Festivali
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 20190626 WA0007

Možda neki nisu očekivali, ali kruna i vrhunac domaćih nastupa drugoga dana 14# INmusica dogodio se upravo na „Balkan By Night Stageu“ u ranojutarnjim satima. Tada je, naime, nastupio nenadmašni zagrebački alternativni trojac „Gatuzo“.

Nakon koncerta izvrsnih „Suedea“, u trenutku kada je velika većina okupljenih vjerojatno pomislila „Ah, to je to!“ i krenula u borbu s ove godine izuzetno loše organiziranim prometom, prevrtala džepove tražeći novac za taksi, te započela potragu za istima do kojih je u to doba zbog opće navale teško doći, tek nekoliko desetaka detaljnije upućenih u program INmusica, ili možda ponukanih, kojom srećom, nekom ranijom prilikom da uživo čuju „Gatuzo“, koje mnogi smatraju samim vrhom domaće alternativne rock scene, uputilo se prema nešto manjoj pozornici, te tako uživalo u još sat i četvrt nevjerojatno dobre, nabrijane, melodične i žestoke svirke.

01jpg

Za manje upućene, „Gatuzo“ je zagrebački rock bend kojega su godinama činili frendovi iz srednjoškolskih klupa: Damir Trkulja-Šiljo (gitara i vokal) i Goran Martinjak (bubanj). S gitarom i bubnjevima, razvili su osebujan glazbeni stil eksplozivnog rocka, spoja žestine, sirova zvuka, bluesa i buke, pri čemu su ih ponajčešće uspoređivali s „White Stripes“ ili „The Black KEys“. Snimili su EP „Temelji“ (2005.), a potom i četiri albuma: „Noge/ruke/glave“ (2007.), „!“ (2009.), „Gdje idemo“ (2013.) i „Megalomania“ (2014.). Stekli su priznanja kritike, ali i simpatije i ljubav glazbenih alternativnih sladokusaca. Ne tako davno u grupu su uključili i novog člana – basista Jakova Kolegu, te tako proširili horizonte i zvukovne mogućnosti. Zajedno su snimili nov album „Van kontrole“, kojega su odlično predstavili u zagrebačkoj „Tvornici kulture“. Mogu reći da sam imao čast biti na tom koncertu i doslovno ostao – „Paf!“. Šiljo je ispaljivao emocije, energiju i solaže kao od šale, Goran je svirao ritmički savršeno ali i melodiozno, a Jakov Kolega znalački je dopunjavao obojicu, kako ritmički tako i instrumentalno svojom bas gitarom.

05jpg

Koncert na otvorenom zvuči potpuno drugačije nego u „Tvornici“ ili nekom zatvorenom prostoru: nema akustike i mnogi detalji se nažalost propuštaju – nema onog osjećaja udaraca bas pedale bubnja u abdomenu i drugih pojedinosti. Ali i ovako „Gatuzo“ su zvučali uistinu perfektno. Set lista bila je prilagođena satnici nastupa i nije se išlo isključivo na predstavljanje materijala s novog albuma. Nastup su otvorili bolno emotivnom, novom pjesmom „Ima nešto“, ali su je ne prekidajući, spojili sa sljedećom, nešto starijom pjesmom „Gdje idemo“, pri čemu je Šiljo samo promijenio gitaru koja je s „capom“ na pragu bila u drugom štimu. Nevjerojatno žestoki, dobro uvježbani, nizali su stvari, ali s obzirom da su perfekcionisti a ujedno i iskreni, požalili su se publici na određene tehničke probleme u drugom dijelu seta, ali rekli da sviraju dalje. I dosta, vrhunski profesionalci kakvi jesu, odsvirali su nastup do kraja, žestoko i beskompromisno, na opće oduševljenje publike, koja se okupljala oko stagea u sve većem broju, kao komarci i leptiri oko noćne svjetiljke.

04jpg

„Kad mozak eksplodira“ vjerojatno će uvijek biti jedna od meni omiljenih pjesama „Gatuza“. Ali ono što možete čuti kao studijsku verziju ove pjesme nemjerljivo je s live izvedbom iste. To jednostavno treba doživjeti. I sad, zamislite da vam Šiljo ovu stvar začini solažom koja oduzima dah. A upravo to se i dogodilo jučer čak i na ovom koncertu u kasnom terminu pogodnom za najupornije, noćne leptire, komarce i one koji su naslutili što se ne smije propustiti na ovogodišnjem INmusicu.

Oduševljena publika nagrađena je s čak dvije dodatne pjesme: „Mali mračni svijet“ (s novog albuma) u kojoj se Šiljo „raspištoljio“ i ponovno dokazao kao vrhunski gitarist te starija pjesma „!“ u kojoj Goran lijepo pokazuje kako bubnjevi nisu samo instrument kojim se drži ritam već i onaj koji nosi melodiju.

Ukratko, „Gatuzo“ se još jednom dokazao kao nenadmašan live-bend. Svakako ih je trebalo staviti u neki raniji termin, jer dečki su uistinu zaslužili više publiciteta i prostora. I to ne samo zbog njih, već više zbog publike: nas koji ih volimo slušati te onih koji će ih s vremenom tek upoznati i zavoljeti.

Setlista:

Ima nešto
Gdje idemo
Budi glasniji
Oni govorea
Šutnja
Mogao bih
Crna kuća
Pod kontrolom
Povrijedili smo
Kad mozak eksplodira
Nosi me visoko
2:1
Prljave ruke
Bis:
Mali mračni svijet
!



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima