Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Zagreb Jazz Festival zaključio je pijanist Dan Tepfer koncertom u Maloj dvorani Lisinskog u utorak 9.11., na kojem je izveo Bachove Goldbergove varijacije, koje i dan danas predstavljaju nepresušni izvor nadahnuća za brojne glazbenike.

Tepfer je inače nastupio prije cca 2 mjeseca na jazz festivalu u Puli s triom, a ovo mu je prvi nastup u Zagrebu. Izbor Goldbergovih varijacija nije neobičan kad se uzme u obzir da je Tepfer klasično obrazovan pijanist, koji je tek naknadno došao do jazza. Prije početka koncerta održao je kratki uvodni govor u kojem je opisao svoju očaranost Bachovim opusom i Goldbergovim varijacijama, koje su po svojoj strukturi izuzetno moderno djelo, usporedivo s jazzom, jer kao što je Tepfer rekao, jazzeri isto počinju melodijskom temom na koju zatim improviziraju, rade varijacije, da bi joj se na kraju opet vratili – baš kao u Golbergovim varijacijama. Tepfer je spomenuo da je Bach u svoje doba bio poznat kao sjajan improvizator i da je publika znala daleko putovati da bi uživo čuli njegove improvizacije. Prema Tepferu, Bach je svojevrsni prethodnik jazz glazbenika, što ima smisla.

dan tepfer

Nakon kratkog uvoda Tepfer je sjeo za klavir i poveo publiku na hipnotičko putovanje kroz Goldbergove varijacije. Fascinirala je Tepferova visoka koncentracija, uživljenost i snažan emotivni naboj – bilo je sasvim očito koliko je povezan s ovim Bachovim djelom i koliko se unosi u svaku notu. U zanosu je i povremeno zapjevao. Bila je to prava tour de force izvedba, nadahnuta, energična i emotivna. Gdje se točno nalazi na žanrovskoj skali između jazza i klasike? Nije previše bitno niti relevantno za umjetnički doživljaj, a u Bachovom slučaju jedno ionako ne isključuje drugo, originalno djelo već sadrži otvorenost i podatnost bezbrojnim varijacijama i improvizacijama, a to možemo nazvati jazzom ili kako god želimo.

Nažalost, publika je bila malobrojna i ne baš uzorna – iako je organizator koncerta na početku zamolio publiku za tišinu i suzdržavanje od mobitela i blicanja, pojedinci su to kršili, pa je bilo svega, blicanja flešom, zvonjave mobitela (!), zveketanja masivnim nakitom tijekom izlaska iz dvorane, cupkanja na štiklama... što je Dan Tepfer sve popratio strogim pogledom i prestao svirati dok dame nisu završile sa svojim zvučnim performansima. Šteta da je ovako izuzetnom koncertu svjedočila tako malobrojna publika - među kojom su očito bili i pojedinci koji su zalutali i koji nemaju baš poštovanja prema glazbi.

Srećom, većina je znala prepoznati izuzetan glazbeni dar koji smo dobili tu večer, pa je Tepfer na kraju nagrađen burnim pljeskom, pa se vratio na bis na kojem je izveo, na klaviru i vokalno, Gershwinovu „Summertime“, i to u duhu Bachovih varijacija, prilično transformirajući originalnu melodiju.

Tepferov nastup bio je pravi doživljaj za glazbene šmekere i usprkos sabotaži pojedinih dama iz publike ljepota glazbe je nadvladala.