Iz|∠SLUŠATELJA

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Evo ga opet u istoj rubrici i nikako ne bez razloga. Tijekom srpnja prošle godine Garage Records objavljuje mu album "MLB Celebrates 50 Years of Jethro Tull", i to je meni osobno dovoljan razlog da vam dam neke informacije vezane uz ovaj dupli album. Naravno, on je Martin Barre, sada već debelo bivši gitarist Jethro Tull.

Da, to su činjenice, kao i da Martin i Ian više ne komuniciraju, da je sve to zapravo "bivša spika". Od 1969. kada je zamijenio Micka Abrahamsa i uletio u studio snimivši drugi album Tullovaca "Stand Up" i potom sve do prije par godina uz Iana Andersona bio je zaštitni znak benda. Njegova gitara uz Ianovu flautu bili su to "nešto" što su Tullovce činili drugačijim od drugih.

Meni kao debelom fanu Tullovaca tu je svakako bitan još apsolutno specifičan vokal, te sama kompozicija koja je uvijek krasila njihovu složenost i ekspresivnost njihove prezentacijeske forme. A onda je Martin otišao iz benda a Anderson ostao sam, ponovno okupivši nove glazbenike, nastavivši tu priču i odlažući definitivnu smrt Jethro Tull. I bogme nisam uopće mislio da bih mogao o tome pisati baš na ovaj način. Prokleto u meni gori spoznaja koja peče a to je da je sve to posljedica nekog kaprica, kontriranja, da je i ovo izdanje zapravo na neki način nož u leđa ovoj impresivnoj priči oko Tullovaca. Martin je svojom gitarom jednostavno bendu davao tu snagu, razularenost, oštrinu i na neki način kao da je parirao Andersonovim suptilnim skladbama. Sve to bila je poluga koja je desetljećima pokretala Jethro Tull.

Teško da se neću prisjetiti svojih prvih susreta s ovim bendom. Naime, kao četrnaestogodišnji klinac prvi puta sam naletio na njih i "pao na guzicu". Oduzeli su me svojom glazbom a potom kada sam u nekadašnjoj Nami na katu ugledao LP "War Child" i kupio ga. Sljedećih deset dana nisam izlazio iz sobe, jednostavno sam postao dio te "plejke" a o ovome pišem jer me je zapravo "Sealion" podsjetio na to vrijeme. Do 1976. već sam imao njihovih devet albuma i nekako sam se osjećao važno, odraslo i posebno.

No, vratimo se Martinu Barreu, koji je u bendu proveo pune 44 godine, bio je i ostao je jedan od dva najvažnija člana. Na zadnjem koncertu benda u Zagrebu 13. listopada 2018., naravno, nije ga bilo i bez obzira što je zamjena bila OK, Martina kao Iana nitko ne može zamijeniti. I to bi bilo uglavnom to, ali evo što sada možemo čuti na ovom duplom albumu.

Prvi disk prezentira Live at the Factory Underground a bend su: Martin Barre (gitare, mandolina, mandola, flauta i Hammond), Dan Crisp (vokal, gitara), Alan Thomson i John Martyn (bas) i Derby Todd (bubnjevi). Snimke nam donose i pružaju neku novu prezenatcijsku formu glazbe Tullovaca i priznajem, neke pjesme su mi jako dobro sjele, ponajviše "Love Story" i "New day Yesterday"... Morate ih čuti i usporediti da biste saznali gdje je kvaka!

Drugi disk donosi studijske pjesme koje nam predstavljaju back pjevačice Alex Hart i Becca Langford u solo dionicama , potom tu je i Martinov prijatelj iz djetinjstva John Carter, koji pjeva "Waking Edge", te Dan Crisp, koji na drugom disku pjeva "Still Loving You Tonight" i "Slow Marching Band".

"MLB Celebrates 50 Years of Jethro Tull" turneja i album postavljeni su kako bi proslavili Martinovu 50-godišnjicu glazbe i karijere zajedno s Tullovcima i sada kao solo umjetnika. Svi tonski zapisi ponovno su snimljeni, a neki su u potpunosti prearanžirani kako bi dobili potpuno novu i osvježenu formu svih ovih poznatih, klasičnih skladbi Tullovaca.

Dakle, ovaj dupli album ne samo da odražava trenutni program turneje, već sažima jedinstvenu glazbu od 50 godina kako na turnejama, tako i u studiju.

I da zaključim, ako ništa drugo, ovo je poziv da se što prije pođete Martina i bend pogledati i poslušati uživo!

Više o svemu saznajte na:
www.martinbarre.com
Martin Barre Introducing his latest album celebrating 50 years of Jethro Tull:

DISC A - Live At Factory Underground
1. My Sunday Feeling (Live)
2. For A Thousand Mothers (Live)
3. Hymn 43 (Live)
4. Love Story (Live)
5. Sealion (Live)
6. Song for Jeffrey (Live)
7. Back To The Family (Live)
8. Nothing To Say (Live)
9. Hunting Girl (Live)
10. Teacher (Live)
11. Steel Monkey (Live)
12. Nothing Is Easy (Live)
13. New Day Yesterday (Live)

DISC B - Studio Tracks
1. Wond'ring Aloud
2. Someday The Sun Won't Shine
3. Life Is A Long Song
4. Cheap Day Return
5. Under Wraps
6. One White Duck
7. Still Loving You Tonight
8. The Waking Edge
9. Home
10. Locomotive Breath
11. Slow Marching Band

(Garage Records)

Yours,
Mladen Loncar - Mike