Sedam presudnih

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Rubrika u kojoj glazbenici i osobe povezane s glazbom odabiru za njih sedam presudnih albuma. Sedam albuma koji su ih formirali kao osobe ili su utjecali na njihov životni put, odnosno, utjecali na formiranje glazbenog ukusa. Ukoliko ponekad i ne bude sedam albuma, nego sedam glazbenika, sedam omota albuma ili sedam nečeg drugog, pripisat ćemo to razbijanju jednoobraznosti rubrike, ali i karakteru posla osobe iz glazbene branše koja se kroz ovu rubriku predstavlja.

Sedam presudnih za vas su do sada predstavili:

Adrijana Baković
Alekasndar Ljiljak (Headoneast)
Aljoša Šerić (Pavel)
Ana Ćurčin
Antonela Doko
Anja (Side Project)
Astrid Kuljanić
Auguste (Gordana i Ivana)
Bad Copy
Balkalar
bod [包家巷]
Brian Rašić
Brkovi
Damir Martinović-Mrle (Let 3)
Davor Gobac (Psihomodo pop)
Davor Viduka (Kawasaki 3p)
Davorin Bogović
Demolition Group
Dimitrij Petrović (Seine)
Dinko (Ponor)
Dino Šaran (Letu štuke)
don_t go
Edo Maajka
Elis Lovrić
Garage In July
Igich (Debeli precjednik)
Indigo
Ivan Dečak (Vatra)
  

Ivana Kindl
Joško Klarić (Ischariotzcky)
Kandžija
Konrad (Mixed Up Mary & Elemental)
Kornel Šeper (Šumski)
Krankšvester
LesserManBasic ((The) Lesser Men)
Leo (She Loves Pablo)
Leonardo Jakšić (Scarlet Notes)
Lika Kolorado
Luce
Maja Posavec
Mario Berta (Kevlar bikini)
Mario Kovač (Flyer)
Massimo
Mateo Pilat
Mel Camino
Mia Dimšić
Mihael Bogčev (Tragovi)
Mihael Prosen (NORD)
Miki Radojević (Čovek bez sluha)
Miki Solus
Mile Kekin (Hladno pivo)
Mirna Škrgatić
Mladen Puljiz (BOA)
Mary May
Mnogi drugi
Mojmir Novaković (Kries)
Mortal Kombat
Natali Dizdar
Nenad Borgudan (Detour)

     Nermin Puškar
Nina Kraljić
NLV
Oleg Berić (dno.)
Pero Galić (Opća opasnost)
Pišta (Hard Time)
Punčke
Rakun (Bruto Geto)
Remi (Elemental)
Robert Mareković
Sara Renar
Sassja
Saša Antić (TBF)
Saša Markovski
Seed Holden
Shot (Elemental)
Slow Motion Suicide
Soul Fingers
Srđan Sacher
Stefany
The Ant
The Gentleman
Vinko Ergotić (Nellcote)
Vladimir Radusinović-Radule (Atheist Rap)
Vlado Simcich Vava (Turisti)
Yogi Lonich
Zele Lipovača (Divlje jagode)
Zemlja gruva
Zoran Prodanović-Prlja (Let3)
Zvonka Obajdin

The Lesser Men IMG 0831

Zagrebački (The) Lesser Men 23. siječnja u Malom pogonu Tvornice kulture promovirati će novi album 'References, Reflections: Revelations' istodobno slaveći pet godina diskografskog djelovanja. Kao specijalni gosti pridružiti će im se fenomenalna Irena Žilić i prekrasni Sleepyheads. Koristeći ovaj povod zamolili smo LesserManBasica da nam predstavi svojih 7 presudnih albuma.

Atheist Rap 2 of 58

Novosadske legende Atheist Rap slave izuzetan jubilej - 15. studenog u klubu Boogaloo odsvirat će 30 pjesama za 30 godina postojanja. Podršku će im pružiti dobro znani zagrebački punk rockeri FNC Diverzant. Kako bi na SG-u obilježili tu veliku obljetnicu, a i najavili zagrebački koncert, pitali smo Vladimira Radusinovića - Radulu da nam predstavi svojih 7 presudnih albuma.

Foto Borislav Pesic Blagoja

Novim bendom i objavljenim albumom "Biser, ambra, jantar", Srđan Sacher nakon 20 godina ponovo oduševljava ljubitelje novog vala, ali i nove generacije željne povratka u neka bolja prošla vremena. Osim što nas 7.11. u Boogaloou čeka koncertna promocija novog glazbenog izdanja uz presjek najvećih hitova od vremena Haustora i Vještica, Sacher priprema i intimniju svirku 25.10. u Vinyl baru (Bogovićeva 3) za najveće fanove starog i novog zvuka Srđana Sachera. Sve ovo je bila odlična prigoda da Srđana zamolimo da nam predstavi svojih 7 presudnih albuma.

CBS 1Kragujevački punk rock bend Čovek Bez Sluha (ČBS), nadimkom znani i kao „šumadijski Ramonesi“, dolaze 12. listopada u klub Attack. Njihov posljednji album "Stanimo u gard" s kraja 2018. dosad je iznjedrio četiri videospota, a riječima frontmena Mikija Radojevića, poznatog i po legedarnom Six Packu, nove su se pjesme već uvukle fanovima pod kožu te se uveliko pjevuše na svirkama. Na aktualnom albumu ističe se i pjesma Tirion posvećena liku Tyriona iz kultne serije Igra prijestolja, dok naslovna "Stanimo u gard" govori o jasnom zauzimanju stava i prekidu skretanja pogleda od teške svjetske svakodnevnice. Ususret njihovom nastupu u Attacku, zamolili smo Mikija da odabere svojih presudnih 7 albuma.

mm

Sve zamjećenija kantautorica Mary May na krilima hvaljenog i Porinom nominiranog debi albuma "Things You Can't Put Your Finger On" po prvi put stiže na malenu pozornicu u Berislavićevoj 13 - na Akustiku u Rockmarku! Kako imamo običaj izvođače na Akustici predstavljati u našoj rubrici 7 presudnih, tako je i ovoga puta slučaj. S velikim zadovoljstvom predstavljamo vam 7 presudnih Mary May!

bod

Drugo izdanje ZEZ Festivala će od 10. do 14. 4. 2019. iznjedriti raznorodni program i vrhunsko zezanje sa zvukom. Izvođače koje ćemo slušati u petak, 12. 4., su ruski noise rap duo IC3PEAK, audiovizualni umjetnik bod [包家巷] i zagrebačka producentica mapalma. Od ovog troje odabrali smo baš audiovizualnog umjetnika bod-a [包家巷] da nam predstavi svojih 7 presudnih. No, ovoga puta morat ćemo se zadovoljiti sa svega 5 presudnih jer su putem od Njemačke do Hrvatske dva albuma ispala u transportu. Dakle, ovaj put pet presudnih provjerite u nastavku, a nastup Ic3peaka, boda [包家巷] i mapalme ovaj petak od 20:00 sati u KSET-u. Jednodnevne ulaznice: 70kn pretprodaja / 90 kn na dan. Festivalske ulaznice: 160 kn Prodajna mjesta: KSET (Unska 3) i Dirty Old Shop (Tratinska 18).

Puncke3

Punčke - distorija i emocije, tako bi najkraće mogli opisati bend koji zadnjih desetak godina plijeni pozornost publike i glazbene kritike. U svojim pjesmama kombiniraju različite žanrove i utjecaje pa se ne žele ograničavati samo na jedan glazbeni pravac. Poznate po izrazito snažnim i moćnim live nastupima, logičan su izbor da uz beogradski Repetitor spektakularno zatvore šesto izdanje Impulse festivala. No prije nego Punčke 13.4. zatvore Impulse festival pozvali smo ih da nam se predstave sa svojih 7 presudnih albuma. I dobili smo 3 x 7 presudnih koje predstavljaju redom: Goran, Anja i Lucija.

