Festivali

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Kalifornijski grad Sacramento poznat je po najmanje dvije grupe "kraljeva" koje su darovali svijetu. Jedni su košarkaška momčad "Kingsi", a drugi su definitivno kraljevi alternativne metal scene Deftones. Kvintet predvođen Chinom Morenom - frontmenom izuzetnih vokalnih sposobnosti koje variraju od nježnih pjevnih dionica pa sve do grubih "screamova" osnovan je sada već davne 1988. godine, a trenutnu postavu uz Morena čine originalni gitarist Stephen Carpenter i bubnjar Abe Cunningham te klavijaturist ujedno zadužen i za elektronske efekte Frank Delgado dok su najdublje frekvencije posao pridruženog člana Freda Sablana. Od izlaska njihovog albuma prvijenca prošlo je preko četvrt stoljeća, a danas, osam albuma kasnije, održali su dugoočekivani koncert na najvećem hrvatskom open air festivalu u sklopu odgođene promidžbe njihovog novog albuma "Ohms".

def

Koncert je započeo točno u 23:15 uz glasne, duboke frekvencije kakve možemo čuti na stvari "Pompeji" koje nas uvele u "Genesis" - stvarčugu i hit s aktualnog albuma. Nakon zahvale na uzavrelom prijemu, odmah su prešli na "Rocket Skates" - klasik brzog tempa na koji je publika dodatno podivljala. Oduševljenje činjenicom da ispred njih stoje i izvode kalifornijski velikani publika je, osim aktivnim sudjelovanjem u ama baš svakoj pjesmi, pokazivala glasnim klicanjem: "CHINO! CHINO!..." Na sljedećem masivnom hitu "Be Quiet And Drive" s dvadeset i pet godina starog albuma "Around The Fur" publika je započela prvi moshpit. Očekivano, euforija se nastavila već prvim taktovima hita "My Own Summer" na kojoj su Deftonesi mogli osjetiti grmljavinu publike koja je kulminirala na refrenu. Naredna "Tempest" donijela nam je dinamičku eksploziju moćnim crescendom pod dirigentskom palicom maestralnog bubnjara Abea Cunninghama. Osim same izvedbe sljedeće pjesme "Swerve City" zanimljiva je bila intervencija tehničara (ako sam dobro čuo, momka imena Craig) koji je spasio kaos oko Jackmanove opreme na pozornici uzrokovanog Chinovom posve opravdanim divljanjem po bini. Po završetku stvari, Chino je dohvatio gitaru i obratio se publici riječima: "Hvala vam na dolasku! Prekrasno je vidjeti sva ova lica.", predstavio bend te najavio "Digital Bath" u kojoj je preuzeo ulogu glavne gitare. Malo je reći da je publika na svakoj pjesmi bila maksimalno involvirana i u apsolutnoj ekstazi. Stvar se instantno pretočila u "Around The Fur" koja je ponovo izazvala nemir u publici i potrebu za skakanjem u ritmu. Moreno je publiku natjerao na kružni moshpit koji su mnogi, vjerujem, jedva dočekali. Veliku ulogu u cjelokupnom doživljaju igrao je videozid u pozadini pozornice koji je pomno pratio setlistu benda i bogatio ju motivima albuma s kojih se nalaze ili vizualima koji potkrepljuju Morenove stihove. Nakon "You've Seen The Butcher" na kojoj je Chino ponovo Jackmanu pomogao izvršiti gitarističke dužnosti Delgado je ponovo bacio trzalicu u publiku. Uslijedio je "Sextape" u nježnijoj, emotivnoj izvedbi, a u "Diamond Eyes" uveli su nas vizualni efekti sanjivih dijamanata koji su poput zvijezda osvijetlili pozornicu iz pozadine. Publika je pomogla Cunninghamu držati ritam pljeskom, a na samom završetku Chino je izvukao scream iz najdubljih dubina duše.

