Iz|∠SLUŠATELJA
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kada imate 15 godina i slušate "heavy n’ hard" raspaljotku, a onda vam pod iglu stigne album koji vam nudi jednu izvrsnu fuziju jazza, bluesa, soula i funka, samo onako, odjednom ostanete bez teksta.

Definitivno, osim što je glazbena kulisa bila više nego sjajna, sve što je bilo vezano uz ovaj album imalo je težinu i njegov materijal i sadržaj nosio je "strašnu" glazbenu poruku u to vrijeme.

Tada je svoju priču započinjalo Bijelo Dugme, a tri godine ranije osnovana je grupa Time, kako me tadašnja pastirska priča nije previše fascinirala, jer mi je sve to bilo previše "too much" više sam naginjao ovakvoj glazbi koju je nudio album "Majko Zemljo". Naravno, tu je nastupni album grupe Time koji je i dan danas istinski dragulj naše rock scene. Ta progresivna rockerska priča samo se produbila kada je snimljen i objavljen album "Majko Zemljo" koji potpisuje Tihomir Pop Asanović.

Naime, tada sam bio još klinac u razvoju, ali klinac koji je volio slušati ono što drugi baš moje generacije nisu slušali. Nije sad da sam bio nešto posebno, već od svojih vršnjaka, koji su se okidali na bendove: osim obaveznih Beatlesa i Stonesa, tu su bili Slade, Sweet i drugi, a mene su zanimali Queen, Aerosmith, Cream, Fleetwood Mac, Taste, Jefferson Airplane, The Doors, Grateful Dead, Love, Quicksilver Messenger Service, Pink Floyd, Traffic i dr. Naravno, tu je Jimi Hendrix, koji se pokazao ključnim gitarističkim inovatorom u procesu spajanja hard rocka, bluesa, psihodeličnoga rocka, jazza i funka. Sve to imalo je odjeka i na domaću scenu gdje sam tražio ono što je drugačije od drugih.

Moj prvi susret s albumom “Majko Zemljo” bilo je nevjerojatno iskustvo, koje je u mnogo čemu promijenilo moje glazbene interese.

Tihomira Pop Asanovića već sam slušao na prva dva albuma, oba antologijske, kvalitete, grupe Time, a potom je uslijedio album “Majko Zemljo”. Strašna ekipa glazbenika predvođena maestrom Miljenkom Proharskom posebno je imputirala jazz skladbe, koje su pokazivale koliko je bila zapravo efektna i jaka tadašnja jazz scena na ovim prostorima.

Svi okupljeni glazbenici jednostavno su se dali i ta sinergija, energija i međusobni fluid doslovno je postao opipljiv. Sjećam se kao danas, u to vrijeme albumi su se "učili napamet", dok niste znali sve tekstove, prijelaze u pjesmama, dok niste apsolvirali A i B stranu, niste mogli biti dio rockerske spike u gradu. Možda se sve ovo danas nekome čini čudno, ali tako su bile postavljene određene "regule" jer niste mogli biti dio stare ekipe, ako niste preslušali ovaj ili onaj album. S druge pak strane, što klinac tada uopće može kužiti kada sluša takvu glazbu? Malo toga. I što sad? Pa uvijek idem prema onome što me privlači; Majko Zemljo, Balada o lišću, Tema za pop LP, Rokenrol dizajner, Ostavi trag i Telepatija, dok su kompozicije Berlin I i II, one su malo ostale po strani. Trebalo mi je malo vremena da skužim o kakvim se biserima radi.

Danas, s vremenskim odmakom od 49 godina, sa širokim osmjehom na licu decidirano tvrdim da mnogi glazbenici, koji su željeli usvojiti takvu svirku i furku, imali su doista dovoljno vremena istražiti sve te tonove Hammonda, klavira, klavineta i starinskih synthova koje je svirao jedan od najboljih ex-Yu glazbenika crno-bijelih tipki "one & only" Tihomir Pop Asanović.

Na kraju, ako direktor Croatia Recordsa, Želimir Babogredac kaže: Prvi album grupe Time po meni je najbolji album svih vremena naših prostora, to je rock glazba koja je bila desetak godina ispred vremena. Moja digresija na ovu izjavu je sljedeća: samo dvije godine kasnije pridružuje mu se album, sjajna pjesmarica "Majko Zemljo" odličan jazz-rock album s primjesama funka i R'n'B-a koji, zapravo, i ne zahtijeva veliku pažnju ili neko posebno, izvanredno poznavanje jazza kao preduvjeta za uživanje u slušanju i preslušavanju albuma.

Tihomir Pop Asanović priredio nam je istinski glazbeni doživljaj u kome zapravo jedino je važna glazba i glavna ideja da publika, slušatelji, uživaju dok slušaju ovaj album s primjesama funka i R'n'B-a koji ne zahtijeva veliku pažnju ili izvanredno poznavanje jazza kao preduvjeta za uživanje.

Negdje je netko zapisao ili rekao to je jedino prava i jedina zadaća svakog albuma, a na kraju što ispadne - ispadne! Hvala Bogu, ovdje je riječ o čistim namjerama i toj priči jednostavno nema kraja!

Više o svemu potražite na:
en.wikipedia.org/wiki/Tihomir_Pop_Asanović
https://www.facebook.com/tihomirpopasanovic.official/

Sadržaj albuma:

A1 Majko Zemljo (vokali Dado Topić i Janez Bončina) 3:32
A2 Balada o lišću (vokal Dado Topić) 6:06
A3 Berlin I 5:30
A4 Tema za pop LP (vokal Nada Žgur) 3:39

B1 Rokenrol dizajner (vokali Dado Topić i Janez Bončina) 2:56
B2 Ostavi trag ((vokal Josipa Lisac) 4:55
B3 Telepatija ((vokali Nada Žgur, Dado Topić i Doca Marlot) 2:56
B4 Berlin II 4:41

(Croatia Records)

Yours,
Mladen Loncar - Mike

IzvještajiDrago Diklić u Tvornici


Večer sjajnih basista


Davor Križić nastupio u Petom kupeu


Gibonni u Areni - 2. koncert


dram u KSET-u


4head nadmašio očekivanja u Hard Placeu


Partibrejkers nastupili na Riječkoj zvečki


Gibonni održao prvi od dva rođendanska koncerta


Zdenka Kovačiček & Greenhouse Blues Band - Live at Peti Kupe


Unplugged koncert T.B.F.-a u Tvornici


Gorgoroth napravili black metal spektakl u Boogalou


Užarena punk veselica u AKC Attack


Lisica u Lisinskom


AntiValentinovo #8


The Croatian Pink Floyd Show u Boogaloou


Krankšvester pokazali zašto ih i dalje volimo


Kekin Trio u Sax!-u


Žestoki tulumu u Boogaloo


Kandžijina večer u Vintage Industrialu


Lu Jakelić napunila Peti kupe