Iz|∠SLUŠATELJA
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

adults onlySvojom mega popularnom uspješnicom "In The Summertime", sastav Mungo Jerry 1970. godine dospio je na vrhove top-ljestvica i doslovno na prepad osvojio planet. A evo što se dogodilo 30 godina kasnije!

Ponajprije i bez obzira, pjesma "In The Summertime" obilježila je 1970. godinu. U eri izuzetnog umjetničkog potencijala, snažnih događaja i nevjerojatnog stvaralačkog naboja, svijet je zaludila ova pjesma. Potom su došle: Baby Jump (1971.), Lady Rose (1971.) Alright, Alright, Alright (1973)., Long Legged Woman Dressed In Black (1974.) i druge pjesme, koje su ipak bile malo "slabije" tj. nisu imale takav uspjeh.

Originalnu postavu benda Mungo Jerry činili su: Ray Dorset (vokali, gitare), Colin Earl (klavir) i Paul King (banjo, jug). Mungo Jerry Hrvatsku je posjetio u svojim zvjezdanim trenucima 1971. godine u sklopu zagrebačkog festivala "Zagreb '70". Drugi puta su pohodili Zagreb 2010. godine u sklopu "Zagrebačkih ljetnih večeri"

Želim ovdje jasno napisati da kada sam prvi puta i čuo i vidio band Mungo Jerry na austrijskoj televiziji, ostao sam osupnut jedinstvenom pojavom Raya Dorseta. Iz moje, ali i one malo starije generacije malo tko nije čuo za sve ove uspješnice benda. S druge pak strane, relativno malo ljudi zna da je osnivač i vođa sastava Mungo Jerry nakon te velike popularnosti benda, sedamdesetih godina prošlog stoljeća jednostavno krenuo dalje i radio je s legendarnim Peterom Greenom (Fleetwood Mac) i Vincentom Craneom (Atomic Rooster, The Crazy World of Arthur Brown i Katmandu), ali i pisao pjesme za Elvisa Presleyja, Dr. Feelgood, Boba Dylana, Eltona Johna i mnoge druge. S druge pak strane, prije nego je krenula priča vezana uz bend Mungo Jerry, Ray je nastupao u istim klubovima kao i, primjerice, Stonesi. A tada, u tim počecima nije bilo ništa čudno i neobično da su se na prvim nastupima benda Mungo Jerry u publici mogli vidjeti glazbenici poput Jimia Hendrixa i Franka Zappe. Konačno, došli su do izražaja 1970. godine nakon nastupa na Hollywood Festival at Newcastle-under-Lyme, Staffordshire 23. svibnja. Bio je to njihov prvi nastup pod imenom Mungo Jerry, a nastupali su uz: Black Sabbath, Traffic, Ginger Baker's Airforce, Grateful Dead (bio je to njihov prvi nastup u Velikoj Britaniji) i Joséa Feliciana. Nastup benda bio je vrlo dobro primljen.

Tijekom godina, desetljeća koja su prolazila, kroz bend je prošao veliki broj glazbenika, a samo je Ray Dorset uvijek bio tu!

Činjenica je da nakon velikog uspjeha, ali i teško ponovljenog i obnovljenog uspjeha "In The Summertime" i ostalih gore navedenih singlova, cijela ta priča polako odlazi u neki povijesni pretinac.

A potom, čak više od trideset godina kasnije, ili točnije 7. travnja 2003. godine Easyplay Records objavljuju album "Adults Only".
Ray Dorset je odlučio priču zaokružiti grupom Mungo Jerry Blues Band. Bend izdaje album "Adults Only" i kreću na svjetsku turneju. Za tu prigodu Rayju se pridružuju basista Colin Hodgkinson (Back Door, Alexis Korner i Whitesnake) i bubnjar Colin Allen (John Mayall, Stone The Crows i Focus).

Ovaj album svojim sadržajem potvrđuje opravdanost baš ovakvog naziva, jer tako nešto do te 2004. godine niste mogli čuti. Ray Dorset izvodi poznate blues standarde, drugima pak daje novi aranžman i snima svoje pjesme. Odlična, provjerena ritam sekcija samo cijeloj ovoj priči daje "to nešto" i sami album dodatnu "podebljavaju" svojom nadahnutom svirkom.

Nakon cijele te prvotne furke, trideset godina kasnije Ray i bend izvode blues na način koji nikako ne treba zanemariti, dapače! U nekim dijelovima kruto i sirovo, u drugim osjećajno i produhovljeno slušajući redom pjesme s albuma, jasno dobivamo porciju bluesa u kome nema nikakvog muljanja, sve nam ide direktno u glavu!

Naravno, svako malo pitao sam se da li je moguć takav preokret, da li stvarno, samo tako glazebnici mogu skakati iz jednog u drugi žanr i pri tome, ha... barem po meni... biti bolji od prethodne priče.

Mungo Jerry Blues Band kroz više od sat vremena vodi nas plavičastim prostranstvom na svoj jedinstveni, vrlo "šturi" i vrlo bogati glazbeni izričaj. Moram priznati da sam od svega najviše fasciniran Rayovom gitarom, koja kroz ponuđene pjesme teče, struji i ječi na svoj eksplicitni način. Naravno, ritam sekcija nije zanemariva, dapače, ubojito precizna, snažna i daje cijeloj ovoj priči neki čudnovati, "šutri" ugođaj. Sve u svemu, ovo je album koji jasno pokazuje kako bend iz hitoidne faze tijekom desteljeća doživljava transformacije i postaje nešto sasvim drugo i drugačije.

I na kraju ove priče i nakon uspješnica Baby Jump (1971.), Lady Rose (1971.) Alright, Alright, Alright (1973.), Long Legged Woman Dressed In Black (1974.), došle su te 2003. godine na red i pjesme poput ovih koje su se našle na albumu "Adults Only" Mungo Jerry Blues Banda.

Popis pjesama:

1. Statesbro' Blues
2. Morning Dew
3. With A Girl Like You
4. Going Down Slow
5. One Bourbon, One Scotch, One Beer
6. I Can't Wait Until Tomorrow
7. She Loves Me Like A Woman
8. We Gotta Get Out O' The Army
9. All I Wanna Do
10. Rock Me Mama
11. St. Pete Florida Blues
12. I Just Can't Say Goodbye
13. Open Up

(Easyplay Records)

Diskografija:
Mungo Jerry – 1970 (No. 14, UK)
Electronically Tested – 1971 (No. 13, UK)
You Don't Have to Be in the Army – 1971
Boot Power – 1972
Long Legged Woman Dressed in Black – 1974
Impala Saga – 1975
Ray Dorset & Mungo Jerry – 1977
Lovin' in the Alleys, Fightin' in the Streets – 1977
Six Aside – 1979
Together Again – 1981
Boogie Up – 1982
Katmandu – A Case for the Blues – 1984 (Mungo Jerry/Peter Green/Vincent Crane)
All the Hits Plus More – 1987 (compilation album)
Snakebite – 1991
Old Shoes New Jeans – 1997
Candy Dreams – 2001
Move On – The Latest and Greatest – 2002 (compilation)
Adults Only – 2003
Naked – From the Heart – 2007
When She Comes, She Runs All Over Me – 2007
Cool Jesus – 2012

UK Singlovi:
"In the Summertime" – 1970 – No.1(released as a 33rpm Dawn Maxi Single, but as a normal Pye 45rpm for jukeboxes – B-Side Mighty Man)
"Baby Jump" – 1971 – No. 1
"Lady Rose" – 1971 – No. 5
"You Don't Have to Be in the Army to Fight in the War" – 1971 – No. 13
"Open Up " – 1972 – No. 21
"Alright, Alright, Alright" – 1973 – No. 3
"Wild Love" – 1973 – No. 32
"Long Legged Woman Dressed in Black" – 1974 – No. 13
"Prospects" – 1985 – No. 35 (as 'Made in England')
"In the Summertime '87" – 1987 – Number 1 (Indie Charts/ as 'Mungo Jerry & Brothers Grimm')
"Support the Toon – It's Your Duty" (EP incl. 'Toon Army') – 1999 – No. 57

Više:
www.mungojerry.com
facebook.com/mungojerryofficial/
https://twitter.com/mungojerryltd
https://www.discogs.com/artist/4944293-Mungo-Jerry-Blues-Band

Yours,
Mladen Lončar - Mike



Izvještaji



Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu