Time“, „Hladno pivo“, „Anesthesia“ i „Vještice“. Na sreću, nitko nije stradao, pa tako i dalje slušamo dobru glazbu koju su stvarali.

12. Pista

Domaćin kluba, Gordan Penava - Pišta, otvorio je festival obraćanjem publici i najavio prvu grupu večeri: zagrebački bend „Terminator“. Nastupaju u četveročlanoj postavi: pjevačica, gitarist, basist i bubnjevi. U pola sata žestoke i dobro uvježbane svirke odsvirali su svoje autorske pjesme: "Rubicon-dama", „Sve je tu“, „Degusta mas“, „Ovo nije raj“ i „Kineski zid“. Simpatična, rasplesana pjevačica, sigurnog vokala i odlična ritam sekcija u kojoj se posebno ističe basist na 6-žičanoj bas gitari, svojim vrhunskim nastupom su odlično otvorili koncert, a time i sami festival.

02. Terminator

Nešto prije 22h, Pišta je najavio i drugi bend: zagrebački „Thee Melomen“. I oni nastupaju u četveročlanoj postavi (dvije gitare, bas i bubanj), a sviraju autorske pjesme, kombinaciju hard rocka i punka, podsjećajujući nas na „The Stoogese“, „Ramonese“ i „Sham 69“. U prvom dijelu svog također vrlo kvalitetnog nastupa odsvirali su „Pills'n' Thrills“, „Cosmic Ted“, ritmičnu „Disapear“, „Our Way“, „Tease“ i „Time Has Come“. Potom su nastavili s „Tonight“, „Hyped“, „Blame The Sea“ i „China Town“. Dok su svirali žestoku, pankersku "Freight Train", klub se pomalo popunjavao, a zatim su odsvirali još "Juke Joint" i kao zadnju pjesmu "Levitation", koja je bila više „bluzerska“, sa zahtjevnijom solažom. Nakon zahvale publici i Pišti, završili su svoj nastup, koji je poprilično zagrijao publiku.

10. Thee Melomen

Prije nastupa zvijezda večeri, Pišta je ispričao događaj povezan s već spomenutom prometnom nesrećom, a potom najavio „Blagdan Band“, kao jedini bend koji je snimio svoj live album („Živio album!“) u Hard Placeu (doduše, na staroj lokaciji). U svojih dva sata svirke, ova super-grupa, bend kojega čini pet legendarnih Riječana: Zoran Prodanović Prlja, Sandro Bastiančić, Alen Tibljaš, Miro Vidović i Vlado Simcich Vava, odsvirali su cijeli niz dobro poznatih covera, stranih i domaćih bandova koji su obilježili razvoj rock and rolla od 70-ih nadalje. Koncert su otvorili pjesmom T. Rexa „Childern Of the Revolution“, a zatim su svirali „Hungry Like A Wolf“ (Duran Duran), „Psycho Killer“ (Talking Headsa), „You Spin Me Round“, „Moonlight Shadow (Mike Oldfield), „China Girl“ (Bowie/Pop), „Welcome To The Sea“, „I Fought the Law“ (The Clash), „I Wanna Be Sadated“ (Ramonesa) “ i mnoge druge. Svirali su čak i domaće pjesme „Ritam tvog kompjutera“ (Denis i Denis) i „O Lola“ (grupe Pro Arte).

22. Blagdan Band

Sviraju žestoko, čak i onda ako te pjesme u originalu takve i nisu. Jedini problem koji se neminovno pojavljuje kod izvedbe covera, posebno kad se sviraju pjesme različitih bendova, uvijek je taj što se pjevač glasom mora prilagoditi različitim vokalima što Prlja nekada uspije, a nekada i ne. U svakom slučaju, dečki su vrlo srčani, profesionalni, sviraju s mnogo emocija, iskustva i znanja, što publika zna prepoznati i u čemu je i ovoga puta znala uživati. Nakon nekoliko biseva (u kojima su žestoko i gotovo neprepoznatljivo odsvirali „Wish You Were Here“ Pink Floyda i „Candy“ Iggy Popa), završili su s nastupom nešto iza pola noći.

18. Blagdan Band

Bilo je to jedno vrlo zanimljivo otvaranje najvećeg malog rock-festivala u Hrvatskoj. U iduća dva dana u Hard Placeu nas očekuje još niz vrlo zanimljivih bendova koji će nam svakako priuštiti mnogo dobre svirke. Na kraju, treba svakako pohvaliti organizaciju i inicijativu pokretanja ovog i sličnih festivala koji rade na očuvanju „dobrog duha rock'n'rolla“ na ovim prostorima.



Izvještaji



Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu