Iz|∠SLUŠATELJA
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Neke snimke ovog projekta drže se punih 20 godina jer je 6 skladbi snimljeno još 2003. godine u "Pauku" u dvorani Studentskog centra, drugih 6 u VIB-u, 2017. godine, a tri na Live On TV od 2008-2010. Vedran Božić & Rock Mastres ponovo su nam ponudili i otkrili još jedan novi planet, ovaj puta pred nama je "Planet Deep Purple, Live in Concert". To je izdanje kojeg je 27. prosinca prošle godine objavila Croatia Records.

Vedran i bend Rock Masters ft. Ervin Baučić i gosti Live In Concert nude nam svoj novi glazbeni dokument, “Planet Deep Purple (Live in Concert)”. Croatia Records po svom običaju bez velike pompe krajem prošle godine pušta ovo izdanje, koje nam nudi i CD i DVD tako da imamo cjeloviti užitak pratiti zapravo ovu čudesnu kronologiju velikih imena naše rock scene.

Nukleus benda čine Božić, Krkač i Pintarić i to je ekipa koja mnogo toga može odsvirati da vam se smrzne leđna moždina. No, kada je u pitanju glazba Deep Purple to IPAK nije dovoljno i stoga im se na klavijaturama pridružuju Jurica Leikauff i Danko Krznarić, dok je na vokalu Ervin Baučić, ali i njegovi gosti: Richard Black (Shark Island)/ vokal #5,#15 ; Pero Galić (Opća Opasnost) / vokal #15 ; Zvonimir Ćosić (vokal #2), Danko Krznarić (vokal #6, #9, #10, #13); Gordan Penava-Pišta (Hard Time)/ Vokal & Mc #15.

Svi zajedno tijekom vremena nosili su svoju glazbenu karizmu, nosili su određene svoje vizije i spoznaje, koje su na kraju upravo ovakvim izdanjima okrunili i sebe postavili na tronove naše rock scene. To im doista ama baš nitko ne može oduzeti. Povlačiti određene paralele tko je tko na domaćoj rock sceni, teško da je uopće moguće komparirati ili rangirati, no ono što je definitivno točno je da Božić i Krkač svaki na svoj način nosi taj svoj križ. Pintarić, Dokuzović ili Randić svojim baterijama doslovno će vas razvaliti. Svi oni i svaki posebno čine da se baš vi osjećate uzvišeno i posebno! Naime, teško je kada se radi o glazbi Deep Purplea odvajati bilo koji dio benda, sve je posebno, svi su jednako važni, a zajedno doslovno razvaljuju.

Kada se raščlanjuje glazba grupe Deep Purple teško je odvajati bilo koga, ali osim uvijek upečatljive gitare, impresivnih vokala i ubitačne ritam sekcije, naravno da posebno mjesto imaju klavijature, ovaj puta tu su svoju vještinu dostojno pokazali Jurica Leikauff i Danko Krznarić.

Clipboard01 6

15 odabranih stvari grupe Deep Purple nije moglo bez onih najvećih. Danas uzimajući iste, one definitivno spadaju u čistu antologiju. Ovdje i sad želim se vratiti u svoje tinejdžersko doba, kada sam polako ulazio u taj čudesni svijet glazbe, kada sam učio, kada sam po prvi puta u diskaču čuo "Strombringer", "Lady Double Dealer", kada sam po prvi puta čuo "Maybe I'm Leo", kada sam prvi puta ugledao onih pet isklesanih glava... ma ima toga. Sjećam se tog osjećaja kada sam prvi puta u rukama držao "Shades Of...", "Machine Head", "Made In Japan", kako sam bio ponosan, sretan i zadovoljan, koliko sam samo vremena proveo u svojoj sobi slušajući albume ovog benda i onda sada, nakon toliko vremena u moje ruke stiže ovo spektakularno izdanje u kojem i vidimo i čujemo što se događalo u svom tom vremenu uz glazbenike koji su, barem neki od njih, ispisivali stranice povijesti rocka na ovim prostorima.

