Festivali
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Drugu večer INmusica u udarnom terminu na Main Stageu održao se koncert Nicka Cavea. Nije Cave bio samo nositelj drugoga dana ovoga festivala, već i najveća zvijezda #15 INmusica. Tijekom godina INmusica Nick Cave je ovdje nastupio čak tri puta: 2008. 2011. i 2018. te svaki puta upriličio pravi spektakl. Ove godine nastupio je u sklopu ljetne turneje kojom obilježava 30 godina svoje izuzetno bogate karijere tijekom koje je, samo sa Seedsima, objavio čak 17 albuma.

Tko je Nick Cave, pretpostavljam da nikome nije potrebno posebno objašnjavati. Dovoljno je reći da se njegovim imenom i prezimenom najbolje obuhvaća sveukupna personifikacija glazbene i književne umjetnosti te da je slojevit umjetnik, neponovljive karizmatične osobnosti. A takav je ukratko i na živim nastupima U svim kombinacijama pratećih glazbenika (The Bad Seeds, Grinderman ili s Warenom Ellisom) okružen je s vrhunskim umjetnicima svojih instrumenata te je tako svaki njegov koncert nesvakidašnji događaj.

nc

Jučerašnji nastup bio je podijeljen u nekoliko etapa tijekom kojih su se izmjenjivali setovi pjesama širokoga raspona od neizmjerne čak i psihodelične žestine do nježnih iskri najdubljih emocija, a nerijetko bi se čak i takve, naizgled nespojive, dijametralne suprotnosti skladno sljubile u podužoj izvedbu neke pjesme. Koncert je otvorio silovito, na najbolji način pjesmom „Get Ready For Your Love“, a već na drugoj „There She Goes“ počeo se približavati prvim redovima publike, rukovati se sa sretnicima u prvim redovima te se rukama oslanjati o njih ili im u lice izvikivati svoje nevjerojatne stihove. Neka nadobudna djevojka iz prvoga reda ponudila mu je da joj potpiše neku svoju knjigu, na što je on samo odmahnuo rukom, jer tko bi za to u ovim trenutcima imao vremena. „Thank you, Zagreb! I wanna tell you about the girl…“, rekao je Nick te krenuo s još jednom nevjerojatnom pjesmom „From Here To Eternity“, snažnom, emotivnom i kaotičnom, a potom je iduću pjesmu posvetio djeci, sjeo za klavir i počeo svirati „O Children“. Prateći vokali su bili fantastični, Ellisova violina neopisiva, izmjene dinamike i Nickova interpretacija potpuno uživljena. „All right, that's for Kelly and the husband…“, počeo je najavljivati iduću pjesmu „Jubilee Street“ a onda je netko ponosno povikao za sebe da je Australac, na što je Nick rekao da nema mjesta na svijetu na kojemu ne nađeš j**enog Australca i poručio nam da ga prebijemo, što je baš nasmijalo publiku. Sjeo je za klavir, počeo svirati, gitarist je nježno prebirao po svom instrumentu, dok je basist podebljavao sound, a zatim je Nick ustao jer je krenula nadogradnja pjesme bubnjem, klavijaturama i ostalim instrumentima. Pred sam kraj, pjesma je doživjela pravu kulminaciju i postala totalno uživljen vatromet emocija, a publika je na to uzvratila gromoglasnim uzvicima oduševljenja. Nick je opet rekao ono „Thank you, Zagreb“ i najavio „Bright Horses“, iduću pjesmu nebeske atmosfere.

wl

Malo se obrisao ručnikom, jer nije lako biti gospodin u odijelu s hlačama ispeglanim na crtu na temperaturi od gotovo 30 stupnjeva te je najavio pjesmu "I Need You", pjesmu s njegova albuma „Skeleton Tree“ posvećenu njegovom preminulom sinu Arthuru. Sjedio je za klavirom potpuno sam, kao u nekom transu, a onaj dio „just breathe“ ga je doslovce rasplakao, na što je uslijedila topla podrška publike. pljeskom ponovno dala podršku. Zaključio je da je poprilično vruće, nakašljao se pitao „Are you ready?“ i poželio krenuti s novom pjesmom u kojoj se Warren nešto zakašljao pa je dva puta morao odbrojavati, a onda je krenula "Waiting For You" u kojoj Warren Cavov klavir nadopunjavao nekim malim sintesajzerom. vrijeme se ostatak benda malo odmorio. Na kraju pjesme ponovno se zahvalio oduševljenom Zagrebu, a onda je krenuo "Carnage", snažna emotivna izvedba još jedne prelijepe pjesme tijekom koje se vratio na pozornicu cijeli bend.

nick

„Tupelo“ je ponovno izveden nevjerojatno žestoko, a Waren je svoju električnu violinu udarao prstima kao gitaru. Tijekom pjesme Cave je ponovno ušao u prve redove publike koja ga je sada pridržavala za noge i ponavljala za njim „yeah, yeah, yeah“, „cry cry, cry“ i „just breath, breath, breath“. Atmosfera je postala neopisivo prisna, a Cave je dokazao koliko je karizmatičan te kako suvereno vlada scenom. Uz pjesmu „Red Right Hand“ pozornica je bila osvijetljena plavim reflektorom, a veliki video zidovi sa strane pozornice projicirali su sliku u crvenim tonovima. Tijekom izvedbe još jedne nevjerojatno dobre Caveove stvar, rukovao se s djevojkom iz prvog reda, ali nije propustio rastur po klaviru pa ponovno smiriti pjesmu, navući publiku da pjeva „la la la“ i tako sve do onog završnog udarca u zvona tona „B“.

nc

Silovita je bila i izvedba pjesme "Mercy Seat“, koja je krenula s akustičnom gitarom, da bi kod onog dijela „And I'm not afraid to DIE“ krenuo cijeli bend. Uslijedilo je još nekoliko nježnih pjesama, pa i poneka brza. U jednom trenutku je malo i stišavao publiku, a onda se u 0:20 zahvalio Zagrebu, Bad Seedsima i svakome te završio sa službenim dijelom koncerta.

Ali, naravno da su izašli na bis. Kao prvu pjesmu je odsvirao samostalno „Into My Arms“ koju je publika unisono pjevala. Na dijelu pjesme „I believe in love“ je ponovno zasuzio, svirao, ali od emocija nije mogao pjevati, ali je nakon podrške iz publike nastavio. Zahvalio se Zagrebu i odsvirali su žestoki „VorteX“ te najavio kraj sa „Ghosteenn Speaks“. Ponovno je prve redove držao za ruke, cijeli bend se popeo na prednji dio pozornice i pjevao, a na kraju je, uz velike zahvale, završio koncert u 0:40.

nc

Da, bio je to još jedan nezaboravan koncert Nicka Cavea kojim je ovaj veliki izvođač dokazao da živi za umjetnost, svoju publiku i ponajviše zbog podrške te iste publike. Obećao je da će nam ponovno doći. Nadamo se da će obećanje ispuniti i ostvariti što prije.

Preostale fotografije s koncerta pogledaj OVDJE.

Setlista

1. Get Ready for Love
2. There She Goes, My Beautiful World
3. From Her to Eternity
4. O Children
5. Jubilee Street
6. Bright Horses
7. I Need You
8. Waiting for You
9. Carnage (Nick Cave & Warren Ellis cover)
10. Tupelo
11. Red Right Hand
12. The Mercy Seat
13. The Ship Song
14. Higgs Boson Blues
15. City of Refuge
16. White Elephant (Nick Cave & Warren Ellis cover)

Bis
17. Into My Arms
18. Vortex
19. Rings of Saturn
20. Ghosteen Speaks

IzvještajiNovigrad je postao dom bluesa


Konstrakta u Zagrebu


Kids form the sky u Močvari


Dark alternativa u Boogaloou


Prepuna pulska Arena ispratila odlazak velikana


Artistični Urban sa svojom četvorkom popunio pulski Kaštel


Zatvoren je INmusic #15


INmusic festival - dan 3.


Drugi dan INmusic festivala


Otvoren je jubilarni 15. INmusic festival


Vlajternativni dokumentarac prikazan u Zadru


Rival Sons - rock je živ i diše punim plućima


Kasabian kao šlag na tortu jubilarnog INmusica


Nick Cave And The Bad Seeds na INmusicu


Njihovo veličanstvo The Killers


Deftones na INmusicu


Malady Lane prekratko, ali odlično


Gogol Bordello razvalili Main Stage


Royal Blood nastupili na main stageu


fenomenalni rastur World Stagea u ranovečernjim satima