Festivali

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Drugi dan Rock Massacre festivala u zagrebačkom Hard Placeu je bio rezerviran za metal, odnosno za tribute bandove velikih metal bandova.

Ovogodišnji izbor organizatora je pao na talijanske Hellion aka W.A.S.P. tribute, te domaće snage, Inciter koji su svima jako dobro poznati osim kao odličan autorski band, isto tako i Metallica tribute.

I već je od starta bilo jasno po zagužvanom Hard Placeu da ako bi gledali koji dan je „pobjednik“ festivala, to je svakako subota.

Svirku je otvorio Hellion, i već su svirali kad sam uletio u klub, te sam na vlastito iznenađenje ustanovio da je Blackie Lawless, zapravo „Blackieica“, tj. ženski vokal.

No, to zapravo nije imalo veze jer je vokalno poprilično slično zvučala. I vizualno je Hellion dao truda da čim vjernije odrade tribute, pa je tako i stalak za mikrofon bio replika originalnog Blackievog „kosturskog“ stalka.

Svirka je bila solidna, odradili su dosta manje poznatih ali i najpoznatijih pjesama poput L.O.V.E. Machine, Animal (Fuck Like A Beast), Wild Child i mnoge druge, a za kraj je tu svoje mjesto našla i I Wanna Be Somebody.
E sad, ukupan dojam je dobar, ocjena 3, neka „zlatna sredina“. Zašto?

Iako se mnogi možda neće samnom složiti, Hellion je imao popriličan broj gafova i propusta tijekom svoje svirke, i tu se NE referiram na tehničke probleme koji se mogu svima desiti, i koji su se na kraju krajeva otklonili. Tu prije svega mislim da njihovu svirku, koja se na momente prebolno raspadala.
Bubnjar je izlazio iz ritma, ubrzavao gdje je trebao držati ujednačen tempo i usporavao gdje je trebao biti brži,da ne spominjem i raspadanje, te povremeni izraz lica „gdje sam i što to točno moram raditi“. Solo gitarist je možda bio i najsvjetlija „komponenta“ banda, iako je i on imao svojih „prtljanja“ po žicama i zeznuo je par solo dionica na određenim pjesmama, a to mu se kao poprilično bitnom članu tribute banda, jednostavno nije smjelo desiti.

IMG 20240420 225927

Basistica je bila ok, ali ništa više od toga. Kao, bila je back vokal, ali moram priznati da je nisam uspio čuti tijekom pjesama. I radi prije spomenutih tehničkih problema, na par pjesama je bas jednostavno „umro“.

I tu sad dolazim do „Blackieice“. Kao što sam rekao, vokalno je poprilično slično zvučala. Ali, to je uglavnom bilo to. Na nekim pjesmama je gutala riječi, iako je i solidno dobro animirala sve prisutne, i djelovala je možda i pomalo „zastrašujuće“, no možda i na momente malo apsurdno. Again, zašto? Elaborirati ću...

Ona je trebala biti ritam gitara. Naglasak na TREBALA. Jer ono što sam vidio je bilo čak ne ni tužno, nego otužno. Par hvatova i to je to, a gitara se nije van ni čula, tako da je cijelom zvuku banda zapravo falio zvuk ritam gitare. To je više bilo glumatanje nego sviranje, i iako je po samoj definiciji tribute svojevrsni „fake“, ovo je bilo „fejkanje fejka“, a to je fakat tužno.

Odradili su svoj set, ok, zagrijali ekipu i to je to. Ni manje, ni više.

I kao što sam ranije napisao, to je moje osobno viđenje njihove svirke, i vjerujem da se neki, ako ne i mnogi, neće s njime složiti. Nije da me to previše dira.

IMG 20240421 003721

I tako je došlo vrijeme za, bez imalo pretjerivanja, iako definitivno subjektivno, zvijezde večeri, a i cijelog festivala. Iako sam to znao unaprijed, jer sam ih gledao puno previše puta da ne bi znao što nas sve očekuje. Da, Inciteri se penju na stage i kreću opako i ultraturbomegagigagetei nabrijano. Očekivano, naravno.

Hard Place je već sad bio definitivno gužvovit, a pogotovo usijan. Više nitko nije bio miran, skupa samnom.

Inciteri, tehnički, svirački i energetski, dijametralno suprotni svojim prethodnicima. Grešaka nije bilo, ili ih ja nisam uspio „uslušiti“, predaha isto nije bilo, u niti jednom obliku. Samo su rafalno ispaljivali jednu legendarnu za drugom. Što reći osim da je metal, pravi tribute metal tresao same temelje Hard Placea.

IMG 20240421 003800

Kad ti band, bilo koji band, ispali takvu navalu energije, bila ona autorska ili „coveraška“, publika ne može ostati mirna na to i ignorirati. To je bilo i vidljivo, odmah i skoro na svakoj pjesmi. Od headbanganja, mosh pita i poganja do generalnog općenarodnog kaosa te krša i loma. U onom pozitivnom smislu, naravno.

Inciteri su kao i svaki put napravili presjek pjesama sa više-manje svih albuma Metallice, tako da je tu bilo od No Remorse, Seek And Destroy, Sanitarium, For Whom The Bell Tolls, Enter Sandman, Creeping Death pa sve do Lux Aeterna sa posljednjeg albuma.

IMG 20240421 003809

U svojih cca. dva sata svirke ako računamo i kratki bis, ispucali su vagone energije, sve je bilo točno, žestoko i čvrsto iz bilo kojeg kuta gledano. Oš bubnjarski, gitaristički ili basistički.

Da, definitivno sam subjektivan i pristran, to se vidi iz aviona, ali dečki su to zaslužili i potkrijepili. Odavno. A ovaj put to samo dodatno potvrdili.

Bilo kako bilo, druga večer festivala je „pobjednik“ a ukupni, definitivno Inciter i njihov Metallica tribute.

Tko je propustio, neka žali.

No remorse, no repent
We don't care what it meant
Another day, another death
Another sorrow, another breath
Camaro

IMG 20240421 003855

IMG 20240421 003907

IMG 20240421 010231

IMG 20240421 010723

IMG 20240421 010855

IMG 20240421 010931


Izvještaji$ich+Dvorac u Klubu kulture


Mortal Kombat na kućnom pragu


Rod Stewart u Ljubljani


Zagrebački kultni klub ugostio mlade nade glazbene scene


Još jedna uzbudljiva večer Vrela zvuka: Magalí Sare i Manel Fortia


Gipsy Kings ispunili zagrebačku Arenu latino zvukovima


Galerija fotografija: Foncedalle, GØK2, Host Unknown


Krankšvester tradicionalno odlični u Vintageu


Chris Botti potvrdio svoju veličinu


Valhalla MUF 2024.


Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”