Budući da je u popratnoj i prigodnoj knjižici uvaženi Siniša Škarica doista iscrpno sve opisao, ne bih ga prepričavao. Jednako tako drugi su se prepustili čistoj faktografiji pa sam odlučio da u svom tekstu jednostavno dam svoj doživljaj onoga što su nam ponudili Vedran Božić i Rock Mastersi. Što želim napisati? Teško je zapravo točno odrediti kako sve to za mene zvuči, ali bitno je da su ponovo Vedran i ekipa i ovaj planet učinili svojim. Što to znači? Najteža je stvar svirati stvari drugih bendova i da, sad ok, sve treba odsvirati kako treba, tako da to ima smisla i da zvuči baš onako kako treba. No, najveća stvar je od tih svima poznatih stvari učiniti kao da su vaše. Da bi to bilo moguće prvo morate biti na visini zadatka, drugo, potpuno morate biti predani toj i takvoj priči i treće, morate imati "ono nešto". I opet, što je to? To je spika koju kuže svi oni koji se nalaze u tom svijetu. Ovdje se ne radi o tome koliko ste "plejki" preslušali, koliko ih imate, već je li sve to dio vas. Da bi priča bila upotpunjena sve što se događa oko vas mora biti samo vaš "way of life" i ničiji drugi.

Kada čujete i vidite kako ova ekipa izvodi glazbu uz koju smo postajali odrasli i zreli ljudi, kada osjetite da niz vaše kosti prolazi zimica slušajući "Child in Time" ili "When Blind Man Cries", kada vam noga sama krene udarati ritam uz "Fireball", "Hush" ili "Burn" znate da ste na pravoj strani. Kada se ekipa okida uz "Might Just Take Your Life" i u sebi si mislite pa tko bi baš tu stvar izvukao s albuma "Burn", ali meni, uz "Sail Away" i "A" 200 dale su ovom albumu, pored ostalih, tu neku posebnu draž koja me svako malo vraća k njemu. Nikada nisam skrivao da je David Coverdale jedan od mojih najdražih i po meni ponajboljih rock vokala uopće. Naravno, o svakom albumu Deep Purple mogao bih pisati satima osobito o onima s kojima sam postao punoljetan.

Kada slušam kako Vedran i ekipa praše jasno je da je dobro trebalo pokriti vokale i to je Ervin odradio maestralno, uz goste, od koji bih svakako izdvojio one pjesme u kojima odlični Danko Krznarić pokazuje zašto je jedan od ponajboljih glazbenika "mlađe" generacije. Njegov vokal ima taj prigušeni rockerski kolorit, snagu i prljavost. Pogledajte izbor stvari gdje Dankov vokal doslovno blista. Dok njegova svirka klavijatura svakog poklonika ove glazbe jednostavno u potpunosti zadovoljiti. Jurine klavijature, bolje napisati Hammond, opet su posebna storija, ali to treba samo slušati i uživati, bolje nego pričati ili pisati o njoj. Ubitačna ritam sekcija doslovno kopa i grabi i samo fura dalje, za njih nema odmora i to se itekako čuje. Tomas i Pišta svaka vam čast! Gosti su cijelom albumu itekako dali i udahnuli svoj štih pa to eto baš tako treba i prihvaćati. Posebno moram naglasiti utjecaj i prisustvo i aktivni doprinos, nažalost, pokojnog Nevena Mijača. U tim njegovim svirkama zapravo se i ogleda sva njegova superiornost od svih drugih. Taj osjećaj, ta dozirana mjera i velika širina čine ga tako velikim i jedinstvenim na ovim našim prostorima. Na samom kraju tu je i Vedranova gitara koja upravo tako i zvuči, kao njegova. Nikad se ne treba natjecati da sve bude baš onako kako je to odsvirao Blackmore, iskustvo i znanje Božića nikada nije dolazio u pitanje i stoga on svemu daje i dodaje svoj gitaristički rukopis, koji je toliko osebujan i jedinstven i toliko poznat da je apsolutno deplasirano pisati o tome. Itekako mi se sviđa kako Vedran samo "svira", plovi i ide kroz ovih 15 odabranih stvari i kao da nam poručuje: "Ok, i ja volim Deep Purple, ali ja ih sviram na svoj način i u tome uživam, a ono što nije moje područje prepuštam drugima koji su tu doma." To je, zapravo, i poanta cijele ove spike. Vjerojatno baš zato to tako i zvuči, svi uživaju i glazbenici na "stageu" i publika koja ih vjerno prati. Kada bih sad trebao reći na koliko sam koncerata bio, vjerojatno bih fulao, jer Vedrana i Rock Masterse u ovom ili onom obliku slušao sam uživo više puta i svaki puta na neki posebni način doživio sam određenu katarzu i fakat drago mi je zbog toga.