razglednica Soul Fingers

„Soul Fingers“ hrvatski je soul i funky sastav kojega su u Zagrebu davne 1991. osnovali braća Denis i Haris Ahmetašević. Tijekom više od četvrt stoljeća glazbene karijere održali su izuzetno velik broj koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu te dobili dva Porina. Premda nisu izdali mnogo nosača zvuka („Live in BP“, „Very Live“ i „No Fingers Like Soulfinger“), osim odličnih live izvedbi soul i funky poznatih standarda, sviraju i ponešto autorskog materijala (primjerice „All I Wanna Do Is Dance“). S obzirom da trenutačno planiraju upravo pojačati ovu autorsku komponentu svojega glazbenog djelovanja, iskoristili smo priliku i popričali o njihovih presudnih sedam albuma koji su utjecali na njih i formirali ih kao glazbenike.

zo

Na prvi dan proljeća, 21.3. zajednički koncert u Močvari održat će slovenski bend Orkestrada i domaći Sjeverozapad. Smatrali smo to idealnom prilikom da u našoj rubrici ugostimo Zvonku Obajdin iz Sjeverozapada pa da nam ona otkrije kojih je njezinih 7 presudnih albuma.

joško klarić

Grupa Ischariotzcky će u Rockmarku u utorak 19. veljače predstaviti prvi album i najaviti samostalni zagrebački koncert planiran za subotu 23. ovog mjeseca u Tvornici kulture. Razloga za 7 presudnih, dakle, imamo na pretek pa nismo dvojili niti trena hoćemo li upitati Joška Klarića da nam predstavi svoje najposebnije, najvažnije albume.. tj. njih 7.

adrijana bakovic

Vesela, zaigrana i pozitivna – sve su to epiteti kojim bismo opisali Adrijanu Baković. Ova svestrana Osječanka je magistra biologije, nastavnik klavira i autor pjesama te iza sebe ima zavidan broj nastupa. Nedavno se predstavila singlom "Ljubav je moja cesta", a nama je izdvojila sedam albuma koji su joj se osobno najviše svidjeli i utjecali na njenu glazbenu karijeru.

vava

Umjesto našeg uvoda, riječ ovoga puta prepuštamo gostu ove rubrike. Vrlo smo ponosni što nam je svoju glazbenu dušu ogolio cijenjeni, uvaženi i nadasve poznati riječki glazbenik i gitarista, Vlado Simicich Vava. Vlado, rubrika je tvoja.

swingers

Razmišljajući kako na najbolji mogući način obilježiti Božić, taj najčarobniji dan u godini, koji podjednako uveseljava i male i velike, odlučili smo to učiniti baš kroz rubriku "7 presudnih". Pritom vam pak nismo htjeli nametati svoje prijedloge, bilo kao redakcija bilo pojedinačno, već se kao jedino moguće, napisao bih čak i prirodno, nametnulo da tih presudnih sedam u božićnom specijalu odabere veliki ljubitelj i poznavatelj božićnih pjesama i albuma, onaj tko će to možda najbolje napraviti, jedan jedini Robert Mareković. Dakako, Robertovo znanje u glazbi kudikamo je šire, njegova ljubav prema notama seže dalje od božićnih pjesama, ali kako je ovo posebna i svečana prigoda prepustili smo mu da nam preporuči one pjesme i albume uz koje će ovaj blagdan biti još topliji i ugodniji. U božićnom specijalu Robert je za vas odabrao čak 10 albuma. Uživajte u izboru, uživajte u blagdanima - sretan Božić svima!

detour

Da će Detour održati svoj najveći koncert u karijeri 8.12. u Domu sportova znamo, znamo i to da će gosti biti Aljoša i Tonka iz grupe Pavel, Nipplepeople i Headoneast, znamo i dobitnike ulaznica za nagradnu igru, ali ono što ne znamo je kojih je to 7 presudnih albuma u životu Nenada Borgudana. E pa to sada mijenjamo jer nam je Nenad otkrio svoje glazbene favorite. Nakon što ih upoznamo više nas ništa ne spriječava da se sasvim spremni uputimo na koncertnu poslasticu prve polovice prosinca.

kevlar bikini

Promocija novog albuma "Rants, Riffage and Rousing Rhythms", friško izdatog za Geenger Records, grupe Kevlar bikini, dogodit će se ovoga petka 6. prosinca u legendarnoj Močvari uz Savu. I opet smo iskoristili odličnu priliku pa smo ih iscimali za rukav da nam predstave 7 presudnih. Odabrao - Mario Berta.