def

Moreno je konstatirao kako je iznenađen energijom festivalske publike u ovako "kasne sate" i dodao kako je pohvalno da ne gledamo Netflix kod kuće već da idemo po koncertima. Pitao je nazočne jesu li dobro raspoloženi i dodao da po treći put moli za Jägermeister (ali da će se zadovoljiti pivom). Organizacija mu je donijela Medvedgradov Hendrix, a publika mu je skandirala da popije bocu na iskap na što je Chino odgovorio: "Ljudi, ne mogu ovoliko eksati, jeste li ludi?". Uslijedilo je mini-natjecanje u ispijanju pive među članovima benda. Nakon što se okrijepio, Moreno je jednom po jednom kolegi donio bocu. Zadatak je svima bio jasan - moraju otpiti što više u jednom pokušaju. Laskavi titulu pobjednika ispijanja prehrambenih proizvoda zagrebačke pivnice Medvedgrad odnio je Lance Jackman kojem je u čast Chino otpjevao Queenov hit "We Are The Champions" te na gitari započeo sljedeću pjesmu "Rosemary" vrativši se u koncertnu atmosferu. Završetak ove stvari obilježio je još jedan dražesno trenutak. Naime, netko iz publike donio je Chinu dugoočekivani Jägermeister, ali i plišanu sovu koju je Chino opisao kao "radost koju nije očekivao, ali je na njoj zahvalan" te popio Jäger sa svojim pokroviteljima.

defU apsolutni hit "Change" s albuma "White Pomy" uvela nas je poruka "You are leaving!" popraćena uvodnim tonovima na gitari koje je ponovo odsvirao Chino. Regularni dio nastupa Deftonesi su zaključili naslovnom pjesmom s aktualnog albuma "Ohms" na završetku koje je Chino teatralno vrtio mikrofon poput lasa.

Jasno je bilo da će se Deftonesi vratiti na bis, što zbog dogovorene satnice, što zbog atmosfere koja je odavno prešla onaj hipotetski "rub" usijanja. Prvi se vratio basist Fred Sablan te smo dočekali predzadnju stvar "Lotion" u mraku do prvog udarnog dijela. Chino je još jednom napomenuo kako je oduševljen publikom i mladim ljudima koji se u istoj nalaze, a posljednju stvar "7 Words" posvetio je fanovima koji su s bendom od samih početaka. Koncert je završio kako je započeo, apsolutno senzacionalno. I publika i bend su bili u ekstazi, Chino se zahvalio Zagrebu na fantastičnoj atmosferi, Fred je pobacao još nekoliko trzalica u publiku, a Cunningham četiri palice. Dečki su se još jednom vratili s molbom za osiguranje da još jednu palicu odnesu odabraniku iz prvog reda koji nije uspio uhvatiti onu namijenjenu njemu.

def

Koncert je bio fantastičan unatoč činjenici da su na prve tri pjesme postojale izvjesne teškoće sa zvukom koje su kasnije bile otklonjene. Po završetku ove žestoke poslastice američkih velikana, ljudi su ostali tražiti neki od izgubljenih suvenira s pozornice u nadi da će ih ponijeti svojim kućama kao uspomenu na ovaj spektakl.

Sve fotografije s nastupa Deftonesa pogledajte OVDJE.

Setlista

1. Genesis
2. Rocket Skates
3. Be Quiet And Drive
4. My Own Summer
5. Tempest
6. Swerve City
7. Digital Bath
8. Lifter
9. Around The Fur
10. You've Seen The Butcher
10. Sextape
11. Diamond eyes
12. Rosemary
13. Bloody Cape
14. Change
15. Ohms
BIS:
16. Lotion
17. 7 words

IzvještajiNovigrad je postao dom bluesa


Konstrakta u Zagrebu


Kids form the sky u Močvari


Dark alternativa u Boogaloou


Prepuna pulska Arena ispratila odlazak velikana


Artistični Urban sa svojom četvorkom popunio pulski Kaštel


Zatvoren je INmusic #15


INmusic festival - dan 3.


Drugi dan INmusic festivala


Otvoren je jubilarni 15. INmusic festival


Vlajternativni dokumentarac prikazan u Zadru


Rival Sons - rock je živ i diše punim plućima


Kasabian kao šlag na tortu jubilarnog INmusica


Nick Cave And The Bad Seeds na INmusicu


Njihovo veličanstvo The Killers


Deftones na INmusicu


Malady Lane prekratko, ali odlično


Gogol Bordello razvalili Main Stage


Royal Blood nastupili na main stageu


fenomenalni rastur World Stagea u ranovečernjim satima