Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

20190718 204706

Sinoć je započeo prvi od tri dana devetog po redu Split Blues Festival posvećen Jadranu Zlodri – Gobu, bardu splitske blues scene, lideru prvog pravog blues benda iz bivše države,bendu Otprilike Ovako. Goba, nažalost više nema sa nama, a njegovi prijatelji iz benda koji je još aktivan, sviraju i dalje baš tako kako treba blues zvučati.

Mjesto održavanja je (za razliku od prošlog koji se održao na Zvončacu) splitski Đardin koji je za to otvaranje bio prepun ljubitelja dobre glazbe.

Otvaranje je pripalo, kako je organizator Stivi Vučković kazao, raji iz Sarajeva, bendu Foxy Head. Dvije gitare, bas i bubanj (zvuk je ponekad bio baš bučan i pomalo iritantan) proveli su nas kroz razne blues standarde, relativno dobro nas zabavili i zagrijali za glavnu zvijezdu večeri. Čuli smo tako „Jesus Left Chicago“ ZZ Topa, Creamov „Crossroads“, Claptonov „Cocain“, Pride & Joy“ Stevie Ray Vaughna, te „Going Down“ Freddie Kinga, te za sam kraj (ako se ne varam) „Tell 'em I'm Gone“ Jerry Garcie. Inače ovaj porodičan bend čine otac i dva sina Slatinac.

20190718 214141

Nakon kratkog razmještanja instrumenata za svoj Hammond sjeda Raphael Wressnig, Austrijanac, smatran najboljim orguljašem 2013-2017 godine po izboru DownBeat Critics.

Društvo mu prave Enrico Crivellaro iz Padove na gitari, inače učenik Tola Martina, svirao je s Muddy Watersom, svirao je u najprestižnijim blues klubovima poput House of the blues u New Orleansu, B.B.King's blues club u Memhisu. Na turneji benda Royal Crown Revue po Austaliji bili su zaduženi za zagrijavanje pred glavnim nastupima Lou Reeda, Cure, Green Day.

Hans Jurgen Wilbert je bio zadužen za bubnjeve i to je odradio skoro neprimjetno, čvrsto i pouzdano.

20190718 204721

Wressing je svoj prvi album „Soul Gumbo“ izdao 2014 godine u New Orleansu, svirajući zajedno s renomiranim imenima poput basiste George Porterom Jr. ,bubnjarem Stanton Mooreom i ikonom R&B scene, gitaristom Walterom „Wolfmanom“ Washingtonom.

Wressing nam je uredno „predstavio“ regularnog člana benda, Hammond B-3 orgulje iz daleke 1957 godine, koje pod rukama vrsnog glazbenika i dalje zvuče vraški dobro i uzbudljivo, njihov zvuk je ustvari neponovljiv. Uz, ne zaboravimo kazati, uobičajen apendix svakom Hammondu, rotirajući Leslie zvučnici.

Glazba koju smo čuli sa brojnim improvizacijama mix je soula, bluesa light funka, swinga, boogie woogiea i autorski je materijal.

20190718 220122

Obzirom da nisam na ti s njegovim opusom, zapamtio sam nazive par kompozicija, „Banana Bogaloo“ sa albuma „Mosquito Bite“ iz 2006, te „Born to Roam“ sa friškog albuma „Chicken Buritto“ iz 2018.

Dodatnu dozu interesa povećala je svojim nastupom i Sabrine Stieger, sjajnog glasa čiji nastup je bio nagrađivan na otvorenoj sceni, naročito u izvedbi „I am Good Woman“ Barbare Lynn.

Blagodareći bežičnoj tehnologiji Enrico Crivellaro se u nadahnutom bluesu spustio među prisutne koji su iskoristili tu mogućnost za brojne selfie. A Čovjek zna svirati gitaru koja je ponekad zvučala poput malog orkestra punog ritmike o osebujne dinamike.

Sve u svemu, zaista ugodna glazbena večer s nadahnutim izvođačima, daljnja uzbuđenja slijede.

20190718 214156