Festivali
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Do sada neviđenim maratonskim programom posljednjeg dana Sea Dance festivala, koji je trajao 16 sati, završena je ljetna festivalska sezona! Nizu izazova pred kojima su se organizatori našli proteklih mjeseci, pridružila se i subotnja oluja, zbog koje je kompletan line up tog dana prebačen na nedjelju. Ali zato će jedan od najdužih festivalskih dana zabilježenih na ovim prostorima, nošen maestralnim nastupima Tale Of Us, Borisa Brejche i Senide ostati upisan u povijesti! U ljetu u kojem se svjetska manifestacijska industrija polako diže na noge, EXIT tim uspio je, nakon festivala u Novom Sadu, realizirati i Sea Dance, i upisati Crnu Goru na europsku festivalsku mapu, uz rigorozno poštivanje epidemioloških mjera na ulazima.

Događaj kojim je produženo ljeto, prepoznali su i publika i izvođači, ali i sama Vlada Crne Gore, čiji je potpredsjednik Dritan Abazović posjetio otvaranje festivala, i izjavio da Sea Dance vidi kao „krunu uspješne turističke sezone“. Buljaricu je od 26. do 29. kolovoza, kroz produženo, četverodnevno izdanje Sea Dance-a, posjetilo više od 22.000 posjetitelja iz više od 40 zemalja svijeta. Svi oni uživali su u sjajnim, duboko emotivnim i inspiriranim nastupima velikih svjetskih i regionalnih zvijezda, kao što su Maceo Plex, Boris Brejcha, Tale Of Us, Meduza, Satori, Topic, Senidah, Bajaga i Instruktori, Vojko V, Tijana T, Fox & Surreal i mnogi drugi. Za neke od njih ovo je bio prvi nastup nakon gotovo godinu i pol dana pauze, a nekima prvi susret s Crnom Gorom, Budvom i plažom Buljarica, pri čemu nisu štedjeli komplimente na račun lokacije festivala.

Ulazak na Sea Dance organiziran je u skladu s mjerama države Crne Gore za borbu protiv pandemije i procedure su sprovođene rigorozno, uz nadzor sanitarne inspekcije tijekom cijelog festivala. Za ulaz je bio potreban jedan od dokumenata – potvrda da je primljena najmanje jedna doza cijepiva protiv Covida-19 ili da je preležan KCovid-19, zatim negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski brzi test-BAT ne stariji od 48 sati. Sea Dance je posjetiteljima koji nisu posjedovali ništa od gorenavedenog, osigurao brze testove po povlaštenim cijenama, testiranje je obavljano na osam punktova ispred festivalskih ulaza, a provodilo ga je osoblje Doma zdravlja Podgorica, pod nadzorom sanitarnih inspektora iz Uprave za inspekcijske poslove.

Prve večeri festivala, nad tirkiznom uvalom, sa Visa DANCE PARADISE powered by Budva Tourism Organisation of Budva Municipality pozornice odjekivali su bezvremenski hitovi regionalnih rock legendi Bajage i Instruktora. Multitalentirani umjetnik Satori donio je magiju kroz svoj jedinstveni live nastup, satkan od emocija i etno-elektronskog zvuka te izjavio: „U momentu kada stigneš, pomisliš – DA, OVO JE ŽIVOT! Samo na Balkanu se može vidjeti takvo kolektivno plesanje i uživanje u muzici“. Planetarno popularni producentski trojac Meduza, apsolutno oduševljeni lokacijom festivala, premijerno su te večeri predstavili jadranskoj obali svoj specifičan „Meduza sound“.

sdf

Druge festivalske večeri, Maceo Plex potpuno je očarao publiku festivala, počastivši ih nevjerojatnim setom u kojem je premijerno zavrtio pjesme s novog albuma, dok je vrhunac nastupa bilo je izvođenje njegovog remiksa klasika „Insomnia“ grupe Faithless. Regionalno popularni trap dvojac Fox i Surreal sjajno raspoloženje prenijeli su na pozornicu, dok je cijela Buljarica bila na nogama uz maestralnog repera Vojka V. Jedna od najvećih DJ-ica ovih prostora, Tijana T je svojim moćnim techno setom zaokružila program. Svoje impresije o festivalu podjelila je ovim riječima: „Jedan od najmagičnijih trenutaka i najbolji set u mom DJ životu dogodio se upravo na Sea Dance festivalu i drago mi je da sam ponovo ovdje, jer se moćna priroda predivne crnogorske obale sinkronizirala s muzikom i donijela tu magiju”.

Posljednje festivalske večeri, majstori melodičnog techno zvuka, fantastični talijanski dvojac Tale Of Us priredili su publici jedinstveno glazbeno iskustvo, duboko protkano emocijom. Nakon njih, dugo očekivani velikan elektronske scene, Boris Brejcha, utemeljitelj high tech minimal techna i jedan od apsolutnih miljenika klupske publike briljirao je na glavnoj festivalskoj sceni i fanovima pružio nevjerojatnu energiju za ples! Balkanska trap kraljica Senidah, ponovo je svojim pjesmama ujedinila regiju i pokazala svu svoju hrabrost i autentičnost te izjavila: „Kao i pretprošle godine i ove godine ste mi uzeli dušu, moja duša ostaje s vama, ja se nadam da ćete me zvati ponovo sljedeće godine“. Jedna od najbrže rastućih zvijezda današnjice, hitmejker Topic još jednom je pokazao zašto surađuje s najvećim pop zvijezdama i stvara hitove koji prelaze pola milijarde pregleda na video i streaming servisima, dok je čast da zatvori Sea Dance u ranim jutarnjim satima pripalo karizmatičnoj Ann Clue.

Sea Dance pokrenuo kampanju za cijepljenje mladih

Ujedinjeni festivali Crne Gore, koje predvode Sea Dance, Lake Fest, Bedem Fest i Podgorica Film Festival, pokrenuli su početkom kolovoza nacionalnu kampanju za cijepljenje, čiji su fokus mladi. U sklopu kampanje „Neću više“ Sea Dance je poklonio 1.000 ulaznica za otvaranje festivala medicinskim radnicima, u znak zahvalnosti za njihovu požrtvovanost javnom zdravlju, kao i mladima koji su se cijepili u periodu od 18. do 25. kolovoza na punktovima širom Crne Gore.

Neizostavni dio festivala – društveni aktivizam

U fokusu ovogodišnje zone društvenog aktivizma na Sea Dance festivalu bila je ekološka misija za očuvanje i zaštitu naše planete i cjelokupnog života na njoj. Posjetitelji festivala imali su priliku kroz raznovrsne sadržaje na Eko zoni sudjelovati u nekoliko kampanja i akcija. Tako je Recan fondacija realizirala dva projekta: „Pixelata“ – stvaranje velikog murala od limenki, koji je svojevrsno umjetničko djelo, jedinstven spoj umjetnosti i reciklaže, i „VulCan machine“ - mašina za topljenje limenki, uz pomoć koje se na licu mjesta topio aluminijum od limenki i ulijevao u raznovrsne kalupe, stvarajući nove predmete kao krajnji produkt. Povodom jubileja – 30 godina od donošenja Deklaracije o proglašenju Crne Gore za ekološku državu, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je u sklopu kampanje pod nazivom „Svaki LIST svaka KAP”, sudjelovalo na Sea Dance festivalu.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici