Festivali

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Jedan od najiščekivanijih nastupa prvog dana slavljeničkog petnaestog po redu INmusic festivala započeo je prema rasporedu u 20:45.

Britanski rock velikani otvorili su svoj nastup jako, s Colossus, kao što to inače biva na njihovim festivalskim nastupima. Iskusan je to bend s gomilom utakmica u nogama čiji članovi svi do jednog apsolutno vladaju stageom. Od samog su se početka postavili izuzetno energično te razbacali mnogobrojnu publiku. Joe je već tijekom prve stvari naredio da se publika razdvoji na dva dijela duž žute linije, motivirao "građane i uzvanike" da se pripreme na sudare i ljubav. Publika je vibru prihvatila s oduševljenjem i na divljanje pri finalu Colossusa bacala toalet papir i čaše s napicima u vis.

theidles

Dečki su nastavili s novom uspješnicom "Car Crash". Fantastična je to stvar koja i slušatelju doslovno budi biološki nagon da mlati glavom u ritmu. Uslijedila je Mr. Motivator tijekom koje se publika nastavljala zabijati jedni u druge prema Joeovom naređenju, a dečki su prašili divljim ritmovima. Joe se obratio publici rekavši da ćemo u idućih sat vremena naučiti da je "ovo iskustvo poput braka iz ljubavi ne iz pogodnosti" te pozvao nazočne na ples uz taktove hita Mother s njihovog prvijenca "Brutality". Publika je pjevala uz instrumental fenomenalnih glazbenika predvođenih frontmenom i pol glavom i stavom Joeom Talbotom. Nastavili su sve jače i jače s "Faith in the city" te "Divide and conquer" na kojij se Talbot razbacao, a gitarist Lee Kierman ostao zadužen za mikrofon te urlanjem razbacao publiku. Na kraju stvari je Joe bacio pokvareni mikrofon u oduševljenu publiku i sljedeću stvar posvetio svim ljubavnicima.

Dečki su počeli smirivati strasti s "The Beachland Ballroom". Majstorije Jona Beavisa na bubnjevima nastavili su se moćnom "Never fight a man with a perm" tijekom koje je Joe ponovo razdvojio publiku ovaj put u smjeru suprotnom od pozornice uz uzvik "Želite li ljubav? Onda je i dajte!". Pjesmu su odmah pretočili u "Crawl!" - još jednan hit s izvrsnog novog albuma "CRAWLER" nakon koje se Joe ponovo zahvalio na hrvatskom. Uslijedio je "1049 Gotho" s debitantskog "Brutalism". Novo smirenje strasti donijela je "When the lights come on" na kojoj je publika pomogla držati ritam Marku Bowenu.

id

Tempo Jaruna se ponovo nabio narednom "The Wheel" na koju su se nazočni ponovo razbacali. Idlesi su nemilosrdno nastavili s novom stvarčugom socijalne tematike i moćne poruke "Television".

Nakon gromoglasnog aplauza Lee i Mark su nas uveli u "A Hymn" - stvarčugu u kojoj briljira svaki član benda ponaosob pri ĉijem je završetku publika ponovo ispratila Beavisov bubanj i iz koje su dečki odmah prešli u "War" - novu stvar ponovo jake poruke u kojoj je Beavis prijelazima na bubnjevima pokazao svo umijeće i virtuoznost svog sviranja te još jednom dokazao ono što tvrdi svaki audiofil - bubanj je instrument, a ne "samo udaraljka".

id

Joe je ponovo zahvalio na domaćem jeziku i uzeo pauzu da se dečki okrijepe i zahvalio Zagrebu te "I'm Scum'" najavio pitanjem "Ima li ološi u publici?", što je izazvao opću pomutnju među fanovima u najpozitivnijem kontekstu. Joe je spustio sve nazočne uključujući svoje kolege iz benda, a one koji ne mogu čučnuti zamolio da ponavljaju za njim ritmični usklik "j*** kraljicu!" te iskomentirao da se sada osjeća kao da je kod kuće. Na prvu dobu cijeli je Jarun i bend skočio u vis i atmosfera je ponovo skočila u nebesa. Joe je rekao da su došli ovdje stvarati nove ideje zajedno s nama i uz našu pomoć. Nastavio je da dok su oni sretni da su plaćeni da putuju svijetom, neki su prognani iz svojih domova. "Danny Nedelko" najavio je porukom "živjeli migranti i živio Danny Nedelko!" uz prikladnu izmjenu teksta "my blood brother is Croatian". Pri završetku kompozicije Joe je poručio "Uspjelicsmo, Zagrebe", a Lee se popeo na ogradu i bacio u razdraganu publiku. Joe se zahvalio Hinesima i publici te je bend zadao još jedan opaki šamar pjesmom "Rottweiler" koja je kulminirala dinamičkim stankama dok je Lee predstavio bend, a Joe je lupao bubanj s Beavisom. Lee nam se svima zahvalio na dolasku i dečki su priveli ovaj fenomenalan doživljaj kraju.

id

Za kraj se zaista nema što drugo reći osim da je fantastičan osjećaj doživjeti ovoliku količinu energije koja naprosto tjera na gibanje svakog mišića koji slušatelj ima u svom tijelu. Koncert je bio maestralan, nabijen moćnim porukama, izmiješanim emocijama, žestok, silan i dostojan svake riječi hvale koja je adresirana na Idlese.

Setlista
1. Colossus
2. Car Crash
3. Mr Motivator
4. Grounds
5. Mother
6. Faith in the city
7. Divide and conquer
8. Never fight a man with a perm
9. Crawl!
10. 1049 Gotho
11. When The Lights Come On
12. Television
13. A Hymn
14. War
15. I'm scum
16. Danny Nedelko
17. Rottweiler

IzvještajiNovigrad je postao dom bluesa


Konstrakta u Zagrebu


Kids form the sky u Močvari


Dark alternativa u Boogaloou


Prepuna pulska Arena ispratila odlazak velikana


Artistični Urban sa svojom četvorkom popunio pulski Kaštel


Zatvoren je INmusic #15


INmusic festival - dan 3.


Drugi dan INmusic festivala


Otvoren je jubilarni 15. INmusic festival


Vlajternativni dokumentarac prikazan u Zadru


Rival Sons - rock je živ i diše punim plućima


Kasabian kao šlag na tortu jubilarnog INmusica


Nick Cave And The Bad Seeds na INmusicu


Njihovo veličanstvo The Killers


Deftones na INmusicu


Malady Lane prekratko, ali odlično


Gogol Bordello razvalili Main Stage


Royal Blood nastupili na main stageu


fenomenalni rastur World Stagea u ranovečernjim satima