Zaključak i preporuka

Ovo izdanje je doista novi planet "Planet Deep Purple Live In Concert" i opet i ponovo priča je opaka i u svojih 73' doslovno ispisuje i dokumentira kako rock scena kod nas uvijek je imala i imat će publiku, a mi "starci" uvijek smo tu da damo svu moguću potporu glazbi koja je definitivno odredila naše živote, pa tako i moj!

Danas, doista mi je drago da je tako ispalo! Bez obzira na godine još uvijek jednako uživam u njoj i sretan sam zbog svega toga! A koliko imam informacija vjerojatno ćemo u dogledno vrijeme gledati i slušati još jedan novi PLANET. Jedva čekam!

Više saznajte na:
https://www.facebook.com/vedran.bozic.5815
https://crorec.net/tag/vedran-bozic-i-rock-masters/
https://webshop.crorec.hr/proizvod/vedran-bozic-rock-masters-feat-ervin-baucic-guests-planet-deep-purple/
https://soundguardian.com/index.php/glazbene-novosti/najave-novih-glazbenih-izdanja/64651-novi-album-vedrana-bozica-i-rock-mastersa-planet-deep-purple
https://music.amazon.com/albums/B0CS6LCB9X

Sadržaj izdanja:

CD disk:
01. Speed King /5:25
02. Hush / 3:56
03. Fireball / 5:14
04. Highway Star / 6:14
05. Child In Time/ 9:56
06. Lazy / 4:35
07. Space Truckin' / 4:31
08. When A Blind Man Cries/3:51
09. Burn /6:02
10. Might Just Take Your Life/ 5:14
11. Fireball(short version) /3:08
12. Woman From Tokyo/2:53
13. Stormbringer /4:05
14. Black Night / 5:03
15. Smoke On The Water / 7:02

DVD disk:
01. Speed King /5:25
02. Hush / 3:56
03. Fireball / 5:14
04. Highway Star / 6:14
05. Child In Time/ 9:56
06. Lazy / 4:35
07. Space Truckin' / 4:31
08. When A Blind Man Cries/3:51
09. Burn /6:02
10. Might Just Take Your Life/ 5:14
11. Fireball(short version) /3:08
12. Woman From Tokyo/2:53
13. Stormbringer /4:05
14. Black Night / 5:03
15. Smoke On The Water / 7:02

Glazbenici: Rock Masters
Vedran Božić (gitara i back vokali)
Tomas Krkač (bas i back vokali)
Slavko Pintarić -Pišta (bubnjevi)
Jurica Leikauff( klavijature 1,2,3,4,5,11,13,15)
Danko Krznarić (klavijature 6,7,8,9,10,12,14) ; vokal (6,9,10,13)
Ervin Baučić (vokal 1,3,4,57,8,9,10,11,12,14, 15)

(Croatia Records)

Yours,
Mladen Lončar - Mike

IzvještajiThe Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski


Rock propovijed: Goran Bare i Majke u Vintage Industrial Baru


Matijine vile igrom osvojile Tvornicu


Flaner i Colostrum razbudili Klub kulture


Hali Gali tulum u AKC Attack!


Održan je 3. Superval u Vintage Industrial Baru


Avalanche Kaito: Glazbena lavina u Močvari


Antun IDEM u Très Chic Caféu


U Lisinskom izveden sjajan balet Romeo i Julia


Sve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu